kurkumske kura
Galéria (3)

Kurkumské kura

Kuriatko je vďačné jedlo. Len málokto mu dokáže odolať. Dá sa pripraviť rôznymi spôsobmi. Pre tých, ktorí radi experimentujú, sme pripravili kura trochu netradične.

Galéria

Čo budete potrebovať

  • 700 – 1 000 g kuracích pŕs
  • 3 jarné cibuľky (dostať ju kúpiť aj v lete, na jeseň aj v zime)
  • petržlenovú vňať
  • sladkú smotanu
  • 2 čili papričky alebo čili pastu (podľa chuti)
  • čerstvý zázvor
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čajovú lyžičku kurkumy
  • soľ
  • čierne korenie

Postup práce

  1. Umyté kuracie prsia nakrájajte na kocky a nechajte chvíľu odležať. Nesoľte ich!
  2. Pozdĺžne nakrájajte jarnú cibuľku a výdatnú hrsť petržlenovej vňate.
  3. Vo woku alebo v hlbšej panvici rozohrejte panensky olivový olej, do ktorého pridajte očistený (celý, rukou alebo nožom pripučený) cesnak a nadrobno nakrájanú čili papričku.
  4. Keď cesnak začne hnednúť, je to signál, že ho treba vybrať z panvice a vymeniť za kuracie kocky. Tie prudko opražte. Nezabudnite ich miešať.
  5. Do takto pripraveného mäska pridajte polovicu z už nakrájanej jarnej cibuľky. Stiahnite oheň a trochu poduste vo vlastnej šťave.
  6. Keď je mäso mäkké, vyberte ho z panvice a odložte na tanier.
  7. Do šťavy, ktorá v panvici zostala, prilejte sladkú smotanu. Keď sa zohreje, prisypte kurkumu a osoľte podľa chuti, okoreňte čerstvo pomletým čiernym korením a nechajte prejsť varom.
  8. Popri tom nastrúhajte zázvor a pridajte nadrobno nakrájaný cesnak. Zmiešajte spolu s troškou čili pasty.
  9. Do omáčky vráťte mäso, pomiešajte a chvíľu povarte.
  10. Na záver pridajte zmes zázvoru, cesnaku a čili a prihoďte zvyšnú cibuľku a petržlenovú vňať. Trochu pomiešajte a odstavte z ohňa.
  11. Kurkumské kura je hotové. Podáva sa s ryžou.

Pripravili: Jana a Dano Veselskí
FOTO: Dano Veselský
Zdroj: Časopis Ekobývanie

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.