Bylinky v kvetináči
Zdroj: shutterstock.com

Bylinky zo supermarketu zvyčajne nevydržia dlho. V čom je problém a ako ich zachrániť?

Sú svieže, chuťami spestria domácu kuchyňu a prekvapia lákavou cenou. Medzi obľúbené črepníkové bylinky z obchodu patrí pažítka, petržlenová vňať, mäta, medovka, bazalka, oregano aj rozmarín. Predávajú sa ako krásne zelené a plné života. Realita všednosti však na seba nenechá dlho čakať a už niekoľko dní po zakúpení mnohé z nich definitívne hynú. V čom je problém a ako ich zachrániť?

Bylinky z obchodu sú určené najmä na priamu spotrebu

Bylinky, ktoré sú predávané v malých plastových kvetináčoch, zabalené do fólie a nahusto naukladané v prepravkách, majú neprirodzené podmienky na rast. Rastú rýchlo, s neprimeranou dávkou živín a bez slnečného svetla. V umelých podmienkach majú dorásť do „predajnej“ veľkosti. Pri transportoch čelia nedostatku svetla, prievanu, chladu a často ich vidieť v zúboženom uvädnutom stave. Ich osud azda najlepšie vystihuje veta – „Iba na pár použití“. Ide totiž o tovar určený na okamžitú spotrebu.

Pri pohľade na niektoré urastené a zdanlivo životaschopné bylinky sa vynára otázka – Je možné nejakým spôsobom vylepšiť ich životné podmienky, aby zosilneli a v domácnosti s izbovou teplotou a pravidelnou starostlivosťou pekne prosperovali? Áno, je to možné. Aj bylinky zo supermarketu sa dajú zachrániť. Ako na to?

Strihanie byliniek
Zdroj: shutterstock.com

Okamžitá kontrola kvetináča a výmena pôvodného substrátu

Po zakúpení bylinku okamžite vybaľte z fóliového obalu a neváhajte ani s kontrolou kvetináča. Do jedného kvetináča sa pre nadobudnutie hustoty vysádza i niekoľko mladých sadeníc, čo má (s výnimkou pažítky) takmer vždy negatívny vplyv na prosperujúci rast. Mladé rastliny si konkurujú a utláčajú sa, čo je vidno i na koreňmi prerastenom substráte. Ani substrát nebude bohatý na živiny.

Čím skôr preto bylinku vyberte z kvetináča, substrát opatrne odstráňte, skontrolujte prítomnosť škodcov a ak objavíte, že ide o viac samostatných sadeníc, opatrne ich rozdeľte. Presadiť ich môžete do malých kvetináčov alebo do väčšieho spoločného kvetináča s novým výživným substrátom (dostupný je aj substrát určený pre pestovanie byliniek).

Strihanie byliniek
Zdroj: shutterstock.com

Kvetináčové bylinky ocenia krátky strih

Väčšina kvetináčových byliniek uvíta po presadení skrátenie nadzemnej časti – aspoň o polovicu, ideálne na tretinu pôvodnej výšky, ak im na stopkách zostanú aspoň dve očká. Dočasne sa znížia nároky na vodu a získajú čas na rozvetvenie a posilnenie. Zostrihané čerstvé časti môžete spotrebovať tak, ako bolo pôvodne účelom – teda na prípravu jedál. Ak máte viac zostrihaných byliniek, ako práve potrebujete, oplatí sa zvážiť aj zamrazenie alebo domáce sušenie do zásob.

Rešpekt pred priamymi slnečnými lúčmi

Bylinky zo supermarketu nepoznajú skutočnú intenzitu slnečných lúčov. Odloženie na kuchynský okenný parapet bez predchádzajúcej prípravy im môže byť osudné. Skôr, ako bylinku v kvetináči umiestnite na slnečný parapet, dajte jej čas na aklimatizáciu. Umiestnite ju na svetlé miesto s nepriamym rozptýleným svetlom a pozorujte, ako reaguje na prirodzené svetlo. Natáča sa za denným svetlom z okna? Každý deň ju môžete posunúť o kúsok bližšie.

Voda podľa potrieb

Po rozdelení mladých rastlín a skrátení zelenej časti sa zmenia i nároky na spotrebu vody. Zo začiatku preto mladé bylinky zbytočne neprelievajte. Nový kvetináč – či už plechový, alebo hlinený – musí mať odvod vody, podmisku a v ideálnom prípade aj drenážnu vrstvu.

Bylinky v kvetináči
Zdroj: shutterstock.com
Doma vypestované bylinky budú odolnejšie. Stačia k tomu kvalitné semená byliniek, ktoré v kuchyni chcete používať a výživný substrát. U byliniek pestovaných zo semien absentujú nedostatky rýchlene pestovaných rastlín a majú veľmi podobné nároky ako izbové rastliny. Nenechávajte ich vykvitnúť, aby sa zbytočne nevysiľovali.

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje