Ako si pripraviť vynikajúce makové lokše
V mnohých rodinách si nevedia vianočné sviatky predstaviť bez tradičných lokší na slano, alebo na sladko.
Galéria
UROB SI SÁM
Makové lokše
PRE: 4 osoby
ČAS PRÍPRAVY: 40 minút
NÁROČNOSŤ: ++
KONTROLNÝ ZOZNAM
• hladká múka
možno použiť aj špaldovú, 100 g
• uvarené zemiaky
300 g
• pochutiny
mak, orechy, lekvár
• kačacia masť alebo maslo
• 1/2 lyžičky soli
• cukor podľa chuti
POSTUP
1. ZEMIAKY
Zemiaky uvaríme, najlepšie deň vopred. Potom ich ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Zmiešame ich s múkou približne v pomere 3 : 1 a pridáme soľ.
2. CESTO
Múku radšej pridávame opatrne, aby neboli lokše tvrdé. Vypracujeme bochník cesta. Vymiesime ho do podlhovastého tvaru a rozdelíme ho na niekoľko častí.
3. PEČENIE
Vyvaľkáme lokšu na pomúčenej doske a dáme ju piecť na suchú panvicu. Lokše pomastíme kačacou masťou alebo maslom, aby boli mäkké a máme prílohu ku kačke alebo k mäsu.
4. SAMOSTATNE S MAKOM
Lokše výborne chutia naplnené mletým makom či orechmi, natreté lekvárom ako palacinky. Posypeme ich aj práškovým cukrom a poskladáme na štvrtiny.
Text a foto: Lucia Súkeníková
Zdroj: časopis Urob si sám 12/2016
Komentáre