Pestovanie čerstvej vňate zo zvyškov zeleniny
Galéria (6) Zdroj: Miro Pochyba

Nevyhadzujte zvyšky zeleniny! Stačí vám slnečný okenný parapet a takto si z nich vypestujete čerstvú vňať

Aj počas zimy zvykneme využívať v kuchyni rôzne druhy zeleniny. Koreňová zelenina má napríklad nezastupiteľné miesto pri príprave vývarov. Po príprave na kuchynské využitie však niekedy ostáva časť zeleniny nevyužitá, prípadne sa nahromadí množstvo odpadu, konkrétne odrezky, ktoré putujú na kompostovisko alebo do odpadkových košov. Niečo z toho, čo sme doteraz vyhadzovali, však môžete ďalej využiť.

Galéria

Pestovanie čerstvej vňate zo zvyškov zeleniny
Rezanie petržlenu
Rezanie zeleru
Odrezok petržlenu s vňaťou
Sadenie strúčikov cesnaku

Nepoužité strúčiky cesnaku alebo cibule nám napríklad poskytnú chutnú a aromatickú vňať, využiť ju môžete do šalátov alebo na varenie. Čerstvé zeleninové vňate, ktoré sú plné hodnotných prírodných látok, si ľahko vypestujete aj z vrchných odrezkov koreňov petržlenu, mrkvy či buľvy zeleru. Je to jednoduché a rýchle, stačí na to slnečný a teplejší okenný parapet v kuchyni. Podľa potreby môžete dopĺňať ďalšie odrezky a získavať sviežu vňať až do konca zimy.

Rez na čapík krok za krokom

Korene mrkvy alebo petržlenu, ktoré dávate do varenia, poslúžia aj na dopestovanie krehkej vňate. Postačí vrchná časť koreňa so zdravou listovou bázou.

Rezanie petržlenu
Zdroj: Miro Pochyba

Buľvy zeleru sa krájajú do polievok či omáčok. Z vrchného odrezka ľahko získate vňať. Inou možnosťou, ako ju získať, je výsadba malej buľvy do kvetináča.

Rezanie zeleru
Zdroj: Miro Pochyba

Odrezky uložte do plytkého tanierika, do ktorého nalejete vodu. Dajte pozor, aby boli vrchné časti koreňov ponorené vo vode.

Odrezok petržlenu s vňaťou
Zdroj: Miro Pochyba

Zvyšné strúčiky cesnaku vysaďte do kvetináča s vlhkým substrátom a umiestnite na svetlo. Jeho vňať oceníte pri príprave jedál, šalátov a nátierok.

Sadenie strúčikov cesnaku
Zdroj: Miro Pochyba

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Text: Daniel košťál
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: Časopis Urob si sám

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.