Egreše
Zdroj: iStock

Ako zužitkovať bohatú úrodu egrešov? Uvarte si chutný džem, osviežujúci sirup a upečte deťom mafiny

Máte plnú záhradu egrešov či suseda, ktorý ich pestuje a nestíha spotrebovať? Pripravte si z nich chutné dobroty, ktoré vás potešia aj v zime. Máme pre vás tri výborné tipy.

Egrešový džem bez pektínu

Jednoduchý džem, ktorý nepotrebuje žiaden pektín. Z tohto množstva pripravíte za 50 minút tri 250 ml poháre džemu.

Egrešový džem
Zdroj: iStock

INGREDIENCIE

  • 450 g egrešov
  • 350 – 450 g cukru (menej cukru znamená dlhšie tuhnutie)
  • ¼ šálky vody
  • 1 – 2 PL citrónovej šťavy

Postup

Očistite egreše a odstráňte z nich stopky a zvyšky kvetov. Umyté a osušené egreše vložte do hrnca s vodou a citrónovou šťavou. Priveďte ich do varu a varte, kým sa nerozpadnú (asi 5 minút). Pridajte cukor a zmes varte na silnom ohni, kým nedosiahne podobu gélu, asi 8 – 10 minút. Naberte džem na lyžičku a otestuje jeho tuhosť krátkym schladením na tanieriku v mrazničke alebo skontrolujte, či sa odlepuje od lyžice.

Ak vám hustota vyhovuje, nalejte egrešový džem do pripravených sterilizovaných pohárov a nechajte voľných asi 8 milimetrov od vrchu pohára. Pevne uzatvorte vrchnákmi. Poháre buď uložte do chladničky na okamžité použitie, alebo konzervujte 10 minút vo vodnom kúpeli. Tak budete mať trvanlivý domáci egrešový džem, ktorý vydrží roky aj pri izbovej teplote.

Egrešovo-bazový osviežujúci sirup

Ak máte nielen egreše, ale aj kvety čiernej bazy, určite vyskúšajte tento vynikajúci svieži sirup.
Z uvedeného množstva získate približne 1,5 litra sirupu.

Egrešovo-bazový sirup
Zdroj: iStock

INGREDIENCIE

  • 10 – 12 ružíc kvetov bazy čiernej
  • 600 g kryštálového cukru
  • 600 ml vody
  • 250 g zelených egrešov
  • 2 chemicky neošetrené citróny
  • sóda alebo perlivá voda na servírovanie

Postup

Odstrihnite kvety bazy od stonky. Do veľkého hrnca pridajte cukor a vodu. Za občasného miešania zahrejte na miernom ohni, kým sa cukor úplne nerozpustí. Nechajte prevrieť a pridajte egreše. Varte 7 – 8 minút, potom zmiernite oheň. Kým sa egreše dusia, najemno nastrúhajte kôru z citrónov a nakrájajte dužinu. Bazové kvety jemne premiešajte v miske so studenou vodou. Kvety vyberte z vody a pridajte do cukrového sirupu spolu s citrónovou kôrou a nakrájanou dužinou.

Premiešajte a zľahka prikryte čistou utierkou. Cez noc nechajte na chladnom mieste. Ráno sirup preceďte cez jemné sitko do džbánu alebo misy so širokým hrdlom. Čistý sirup nalejte cez lievik do sterilizovaných sklenených fliaš a uzavrite. Uchovávajte v chladničke a spotrebujte do mesiaca. Sirup môžete aj zmraziť v plastových nádobách. Podávajte rozriedený s perlivou vodou alebo sódou.

Mafiny s egrešmi, mandľami a lieskovými orechmi

Tieto delikátne mafiny majú pôvod vo Francúzsku. Sú nielen pekné, ale výborne chutia ku káve a čaju.

Mafiny
Zdroj: iStock

INGREDIENCIE

  • 115 g egrešov
  • kôra a šťava z 1 citróna
  • 100 g mletých mandlí
  • 50 g hladkej múky
  • 175 g práškového cukru
  • 3 stredne veľké vaječné bielky
  • 120 g masla, rozpusteného a vychladnutého
  • 2 lyžice nasekaných lieskových orieškov

Postup

Rúru zohrejte na 180 °C. Egreše povarte v 2 ČL citrónovej šťavy na miernom ohni 3 až 5 minút, kým sa nezačnú otvárať. Odložte nabok vychladnúť. Zmiešajte mleté ​​mandle a múku vo veľkej mise, pridajte preosiaty práškový cukor. Dobre premiešajte a odložte bokom. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a potom ho vmiešajte do múčneho základu s rozpusteným maslom a citrónovou kôrou.

Opatrne premiešajte, kým sa všetko nespojí. Lyžicou nalejte cesto do muffinových formičiek tak, aby boli asi do troch štvrtín plné. Na cesto naneste lyžicu egrešovej zmesi a posypte nasekanými lieskovými orieškami. Pečte 12 – 14 minút.

Dobrú chuť!

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

  1. Wimshurst says:

    Palenka z egresov, sa robi podobne ako sirup, ale pridava sa memenj cukru, asi 250g na liter vody, netreba davat citron, staci pridat po rozvareni a vychladnuti, nejake cerstvo spadnute ovocie, ako kvasny infekt, pre zaciatok kvasenia, alebo pridat vinne kvasnice.
    Destilujeme tradicnym spdobom.
    Nechuti to horsie, ako vinovica, ale ani lepsie, ako kalvados.

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje