image 37867 25 v1
Galéria (10)

Ako si pripraviť vynikajúce makové lokše

V mnohých rodinách si nevedia vianočné sviatky predstaviť bez tradičných lokší na slano, alebo na sladko.

Galéria

Lokše - 00_LuciaSukenikova_LokseMakove_T1_IMGP5754
Lokše - 00_LuciaSukenikova_LokseMakove_T2_IMGP5756
Lokše - 00_LuciaSukenikova_LokseMakove_T3_IMGP5757
Lokše - 02_LuciaSukenikova_LokseMakove_IMGP5613
Lokše - 04_LuciaSukenikova_LokseMakove_IMGP5620
Lokše - 06_LuciaSukenikova_LokseMakove_IMGP5624
Lokše - 09_LuciaSukenikova_LokseMakove_IMGP5744
Lokše - 10_LuciaSukenikova_LokseMakove_IMGP5745

UROB SI SÁM

Makové lokše

PRE: 4 osoby
ČAS PRÍPRAVY: 40 minút
NÁROČNOSŤ: ++

KONTROLNÝ ZOZNAM

• hladká múka
možno použiť aj špaldovú, 100 g 

• uvarené zemiaky
300 g 

• pochutiny
mak, orechy, lekvár

•  kačacia masť alebo maslo

•  1/2 lyžičky soli

•  cukor podľa chuti

POSTUP

1. ZEMIAKY
Zemiaky uvaríme, najlepšie deň vopred. Potom ich ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Zmiešame ich s múkou približne v pomere 3 : 1 a pridáme soľ. 

2. CESTO
Múku radšej pridávame opatrne, aby neboli lokše tvrdé. Vypracujeme bochník cesta. Vymiesime ho do podlhovastého tvaru a rozdelíme ho na niekoľko častí. 

3. PEČENIE
Vyvaľkáme lokšu na pomúčenej doske a dáme ju piecť na suchú panvicu. Lokše pomastíme kačacou masťou alebo maslom, aby boli mäkké a máme prílohu ku kačke alebo k mäsu. 

4. SAMOSTATNE S MAKOM
Lokše výborne chutia naplnené mletým makom či orechmi, natreté lekvárom ako palacinky. Posypeme ich aj práškovým cukrom a poskladáme na štvrtiny. 

Text a foto: Lucia Súkeníková
Zdroj: časopis Urob si sám 12/2016

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje