Kurkumské kura
Kuriatko je vďačné jedlo. Len málokto mu dokáže odolať. Dá sa pripraviť rôznymi spôsobmi. Pre tých, ktorí radi experimentujú, sme pripravili kura trochu netradične.
Galéria
- 700 – 1 000 g kuracích pŕs
- 3 jarné cibuľky (dostať ju kúpiť aj v lete, na jeseň aj v zime)
- petržlenovú vňať
- sladkú smotanu
- 2 čili papričky alebo čili pastu (podľa chuti)
- čerstvý zázvor
- 2 strúčiky cesnaku
- čajovú lyžičku kurkumy
- soľ
- čierne korenie
Postup práce
- Umyté kuracie prsia nakrájajte na kocky a nechajte chvíľu odležať. Nesoľte ich!
- Pozdĺžne nakrájajte jarnú cibuľku a výdatnú hrsť petržlenovej vňate.
- Vo woku alebo v hlbšej panvici rozohrejte panensky olivový olej, do ktorého pridajte očistený (celý, rukou alebo nožom pripučený) cesnak a nadrobno nakrájanú čili papričku.
- Keď cesnak začne hnednúť, je to signál, že ho treba vybrať z panvice a vymeniť za kuracie kocky. Tie prudko opražte. Nezabudnite ich miešať.
- Do takto pripraveného mäska pridajte polovicu z už nakrájanej jarnej cibuľky. Stiahnite oheň a trochu poduste vo vlastnej šťave.
- Keď je mäso mäkké, vyberte ho z panvice a odložte na tanier.
- Do šťavy, ktorá v panvici zostala, prilejte sladkú smotanu. Keď sa zohreje, prisypte kurkumu a osoľte podľa chuti, okoreňte čerstvo pomletým čiernym korením a nechajte prejsť varom.
- Popri tom nastrúhajte zázvor a pridajte nadrobno nakrájaný cesnak. Zmiešajte spolu s troškou čili pasty.
- Do omáčky vráťte mäso, pomiešajte a chvíľu povarte.
- Na záver pridajte zmes zázvoru, cesnaku a čili a prihoďte zvyšnú cibuľku a petržlenovú vňať. Trochu pomiešajte a odstavte z ohňa.
- Kurkumské kura je hotové. Podáva sa s ryžou.
Pripravili: Jana a Dano Veselskí
FOTO: Dano Veselský
Zdroj: Časopis Ekobývanie
Komentáre