V našej záhrade pestujeme hrozno, ale nie v takom množstve, aby sme z neho mohli vyrábať víno, takže sme ho mali určené iba na priamu konzumáciu. Väčšinou sme ho však nestihli zjesť a postupne hrozno hnilo. Pred pár rokmi sme sa rozhodli, že vyskúšame vyrobiť hroznový lekvár. Ten mal veľký úspech, a tak sa z neho stala každoročná tradícia. Lekvár vždy varíme v kotlíku. Ak aj vy máte nadbytok hrozna a neviete, čo s ním, možno vás inšpiruje tento jednoduchý recept na hroznový lekvár.
Čo budeme potrebovať
Suroviny
hrozno
cukor (na 12 litrov hrozna 4 kg cukru)
citrodeko
Ďalej potrebujeme
kotlík s kotlinou
varnú dosku
sitko na pasírovanie
poháre
hrnce
ponorný mixér
1 Ako prvé začneme so zberom hrozna. Zdroj: Lukáš Urblík 2 Bobule hrozna oddelíme od strapiny a dávame ich rovno do kotlíka. Zdroj: Lukáš Urblík 3 V kotline zatiaľ pripravíme oheň. Zdroj: Lukáš Urblík 4 Keď máme kotlík plný bobúľ, vložíme kotlík do kotliny. Zdroj: Lukáš Urblík 5 Postupne privedieme hrozno do varu, pričom nie je potrebné stále miešať, ako pri slivkovom lekvári. Zdroj: Lukáš Urblík 6 Pri tom, ako sa hrozno zohrieva, sa šupky oddelia od dužiny. Postupným varením sa dužina rozpadne. Zdroj: Lukáš Urblík 7 Keď sa už lekvár začne variť a sú viditeľné bubliny, tak pridáme cukor. V našom prípade sme mali 14 litrový kotlík, do ktorého sme vysypali 4 kg cukru. Zhruba 4 kg cukru na 12 litrov lekváru. Zdroj: Lukáš Urblík 8 Pridáme aj dve malé lyžice Citrodeka. Zdroj: Lukáš Urblík 9 Lekvár ďalej varíme s pravidelným miešaním a odparujeme vodu. Zdroj: Lukáš Urblík 10 Ak chcete mať rýchlejšie lekvár urobený, môžete dať viacej cukru, ale tým sa vám prekryje chuť hrozna pri hotovom lekvári. Preto odporúčam dať pomer cukru, ako sme použili v našom prípade a dlhšie variť, aby sa odparilo čo najviac vody a lekvár zhustol odparovaním čo najväčšieho množstva vody. Potrebný čas 3 až 4 hodiny. Zdroj: Lukáš Urblík 11 Je vidieť, ako hladina od nasypania cukru klesla. Postupným varením sa rozpadli aj dužiny bobúľ. Zdroj: Lukáš Urblík 12 Keď je už lekvár hustý, vyberieme kotlík z kotliny. Zdroj: Lukáš Urblík 13 Ponorným mixérom lekvár pomixujeme. Zdroj: Lukáš Urblík 14 Cez sitká prepasírujeme lekvár do čistých hrncov. Zdroj: Lukáš Urblík 15 Po prepasírovaní zostanú jadierka v sitkách. Zdroj: Lukáš Urblík 16 Hrniec s prepasírovaným lekvárom položíme na varnú dosku a lekvár ďalej varíme, kým nezačne bublať. Uvarený lekvár nalejeme do pohárov, ktoré následne uzavrieme viečkom. Zdroj: Lukáš Urblík 17 Lekvár treba aj ochutnať. Zdroj: Lukáš Urblík 18 Uzatvorené poháre uložíme hore dnom, prikryjeme dekami a necháme pomaly vychladnúť. Zdroj: Lukáš Urblík 19 Z celého kotla po prepasírovaní zostanú len jadierka. Zdroj: Lukáš Urblík 20 Po pár dňoch, keď už je lekvár vychladnutý, sa môžeme pustiť do konzumácie. Zdroj: Lukáš Urblík
Pozrite si aj video z prípravy hroznového lekváru:
Text, foto a realizácia: Lukáš Urblík
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre