Domáca plnená paprika
Zdroj: shutterstock.com

Domáca plnená paprika s arómou a chuťou, ktorej sa nedá odolať. Čím naplniť papriky a ako na tú najlepšiu omáčku?

Plnená paprika v paradajkovej omáčke chuťou a arómou neodmysliteľne evokuje končiace leto. Tento poklad babičkinej kuchyne síce vyzerá pracnejšie, no pravdou je, že s jasným postupom sa k výbornému domácemu obedu dopracujete už do jeden a pol hodiny. Ako uvariť tento tradičný obed? A ako sa vynájsť, ak máte člena rodiny, ktorý síce plnku a omáčku zbožňuje, no varená paprika mu nechutí?

Plnená paprika v paradajkovej omáčke – ingrediencie

Na plnenú papriku budeme potrebovať:

  • 5 – 7 kusov papriky (v závislosti od veľkosti)
  • 600 g mletého mäsa
  • 150 g guľatozrnnej ryže
  • 2 vajcia
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku
  • na dochutenie soľ, mleté čierne korenie, sladkú mletú papriku, majoránku

Na paradajkovú omáčku budeme potrebovať:

  • 500 – 600 g paradajkového pretlaku
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 2 lyžice bravčovej masti
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 3 bobkové listy
  • 2 klinčeky
  • na dochutenie soľ, mleté čierne korenie, cukor
  • podľa potreby na zriedenie vodu alebo vývar
Príprava plnenej papriky
Zdroj: shutterstock.com

Ako a čím naplniť papriky?

Príprava tohto jedla nevyžaduje špeciálne kulinárske zručnosti. S trochou trpezlivosti sa vám skvelý a na celú kuchyňu rozvoniavajúci obed podarí už na prvýkrát. V princípe bude používať iba základné suroviny a osvedčené kombinácie. Ak však chcete ušetriť čas, je dobré mať vopred premyslené, s čím začnete.

V prvom kroku si uvaríme guľatozrnnú ryžu. Ryžu postačí vyvariť vo väčšom množstve vody podobne ako cestoviny alebo ju pripraviť klasickým „slovenským“ spôsobom – najskôr osmažiť na oleji, osoliť a potom ryžu zaliať približne 1,5 násobkom vody a nechať pod pokrievkou dusiť. Použiť sa dá samozrejme aj ryža vo varných sáčkoch, kde treba postupovať podľa návodu na prípravu. Ryža by nemala byť príliš mäkká, no ani tvrdá. Uvarenú ryžu zlejeme z vody a necháme vychladnúť. Pozrite si tipy, ako uvariť ryžu.

Príprava plnenej papriky
Zdroj: shutterstock.com

Kým sa ryža uvarí, máme dostatok času na prípravu papriky. Z umytých a osušených paprík zrežeme „klobúčiky“ aj so stopkami a pomocou dlhého noža odstránime jadrovníky. Skontrolujeme, či papriky príliš neštípu.

Príprava plnenej papriky
Zdroj: shutterstock.com

Vo väčšej mise spolu zmiešame mleté mäso, vajcia, vychladnutú uvarenú ryžu, prelisované strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, mletú sladkú papriku a majoránku.

Príprava plnenej papriky
Zdroj: shutterstock.com

Pomocou lyžice plníme očistené papriky pripravenou zmesou. Zmes priebežne zľahka utláčame. S plnením skončíme kúsok pod horným okrajom. Pre členov domácnosti, ktorým nechutí uvarená paprika môžeme ľahko pripraviť mäsovo-ryžové guľky. Zo zmesi pomocou rúk vytvarujeme guľky s priemerom cca 5 – 6 cm a obalíme ich v hladkej múke.

Voňavá omáčka z paradajkového pretlaku

Na rade je jednoduchá omáčka z paradajkového pretlaku. Na jej prípravu sa najlepšie hodí širší hrniec s nižším okrajom. Cibuľu nakrájame na drobné kúsky a osmažíme ich do sklovita na rozpálenej bravčovej masti. Zmäknutú cibuľu zaprášime 3 lyžicami hladkej múky. Miešame a necháme na miernom ohni prehrievať, kým cibuľová zápražka nezačne rozvoniavať. Následne zalejeme paradajkovým pretlakom a dôkladne miešame. Pridáme približne 500 ml teplej vody alebo vývaru – len toľko, aby vznikla redšia omáčka. Všetko spolu miešame, kým sa nestratia hrudky. Kto nemá rád kúsky cibule, môže už v tejto fáze použiť ponorný mixér a budúcej omáčke dodať extra hladkú konzistenciu.

Paradajková omáčka k plnenej paprike
Zdroj: shutterstock.com

Omáčku osolíme, okoreníme, pridáme trochu cukru, bobkové listy a klinček. Počkáme, kým pomaly zovrie a do horúcej omáčky opatrne vložíme naplnené papriky. Mäsovo-ryžové guľky pred vložením do omáčky krátko osmažíme na panvici s malým množstvom oleja, aby sa nerozvarili. Varíme na miernom ohni približne 45 – 50 minút – za ten čas by sa malo mleté mäso uvariť a papriky zmäknúť. Ak sú po tomto čase papriky ešte tvrdé, pokračujeme vo varení. Kontrolujeme tiež konzistenciu omáčky – ak je príliš hustá, dodáme malé množstvo vody/vývaru. Ak je po dovarení riedka, zahustíme ju vhodným spôsobom. Pozrite si rozmanité spôsoby, ako zahustiť omáčku.

Domáca plnená paprika
Zdroj: shutterstock.com
Hotová plnená paprika s paradajkovou omáčkou sa najčastejšie podáva s knedľou, zemiakovým pyré alebo krajcom chleba. V niektorých domácnostiach sa k tomuto jedlu dokonca už nepodáva ani žiadna príloha, nakoľko ryža je jeho súčasťou.

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

  1. Aleš says:

    cibuľu nedávam, skúste vymeniť klinček za škoricu alebo len pridať škoricu. Je to mňam. A cukrom dochutiť na konci. Majoránka tiež nie ale samozrejme aj to som kedysi skúšal. K tomu domáci varený kysnutý knedlík. Voláme ich picie a nepicie. Picie sú na husté omáčky a nepicie na redšie aby sa z knedlíku neurobila kaša po manočení príklad vo výpeku ako je moravský vrabec. Každopádne včera sme dojedli papriku a guľky takže na mesiac pokoj.. 😉 Ak tak pošlem recept na knedlík.

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje