/ Recepty /

Ako si pripraviť vynikajúce makové lokše

image 37867 25 v1

V mnohých rodinách si nevedia vianočné sviatky predstaviť bez tradičných lokší na slano, alebo na sladko.

UROB SI SÁM

Makové lokše

PRE: 4 osoby
ČAS PRÍPRAVY: 40 minút
NÁROČNOSŤ: ++

KONTROLNÝ ZOZNAM

• hladká múka
možno použiť aj špaldovú, 100 g 

• uvarené zemiaky
300 g 

• pochutiny
mak, orechy, lekvár

•  kačacia masť alebo maslo

•  1/2 lyžičky soli

•  cukor podľa chuti

POSTUP

1. ZEMIAKY
Zemiaky uvaríme, najlepšie deň vopred. Potom ich ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Zmiešame ich s múkou približne v pomere 3 : 1 a pridáme soľ. 

2. CESTO
Múku radšej pridávame opatrne, aby neboli lokše tvrdé. Vypracujeme bochník cesta. Vymiesime ho do podlhovastého tvaru a rozdelíme ho na niekoľko častí. 

3. PEČENIE
Vyvaľkáme lokšu na pomúčenej doske a dáme ju piecť na suchú panvicu. Lokše pomastíme kačacou masťou alebo maslom, aby boli mäkké a máme prílohu ku kačke alebo k mäsu. 

4. SAMOSTATNE S MAKOM
Lokše výborne chutia naplnené mletým makom či orechmi, natreté lekvárom ako palacinky. Posypeme ich aj práškovým cukrom a poskladáme na štvrtiny. 

Text a foto: Lucia Súkeníková
Zdroj: časopis Urob si sám 12/2016

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.