Domáci chren
Galéria (17) Zdroj: shutterstock.com

Burina či skutočný poklad? Prečo pestovať chren a ako si ho doma najlepšie pripraviť

Jeho výrazná štipľavá chuť vynikne v nátierke aj v omáčke. Keďže prirodzene obsahuje konzervačné látky, pridáva sa k sterilizovanej zelenine, ktorá aj vďaka nemu získa tú správnu arómu.

Galéria

Domáci chren
Korene chrenu
Chren v záhrade
Listy chrenu
Výsadba chrenu
Výsadba chrenu
Nakladaný chren pohári

Korene chrenu dedinského (Armoracia rusticana) zberáme čo najneskôr na jeseň, v priebehu zimy alebo skoro na jar, teda v čase, keď sú zatiahnuté listy. Samozrejme, výnimkou je obdobie zavárania uhoriek. Slabšie korienky s priemerom 2 cm pri trvalom pestovaní ponecháme v pôde. Korene sa dajú uchovať niekoľko mesiacov v pivnici vo vlhkom piesku alebo niekoľko týždňov v chladničke, zabalené v igelitovom vrecku. Dajú sa aj nakladať do vínneho octu.

Ako pestovať chren

I keď je chren na pestovanie pomerne nenáročný, pred výsadbou si treba dôkladne pripraviť záhon. Pôda by mala dobre držať vodu. Na vytvorenie dlhých a silných koreňov ju skypríme do hĺbky 60 cm a zapracujeme do nej dobre rozložený kompost. Najlepšie rastie na plnom slnku, ale vystačí si aj s polotieňom. V záhradách sa väčšinou pestuje ako trvalá rastlina, veľkú úrodu si však zaistíme aj jednoročným pestovaním.

Korene chrenu
Zrelé korene chrenu sú až 40 centimetrov dlhé a 6 centimetrov hrubé. Dosahujú hmotnosť do 500 gramov. | Zdroj: shutterstock.com

Na výsadbu používame koreňové odrezky s dĺžkou asi 10 cm, ktoré vysadíme do hĺbky okolo 15 cm. Koreň musíme do pôdy vložiť správnym smerom, preto si spodnú časť odrezkov zrežeme šikmo a vrchnú rovno, a tak to rozoznáme. Celý koreň sadíme šikmo, nikdy nie kolmo. Ak je sucho, počas sezóny rastlinu zalievame. Pri jednoročnom pestovaní odrezky odoberáme v októbri, uskladníme ich v piesku v pivnici a vysadíme na jar, keď už nehrozia mrazy, čiže najneskôr v polovici mája. Odrezky odoberáme, až keď je rastlina bez listov, prípadne na jar pred vypučaním listov, napríklad pri trvalom pestovaní v apríli, následne vysádzame v máji (dovtedy ich rovnako uložíme do pivnice).

A aké odrody si vybrať na pestovanie? Osvedčenou odrodou pre viacročné pestovanie na trvalom stanovišti s vlhkejšou pôdou je ‘Malínský’. Na jednoročné pestovanie je zase vhodná odroda ‘Krenox’, ktorá rýchlo rastie a vyniká výraznou korenistou chuťou.

Výživová hodnota chrenu

Korene sa v čerstvom stave používajú aj ako prírodný liek. Jemne nastrúhané uvoľnia upchatý nos a majú aj dezinfekčné a antibakteriálne účinky.

Surový chren obsahuje hlavne vitamín C a A, ale aj vitamíny skupiny B. Z minerálov sú zastúpené železo, horčík, draslík a vápnik. Posilňuje predovšetkým funkciu tráviaceho traktu a uľahčuje vykašliavanie.

Listy chrenu
Liečivé látky obsahujú aj chrenové listy. Väčšinou sa používajú čerstvé na obklady, zbavujú totiž telo opuchov. | Zdroj: shutterstock.com

Viete, že…

  • … hoci je chren zdravý, nie je vhodný pre každého? Nemali by ho konzumovať osoby so zníženou funkciou štítnej žľazy alebo s obličkovými ťažkosťami. Opatrné by mali byť aj tehotné a dojčiace ženy.
  • … v Anglicku sa mu pre jeho „silu“ hovorí konská reďkovka (horseradish). Už v minulosti ho používali ako obľúbený liek, ktorý uplatňovali aj v kuchyni.
  • … chren patrí do čeľade kapustovité? Jeho listy, podobne ako napríklad listy kalerábov, tak v suchom a teplom lete s veľkým apetítom konzumujú skočky.
  • … ak pestujeme chren ako trvalku, je vhodné po vypučaní listov mierne odhrnúť zeminu a motykou odkopnúť všetky slabšie zelené vrcholy? Ponecháme iba dva, čím podporíme tvorbu silného koreňa. Pri jednoročnom pestovaní tento krok vynecháme.
  • … koreňové odrezky určené na trvalé pestovanie sadíme na jeseň alebo na jar, tie na jednoročné pestovanie na jar?
  • … chren je pomerne odolný? Ak však začnú černieť korene, je napadnutý hubovou chorobou. Rastliny zlikvidujeme a na inom mieste vysadíme nové.
  • … chren nie je dobré zberať celý? Vždy si ponecháme niekoľko odrezkov na vypestovanie nových rastlín.
Chren v záhrade
V záhradách sa často považuje za burinu. ktorej sa vôbec nie je ľahké zbaviť. | Zdroj: shutterstock.com

Keď sa chren príliš rozrastie

Chren nie je v každej záhrade vítaný. Dôvodom je skutočnosť, že sa zvykne rýchlo rozrásť a postupne dostať aj na miesta, kde prekáža.

1. Chren, ktorý sa dostal až do vyvýšeného záhona, musíte čím skôr presadiť. Opatrne a do hĺbky rastlinu najskôr podkopte.

Výsadba chrenu
Zdroj: Miro Pochyba

2. Po vykopaní a otrasení zeminy odstráňte suché a poškodené listy. Nechajte len tie zdravé.

Výsadba chrenu
Zdroj: Miro Pochyba

3. Rastlinu vysaďte na nové, ideálne polotienisté miesto s humóznou a mierne vlhkou pôdou. Môžete ju aj podarovať.

Zdroj: Miro Pochyba

Spracovanie chrenu a konzervovanie

Ak sa tešíte z väčšej úrody tohto pikantného koreňa, po tom, ako ho pozberáte, sa ho oplatí spracovať do zásoby, napríklad zmraziť či zakonzervovať do pohárov.

3 overené metódy mrazenia

Zmrazenie je najjednoduchší spôsob, ako uchovávať chren na dlhšie obdobie a zachovať jeho chuť. V zásade existujú tri možnosti, ako chren mraziť – ako celý koreň, nakrájaný na kúsky alebo v strúhanej forme.

Variant 1: Chren ponechajte v jednom kuse. Koreň dôkladne umyte, osušte a celý uzavrite v mraziacom vrecku. Ideálne bude, ak z neho vysajete vzduch. Na čistenie koreňa odporúčame použiť kefku. Pred mrazením sa uistite, či je koreň naozaj suchý. Ak je mokrý alebo vlhký, nedávajte ho do mrazničky, inak bude časom nepoužiteľný.

Variant 2: Ak sú korene chrenu príliš veľké, nakrájajte ho na menšie kusy. Postup prípravy koreňa na uskladnenie do mrazničky je rovnaký ako pri prvom variante. Nakrájaný koreň má dvojnásobný zmysel. Nielenže budete mať k dispozícii vždy čerstvý chren, ale na každé jedlo stačí vybrať z mrazničky len jeden menší kúsok.

Variant 3: Tento spôsob funguje rovnako ako druhý variant, no s tým rozdielom, že chren postrúhate najemno a v primeraných dávkach ho rozdelíte na časti, ktoré si môžete postupne vyberať z mrazničky. Do strúhanej zmesi chrenu pred zmrazením pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy. Chren tak zostane sviežejší a chutnejší.

Pri všetkých troch možnostiach mrazenia vám vydrží chren zamrazený šesť mesiacov. Treba mať však na pamäti, že mrazením chren stráca svoju ostrosť.

Nakladaný chren v pohári
Existuje množstvo sladkokyslých verzií chrenu, do ktorých sa na zjemnenie pridáva napríklad aj nastrúhané jablko. | Zdroj: shutterstock.com

Chren nakladaný v pohári

Budete potrebovať

  • 300 g chrenu
  • 200 ml studeného hovädzieho vývaru bez tuku alebo studenej vody
  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 1 polievková lyžica 8 % octu
  • 1 polievková lyžica kryštálového cukru
  • 1 kávová lyžička soli

Čerstvo vykopané korene dôkladne umyte pod tečúcou vodou. Najlepšie bude, keď na to použijete kefu na zeleninu.

Príprava nakladaného chrenu
Zdroj: Jana Komadelová

Chren ošúpte škrabkou na zeleninu. Ak pod šupkou objavíte zelené škvrny, veľkoryso ich vyrežte, pretože chutia horko.

Príprava nakladaného chrenu
Zdroj: Jana Komadelová

Vezmite jemné strúhadlo a nastrúhajte korene do veľkej misy. Ak nastrúhate väčšie množstvo, treba vmiešať trochu citróna, aby chren nezoxidoval a nezhnedol.

Príprava nakladaného chrenu
Zdroj: Jana Komadelová

Hmotu potom zmiešame so soľou a s trochou octu. Ocot používajte s mierou, stačí len streknutie. Pridajte vývar alebo prevarenú studenú vodu.

Príprava nakladaného chrenu
Zdroj: Jana Komadelová

Nastrúhaný chren natlačte do pripravených pohárov a uzavrite ich vrchnákmi.

Príprava nakladaného chrenu
Zdroj: Jana Komadelová

Sterilizovať ich nemusíte. Chren sa vďaka vlastným konzervačným látkam nekazí. Stačí ho skladovať na chladnom a tmavom mieste, najlepšie v chladničke.

Nakladaný chren v pohári
Zdroj: Jana Komadelová

Sušený chren

Oškriabaný chren umyte, pokrájajte na tenké kolieska a sušte na plechu vystlanom papierom na pečenie až celkom nevyschne. Potom ho utlačte v mažiari na prášok a uchovajte v plátenom vrecku v suchej miestnosti alebo v dobre uzatvárateľnom pohári. Na prípravu omáčky alebo na iné kuchynské upotrebenie ho ovlažte buď vodou, alebo vodou s trochou octu.

Chren s jablkom

100 g chrenu, 1 jablko (asi 100 g), soľ, ocot, cukor, hovädzí vývar

Umytý a očistený chren postrúhajte na jemno. Pridajte postrúhané jablko a zalejte teplou polievkou. Posoľte, podľa chuti prislaďte a pridajte ocot. Podávajte studený alebo teplý s vareným hovädzím mäsom.

Chren s mrkvou

100 g chrenu, 300 g mrkvy, soľ, cukor, ocot, voda

Mrkvu a chren umyte, na jemno postrúhajte, premiešajte a zalejte sladkokyslým nálevom.

Smotanový chren

50 g postrúhaného chrenu, 250 ml sladkej smotany, soľ, voda, cukor

Očistený chren postrúhajte, pridajte 2 lyžice smotany, štipku soli a cukor. Zvyšok smotany ušľahajte a premiešajte s chrenom. Podávajte k rybe alebo divine.

Chrenová šľahačka

150 g chrenu, 250 ml smotany na šľahanie, soľ, cukor, citrónová šťava

Dobre vychladenú smotanu vyšľahajte a vmiešajte do nej na jemno nastrúhaný chren. Šľahačku posoľte, dochuťte cukrom a citrónovou šťavou. Podávajte k studeným pečeným mäsám a k šunke.

Chren ku grilovanému mäsu

Hrubší koreň opláchneme, olúpeme a najemno rozmixujeme s 200 ml vody. Pridáme 50 ml oleja, lyžicu octu a cukru a veľkú štipku soli. Po zamiešaní plníme do menších pohárov.

Chrenová nátierka
Konzumácia chrenu je veľmi prospešná. Má antibakteriálny účinok a vysoký obsah vitamínu C, ktorý zvyšuje odolnosť ľudského organizmu. | Zdroj: shutterstock.com

Chrenová nátierka I

50 g masla, 50 g tvrdého syra, 20 g chrenu, citrónová šťava

Syr postrúhajte a pridajte k nemu na jemno postrúhaný chren, ktorý ste pokvapkali citrónovou šťavou. Nakoniec pridajte maslo, premiešajte a nátierka je hotová.

Chrenová nátierka II

250 g plnotučného tvarohu zmiešame s lyžičkou plnotučnej horčice a nakrájanou cibuľkou. Pridáme 2 lyžice najemno nastrúhaného chrenu. Osolíme, okoreníme a zamiešame.

Text: Lucie Peukertová, Jana Komadelová
Foto: shutterstock.com, Miro Pochyba
Zdroj: Časopis Urob si sám

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.