Prečo pestovať, kedy zberať a ako skladovať petržlenovú a zelerovú vňať

Prečo pestovať, kedy zberať a ako skladovať petržlenovú a zelerovú vňať

Pestujete si na záhradke petržlen či zeler? Sú to skvelí pomocníci pre zdravie. Viete, kedy je najvhodnejší čas na ich zber a ako ich uskladniť, aby vydržali čo najdlhšie?

PETRŽLENOVÁ VŇAŤ

Aký prínos má pre nás petržlenová vňať?

Poznáme ho všetci najmä vďaka voňavej vňati, ktorá nemôže chýbať v kvalitnej domácej polievke. Chutí na zemiakoch, ale aj v šalátoch. Petržlenová vňať pozitívne pôsobí na močové cesty, obsahuje bielkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, železo, zinok, meď, vápnik, draslík, fosfor, horčík, selén, sodík, mangán, omega-3, omega-6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, betakarotén, luteín, kyselinu listová, kyselinu pantoténovú. Dosť na to, aby sme ho konzumovali pravidelne. Mimochodom, na to, aby sme si vypestovali chutnú vňať, nepotrebujeme záhradu.

Kedy vňať zberáme a ako skladujeme?

Výhodou petržlenu listového i kučeravého je, že vňať nám poskytujú od júna prakticky až do príchodu tuhých mrazov. Vždy keď ju pozberáme, o tri až štyri týždne dorastie. Dokonca, petržlen môžeme nechať v záhradke aj prezimovať – nevymŕza. Ak vňať chceme použiť do najbližších pár dní, stačí, keď ju uložíme do chladničky v mikroténovom vrecúšku. Ak ju potrebujeme uskladniť na dlhší čas, môžeme ju usušiť, konzervovať v soli alebo dať zamraziť – tak zostane svieža a prirodzená.

ZELEROVÁ VŇAŤ

Aký prínos má pre nás petržlenová vňať?

Zelerová vňať je skvelým prídavkom nielen do šalátov, ale aj do zeleninových štiav a smoothies. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, vitamíny skupiny A, B a E, ale aj kyselinu listovú. Je dobrým zdrojom železa, vápnika, draslíka, znižuje krvný tlak a je to známe diuretikum, má teda močopudné účinky, a priaznivo vplýva na trávenie. Pomáha odvodňovať, regulovať krvný tlak, je skvelá na chudnutie, pomáha spaľovať tuky.

Kedy ju zberáme a ako skladujeme?

Podobné využitie ako petržlenová vňať má aj zelerová. Zberáme ju priebežne počas celej vegetácie do príchodu mrazov, a to orezávaním. Namiesto orezaných dorastú nové listy. Dôležité je stopky odrezať nad zemou – buď postupne alebo naraz. Zdravé a „zrelé“ stopky zeleru majú v hornej časti šírku 2 centimetre a v dolnej 4 až 7 centimetrov. Vňať zeleru skladujeme rovnako ako petržlenovú – mrazením, solením alebo konzervovaním v soli.

Sabína Zavarská
Foto: shutterstock.com

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.