Všetko o pestovaní byliniek v kvetináčoch. Aké stanovištia pre jednotlivé druhy a ako na ich výsadbu
Varenie, pečenie a grilovanie s čerstvými bylinkami prinesie do kuchyne nové a intenzívnejšie vône aj chute. Pestovať sa dajú v záhrade, na terase a nie je im malý žiadny balkón.
Galéria
Hoci sa dnes bylinky už bežne predávajú v kvetináčoch alebo vo zväzkoch v supermarketoch, opakovaný nákup nie je lacná záležitosť. Namiesto toho sa viac oplatí investovať do kúpy semienok alebo kúpenú rastlinu vysadiť a pestovať ďalej. Aby ste mali takmer kedykoľvek k dispozícii čerstvé bylinky, nemusíte ani vlastniť záhradu, postačí aj balkón alebo terasa.
Tieto všestranné bylinky potrebujú na úspešný rast naozaj málo. Na každé miesto nájdete osvedčené druhy – od slnečnej terasy cez pritienený balkón až po kvetináče na okennom parapete. Inšpirujte sa tromi voňavými bylinkovými kombináciami rastlín pre rôznorodé stanovištia.
Slnečné a teplé stanovište
Drevité bylinky milujú priepustné stanovištia vystavené celodennému slnku. Teplo navyše uvoľňuje ich esenciálne oleje.
Pestovanie
Substrát zmiešajte s drobným štrkom v pomere 2 : 1, čo zabezpečí výbornú drenáž. Zalievajte ich podľa potreby, postačí aj dvakrát za týždeň, častejšie počas horúceho a suchého obdobia. Po odkvitnutí skráťte rastliny asi o tretinu, ostanú tak kompaktné. Šalviu a rozmarín môžete po niekoľkých sezónach v kvetináči vysadiť aj von na záhon. Rozmarín na chránenom stanovišti prezimuje v miernej zime aj u nás. Nové sadenice na ďalšie pestovanie v kvetináči si dopestujete z odrezkov.
Použitie v kuchyni
Všetky tieto bylinky majú intenzívnu chuť. Sú vždyzelené, a tak ich čerstvé môžete používať celoročne. Vetvičky saturejky vylepšujú chuť strukovín a nákypov, kým lístky šalvie dodávajú dymovú príchuť bravčovému mäsu. Skvelé sú i v cestovinách. Niekoľko výhonkov rozmarínu pridaných do grilovanej či pečenej zeleniny vyzdvihne jej chuť. Výborne ochutia i hydinové mäso.
Chladnejšie a slnečné stanovište
Plazivým bylinkám a druhom s pevnejšími listami sa darí na exponovaných miestach, a to aj v chladnejších oblastiach. Sú nenáročné a ľahké na pestovanie.
Pestovanie
Na vlhký kompost rozsypete niekoľko semienok krvavca menšieho a štiavu krvavého. Po vzídení rastliniek tie najslabšie odstráňte. Ponechané rastliny majú byť od seba vzdialené 10 cm. Namiesto výsevu si môžete zakúpiť i hotové sadenice. Všetky tri druhy sú pomerne odolné proti suchu, no listy krvavca i štiavu vplyvom sucha trochu hrubnú, preto im v kvetináči doprajete pravidelnú zálievku. Keď odkvitne materina dúška, ostrihajte ju.
Využitie v kuchyni
Štiav i krvavec sa zberá od jari do jesene. Štiav má príchuť citróna, krvavec príchuť uhorky a býva aj horkastý. Do šalátov odtrhávajte alebo odstrihávajte najmladšie lístky. Zo štiavu môžete uvariť polievku. Výrazne aromatickú vždyzelenú materinu dúšku môžete zberať celoročne a používať do čaju alebo nasekanú do cestovinových omáčok.
Tienistý kút
Sem vyberte bylinky s jemnejšími listami, ktoré by inak mohlo slnko ľahko spáliť. Najlepšie sa im darí v kyprom, skôr vlhkom a na živiny bohatom substráte alebo v komposte.
Pestovanie
Priamo do kvetináča sa dá skoro na jar vysievať petržlen. Trvá pomerne dlho, než vyklíči. Namiesto výsevu však môžete kúpiť jeho sadenice. Ďalší rok na jar zrežte všetky stonky nad substrátom. Mätu aj medovku vyberte a rozrežte na dva až tri trsy. Najväčší trs vysaďte naspäť do kvetináča. Substrát v nádobe udržiavajte vlhký. Petržlen je dvojročná rastlina, nasledujúci rok pôjde do kvetu, preto ho na pestovanie vňate každý rok vymeňte.
Použitie v kuchyni
Chuť „čokoládovej“ mäty pripomína čokoládu After Eight mints. Nasekané lístky môžete pridať do zmrzliny alebo horúcej čokolády. Mladé lístky medovky dodajú citrusovú chuť ovocným dezertom, prípadne ich použite na čaj.
Výsadba byliniek krok za krokom
Veľký kvetináč naplňte do dvoch tretín viacúčelovým substrátom alebo preosiatym kompostom zmiešaným s hrsťou pomaly sa uvoľňujúceho hnojiva.
Mäta je nesmierne vitálna a zakrátko je schopná rásť v celej nádobe. Obmedzíte ju tak, že ju vysadíte aj s kvetináčom. Šíri sa plytko rastúcimi podzemkami.
Ostatné rastliny opatrne vyklopte z kvetináčov, v ktorých boli pestované, a zasaďte ich okolo mäty do rovnakej hĺbky, ako rástli pôvodne.
Ak je koreňový bal plný prepletených koreňov, tie, čo rastú po obvode, sa snažte uvoľniť, aby bola rastlina po vysadení schopná prekoreniť do kvetináča.
Okolo rastlín doplňte substrát alebo kompost, ktorý aj postupne utláčajte. Povrch substrátu má končiť približne 2 cm pod okrajom nádoby, aby bola možná zálievka.
Hneď po výsadbe výdatne zelejte, vplyvom čoho zvykne susbtrát trochu klesnúť, preto ho neskôr doplňte.
Text: Sally Nex
Foto: Jason Ingram
Zdroj: Časopis Urob si sám špeciál
Komentáre