Hroznový lekvár na chlebíku s maslom
Galéria (21) Zdroj: Lukáš Urblík

Zvýšilo vám hrozno? Pripravte si z neho tento výborný hroznový lekvár v kotlíku

V našej záhrade pestujeme hrozno, ale nie v takom množstve, aby sme z neho mohli vyrábať víno, takže sme ho mali určené iba na priamu konzumáciu. Väčšinou sme ho však nestihli zjesť a postupne hrozno hnilo. Pred pár rokmi sme sa rozhodli, že vyskúšame vyrobiť hroznový lekvár. Ten mal veľký úspech, a tak sa z neho stala každoročná tradícia. Lekvár vždy varíme v kotlíku. Ak aj vy máte nadbytok hrozna a neviete, čo s ním, možno vás inšpiruje tento jednoduchý recept na hroznový lekvár.

Čo budeme potrebovať

Suroviny

  • hrozno
  • cukor (na 12 litrov hrozna 4 kg cukru)
  • citrodeko

Ďalej potrebujeme

  • kotlík s kotlinou
  • varnú dosku
  • sitko na pasírovanie
  • poháre
  • hrnce
  • ponorný mixér
Zber hrozna na lekvár
1Ako prvé začneme so zberom hrozna.Zdroj: Lukáš Urblík
Príprava hroznového lekváru
2Bobule hrozna oddelíme od strapiny a dávame ich rovno do kotlíka.Zdroj: Lukáš Urblík
Príprava hroznového lekváru
3V kotline zatiaľ pripravíme oheň.Zdroj: Lukáš Urblík
Príprava hroznového lekváru
4Keď máme kotlík plný bobúľ, vložíme kotlík do kotliny.Zdroj: Lukáš Urblík
Príprava hroznového lekváru
5Postupne privedieme hrozno do varu, pričom nie je potrebné stále miešať, ako pri slivkovom lekvári.Zdroj: Lukáš Urblík
Príprava hroznového lekváru
6Pri tom, ako sa hrozno zohrieva, sa šupky oddelia od dužiny. Postupným varením sa dužina rozpadne.Zdroj: Lukáš Urblík
Príprava hroznového lekváru
7Keď sa už lekvár začne variť a sú viditeľné bubliny, tak pridáme cukor. V našom prípade sme mali 14 litrový kotlík, do ktorého sme vysypali 4 kg cukru. Zhruba 4 kg cukru na 12 litrov lekváru. Zdroj: Lukáš Urblík
Príprava hroznového lekváru
8Pridáme aj dve malé lyžice Citrodeka.Zdroj: Lukáš Urblík
Príprava hroznového lekváru
9Lekvár ďalej varíme s pravidelným miešaním a odparujeme vodu.Zdroj: Lukáš Urblík
Príprava hroznového lekváru
10Ak chcete mať rýchlejšie lekvár urobený, môžete dať viacej cukru, ale tým sa vám prekryje chuť hrozna pri hotovom lekvári. Preto odporúčam dať pomer cukru, ako sme použili v našom prípade a dlhšie variť, aby sa odparilo čo najviac vody a lekvár zhustol odparovaním čo najväčšieho množstva vody. Potrebný čas 3 až 4 hodiny.Zdroj: Lukáš Urblík
Príprava hroznového lekváru
11Je vidieť, ako hladina od nasypania cukru klesla. Postupným varením sa rozpadli aj dužiny bobúľ.Zdroj: Lukáš Urblík
Príprava hroznového lekváru
12Keď je už lekvár hustý, vyberieme kotlík z kotliny.Zdroj: Lukáš Urblík
Príprava hroznového lekváru
13Ponorným mixérom lekvár pomixujeme.Zdroj: Lukáš Urblík
Príprava hroznového lekváru
14Cez sitká prepasírujeme lekvár do čistých hrncov.Zdroj: Lukáš Urblík
Príprava hroznového lekváru
15Po prepasírovaní zostanú jadierka v sitkách.Zdroj: Lukáš Urblík
Príprava hroznového lekváru
16Hrniec s prepasírovaným lekvárom položíme na varnú dosku a lekvár ďalej varíme, kým nezačne bublať. Uvarený lekvár nalejeme do pohárov, ktoré následne uzavrieme viečkom.Zdroj: Lukáš Urblík
Príprava hroznového lekváru
17Lekvár treba aj ochutnať.Zdroj: Lukáš Urblík
Príprava hroznového lekváru
18Uzatvorené poháre uložíme hore dnom, prikryjeme dekami a necháme pomaly vychladnúť.Zdroj: Lukáš Urblík
Príprava hroznového lekváru
19Z celého kotla po prepasírovaní zostanú len jadierka.Zdroj: Lukáš Urblík
Hroznový lekvár
20Po pár dňoch, keď už je lekvár vychladnutý, sa môžeme pustiť do konzumácie.Zdroj: Lukáš Urblík
Pozrite si aj video z prípravy hroznového lekváru:

Text, foto a realizácia: Lukáš Urblík

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.