Najlepšie bylinné antibiotikum! Ako si pripraviť domáci upokojujúci bylinkový čaj proti kašľu, nachladnutiu a virózam
Naši dávni predkovia poznali liečivú silu rastlín, často omnoho lepšie ako my dnes. Poznáte nápoj, ktorému sa hovorí bylinné antibiotikum? Je to bylinkový čaj, ktorý pomáha zmierniť príznaky nachladnutia, kašľa a viróz, funguje aj preventívne. Jeho vôňa pôsobí upokojujúco a prečistí dutiny.
Poznáme mnoho bylinkových čajov, ktoré pomáhajú proti kašľu a pri virózach. Tento však obsahuje viacero cenných prírodných zložiek naraz: šalviu, zázvor, citrónovú šťavu, med a kajenské korenie. Úľava, ktorú po jeho vypití pocítite, je rýchla a prirodzená. Prečo práve tieto zložky?
Šalvia lekárska
Salvia officinalis sa po tisícročia používa v ľudovom liečiteľstve na liečbu rôznych chorôb od hnačky, dny a hyperglykémie, až po zápaly a reumatizmus. Početné štúdie podporili mnohé z jej priaznivých účinkov. Obsahuje veľké množstvo dôležitých flavonoidov, ako sú rozmarínová a ellagová kyselina. Majú protirakovinové, protizápalové, antimikrobiálne, antioxidačné vlastnosti, znižujú hladinu cukru v krvi.
Ak máte príznaky nachladnutia, virózy či chrípky šalvia prináša úľavu preťaženým dýchacím cestám a všeobecne pomáha predchádzať vírusovým a bakteriálnym infekciám.
Zázvor – ďumbier lekársky
Zingiber officinale obsahuje hneď niekoľko silných antivírusových fytochemikálií, ktoré oslabujú vírusy. Ďalšie zlúčeniny – gingerol a shogaol, zmierňujú bolesti tela, horúčku, kašeľ a bolesť hrdla. Tiež je známe, že zázvor účinne funguje proti nevoľnosti a žalúdočným ťažkostiam.
Čerstvá šťava z citrónov
Rovnako ako všetky citrusové plody, aj citróny majú vysoký obsah vitamínu C, ktorý je silný antioxidant. Potraviny s vysokým obsahom vitamínu C posilňujú imunitný systém a chránia nás pred vírusmi, taktiež pomáhajú skrátiť trvanie symptómov choroby. Citrónová šťava zmierňuje aj bolesti hrdla.
Upokojujúci med
Sladký med je upokojujúci a dotvára nápoju chuť, ale to nie je všetko. Má tiež antibakteriálne a antivírusové účinky a je známy tým, že zmierňuje bolesť v krku a intenzitu kašľa.
Kajenské korenie
Korenie Capsicum annuum je známe ako termogénne korenie s analgetickými vlastnosťami. To znamená, že stimuluje krvný obeh, zvyšuje prietok krvi pokožkou, vnútorne zahrieva a vyvoláva potenie – to všetko pomáha znižovať horúčku, zmierňuje upchanie dutín a celkovú bolesť.
Ešte jedna cenná vlastnosť: toto pikantné korenie z papričiek zvyšuje účinnosť iných byliniek ako katalyzátor.
Ako si pripraviť čaj proti vírusom?
Na 3 – 4 porcie potrebujete:
- 4 kopcovité lyžičky nahrubo nasekaných čerstvých listov šalvie
- 10 cm kus zázvoru, olúpaný a nakrájaný na plátky
- šťava z 1 citróna
- 3 – 4 polievkové lyžice medu
- štipka kajenského korenia
Šalviu a zázvor umyte pod tečúcou studenou vodou. Šalviu nahrubo nasekajte, ošúpaný zázvor nakrájajte na plátky hrubé 0,5 centimetra a odšťavte citrón. Odstráňte všetky semená.
Do malého hrnca vložte šalviu a zázvor a zalejte 800 ml vody. Prikryte a priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte ešte 10 minút.
Odstráňte z ohňa. Tesne pred podávaním pridajte citrónovú šťavu a kajenské korenie, dobre premiešajte.
Sceďte do šálky, oslaďte medom, relaxujte a popíjajte.
Ak vám z čaju zostane, preceďte ho do keramickej alebo sklenenej nádoby, prikryte a skladujte v chladničke. Vydrží až tri dni.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre