V našej záhrade pestujeme hrozno, ale nie v takom množstve, aby sme z neho mohli vyrábať víno, takže sme ho mali určené iba na priamu konzumáciu. Väčšinou sme ho však nestihli zjesť a postupne hrozno hnilo. Pred pár rokmi sme sa rozhodli, že vyskúšame vyrobiť hroznový lekvár. Ten mal veľký úspech, a tak sa z neho stala každoročná tradícia. Lekvár vždy varíme v kotlíku. Ak aj vy máte nadbytok hrozna a neviete, čo s ním, možno vás inšpiruje tento jednoduchý recept na hroznový lekvár.
1Ako prvé začneme so zberom hrozna.Zdroj: Lukáš Urblík2Bobule hrozna oddelíme od strapiny a dávame ich rovno do kotlíka.Zdroj: Lukáš Urblík3V kotline zatiaľ pripravíme oheň.Zdroj: Lukáš Urblík4Keď máme kotlík plný bobúľ, vložíme kotlík do kotliny.Zdroj: Lukáš Urblík5Postupne privedieme hrozno do varu, pričom nie je potrebné stále miešať, ako pri slivkovom lekvári.Zdroj: Lukáš Urblík6Pri tom, ako sa hrozno zohrieva, sa šupky oddelia od dužiny. Postupným varením sa dužina rozpadne.Zdroj: Lukáš Urblík7Keď sa už lekvár začne variť a sú viditeľné bubliny, tak pridáme cukor. V našom prípade sme mali 14 litrový kotlík, do ktorého sme vysypali 4 kg cukru. Zhruba 4 kg cukru na 12 litrov lekváru. Zdroj: Lukáš Urblík8Pridáme aj dve malé lyžice Citrodeka.Zdroj: Lukáš Urblík9Lekvár ďalej varíme s pravidelným miešaním a odparujeme vodu.Zdroj: Lukáš Urblík10Ak chcete mať rýchlejšie lekvár urobený, môžete dať viacej cukru, ale tým sa vám prekryje chuť hrozna pri hotovom lekvári. Preto odporúčam dať pomer cukru, ako sme použili v našom prípade a dlhšie variť, aby sa odparilo čo najviac vody a lekvár zhustol odparovaním čo najväčšieho množstva vody. Potrebný čas 3 až 4 hodiny.Zdroj: Lukáš Urblík11Je vidieť, ako hladina od nasypania cukru klesla. Postupným varením sa rozpadli aj dužiny bobúľ.Zdroj: Lukáš Urblík12Keď je už lekvár hustý, vyberieme kotlík z kotliny.Zdroj: Lukáš Urblík13Ponorným mixérom lekvár pomixujeme.Zdroj: Lukáš Urblík14Cez sitká prepasírujeme lekvár do čistých hrncov.Zdroj: Lukáš Urblík15Po prepasírovaní zostanú jadierka v sitkách.Zdroj: Lukáš Urblík16Hrniec s prepasírovaným lekvárom položíme na varnú dosku a lekvár ďalej varíme, kým nezačne bublať. Uvarený lekvár nalejeme do pohárov, ktoré následne uzavrieme viečkom.Zdroj: Lukáš Urblík17Lekvár treba aj ochutnať.Zdroj: Lukáš Urblík18Uzatvorené poháre uložíme hore dnom, prikryjeme dekami a necháme pomaly vychladnúť.Zdroj: Lukáš Urblík19Z celého kotla po prepasírovaní zostanú len jadierka.Zdroj: Lukáš Urblík20Po pár dňoch, keď už je lekvár vychladnutý, sa môžeme pustiť do konzumácie.Zdroj: Lukáš Urblík
Komentáre