Štyri kľúčové kroky, ako si doma či na balkóne vypestujete voňavý kôpor
Kôpor je veľmi vďačná bylinka, ktorú oceníte nielen v tekvicovej či fazuľovej polievke, ale tiež v šalátoch, na rybách a v mnohých iných jedlách. Preto je dobré mať vždy po ruke čerstvú vňať. Môžete si ju vypestovať aj na balkóne, alebo dokonca v interiéri – ak nemáte záhradku. Prinášame vám tipy, ako sa vám podarí získať voňavú úrodu kôpru bez problémov. Stačí trocha zeminy, trpezlivosti a kôpor budete mať k dispozícii celé leto.
Galéria
Zasaďte semená
Semienka kôpru zoženiete aj v bežných predajniach s potravinami či kombinovaným tovarom, ak však chcete špeciálne druhy alebo ošetrené semiačka, vyberajte si radšej od overených pestovateľov a predajcov. Potom ich už stačí len zasiať. Malý kvetináč naplňte takmer po vrch zeminou. Povrch pôdy hojne posypte semenami kôpru a potom ich zakryte približne 5 mm vrstvou pôdy. Vrch zatlačte, aby ste sa uistili, že semená skutočne prichádzajú do kontaktu s pôdou.
Dôkladne zalejte vodou a kvetináč umiestnite na slnečnú okennú rímsu. Najideálnejší čas na pestovanie kôpru zo semien je koniec jari a začiatok leta, ale nič sa nestane, ak si kôpor vysadíte v polovici leta, či ešte neskôr – ak máte vhodné prostredie.
Pravidelne zalievajte
Kým semená vyklíčia, črepník zalievajte každý druhý deň. Keď začnú klíčiť, potrebujú každodennú zálievku, najlepšie večer, po dni strávenom na slnku alebo zavčas ráno.
Prerieďte sadenice
Malé rastlinky kôpru pripomínajú skorocel. Pomocou konca rukoväte lyžice vykopte najsilnejšie sadenice, dbajte o to, aby ste nepoškodili ich korene. Tieto sadenice vysádzajte do väčších kvetináčov, aby mali dosť miesta na rast, každá rastlinka potrebuje okolo 10 cm.
Zbierajte úrodu
Z prvej úrody by ste sa mali tešiť približne šesť týždňov po zasadení semien. Odstrihnite najlepšie vyzerajúce lístky na stonke. Pozor však, na spodnej časti stonky vždy nechajte trochu lístočkov, aby ste podporili nový rast. Rastliny kôpru potrebujú pravidelne strihať, pretože rastú rýchlo.
Ako zužitkovať kôpor?
Kôpor chutí jemne a sladkasto. Je obľúbeným doplnkom do šalátov, omáčok, výborne sa kombinuje s citrónom, cesnakom, uhorkami a rybami. Skvele chutí na zemiakoch a v rôznych dresingoch.
Ako zmraziť kôpor
Ak sa vám podarí vypestovať viac kôpru, ako dokážete spotrebovať, zmrazte ho, aby ste mali zdravé dochutenie jedál aj na zimu. Vetvičky kôpru poukladajte na plytký tanier a vložte ich do mrazničky asi na hodinu, aby stuhli. Potom ich vyberte, nasekajte a vložte do vzduchotesnej nádoby. Zmrazené vydržia niekoľko mesiacov. Vďaka zmrazeniu kôpru vopred na tanieri sa vetvičky nebudú zlepovať a môžete ich jednoducho použiť podľa potreby.
Ďalšou možnosťou je zmraziť kôprovú vňať obratú z hlavných stoniek v nádobách na ľad. Vňať naukladáte do misiek na ľad, zalejete olejom, roztopeným maslom alebo vývarom. Dáte zmraziť a potom si už len vyberáte toľko porcií, koľko práve potrebujete. Kôpor pred použitím nemusíte rozmrazovať – roztopí sa takmer hneď, ako ho primiešate do varenia. Neodporúčame používať mrazený kôpor na šalát. Síce neuškodí, ale nevyzerá tak pekne ako čerstvý.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre