
Vňate zo zvyškov aj zelenina zo semien: Ako si na okennom parapete vypestovať prvú chutnú úrodu
Zima sa pomaly končí a onedlho sa naplno rozbehne nová sezóna. Kým si však pozberáme zo skleníka či hriadky prvú tohtoročnú zeleninu a bylinkové vňate, nejaký čas to ešte potrvá. Obľúbené jedlá a rôzne chuťovky si však už aj skoro na jar môžeme doplniť prvou drobnou úrodou z parapetu.
Vypestovať si napríklad môžeme zdravú a jemne pikantnú vňať žeruchy alebo reďkovky, hrachu, horčice, hlúbovín či šošovice. Núkajú sa však aj vňate iných druhov zelenín či byliniek.
Dôležité je vždy zvoliť osivo, ktoré je na nakličovanie a pestovanie vňatí určené, to značí, že nie je chemicky morené. Potom si už len stačí pripraviť si misky s vatou či substrátom na výsev, prípadne nakličovacie nádoby, a uskutočniť výsev. Na svetlom okennom parapete sa zakrátko dočkáme prvej úrody, ktorú postupne môžeme zužitkovať. Napríklad žerucha nám cca za 8 dní dorastie do výšky asi 10 cm a vysievať si ju môžeme opakovane.
Vňate zo zvyškov
Naklíčovanie semien a pestovanie mikrobyliniek však nie je jedinou možnosťou ako si dopriať po dlhej zime dávku hodnotných vitamínov z okenného parapetu. Na plytké misky s vodou môžeme hocikedy rozložiť aj odrezané vrchné časti koreňov stopkového zeleru, mrkvy či petržlenu a počkať si pár dní na mladú vyrastajúcu vňať a lístky. Podobne sa môžeme pokúsiť získať aj jemne pikantné lístky reďkovky či dokonca cibule a cesnaku.
Zelenina zo semien
Delikátnu cibuľovú vňať si tiež môžeme vypestovať zo semien. Semená cibule (ideálne nemorené) vysejeme nahusto do kvetináča, presnejšie na povrch substrátu, ktorý je určený na výsevy. Cibuľové semená zasypeme tenšou vrstvou substrátu a priebežne ho zavlažujeme. Dbáme na to, aby bol stále mierne vlhký, no nie zmáčaný.
Mladú, vyrastajúcu cibuľovú vňať priebežne striháme a hneď za čerstva aj využijeme. V kuchyni nám môže nahradiť pažítku. Podobne si môžeme vypestovať aj cesnakovú vňať a tiež petržlenovú, avšak musíme počítať s tým, že na túto si počkáme dlhšie. Navyše bude potrebné vysiať si semená vňaťového, nie koreňového petržlenu.
Jednoduchšie bude vysadiť si do kvetináča so záhradníckym substrátom aspoň tri petržlenové korene a počkať, kým z nich vyrastie vňať. Substrát v kvetináčoch udržujeme aj v tomto prípade stále mierne vlhký a nezabudnime, že predpokladom získania kvalitnej vňate je aj dostatok svetla. Kvetináče s vysadenými petržlenovými koreňmi preto umiestnime vždy na najviac svetlý okenný parapet, ideálne v rámci kuchyne.
Okrem toho je dobré dopriať týmto rastlinám aj čerstvý vzduch. Priestor, kde ich pestujeme, preto občas vyvetráme. Podobne, v tomto prípade z buliev, môžeme vypestovať aj zelerovú vňať. Zo semien, takisto nemorených, si tiež môžeme vypestovať veľmi chutnú kalerábovú vňať. Semená stačí vysiať nahusto do malých debničiek naplnených výsevným substrátom.
Po výseve je dôležité substrát udržiavať stále mierne vlhký a mladým rastlinkám dopriať dostatok svetla. Keď budú kalerábové rastlinky vysoké asi 10 cm, môžeme jednotlivé lístky obrať a využiť do šalátov alebo na spestrenie obložených chlebíkov a jednohubiek.
Text: Daniel Košťál
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre