Nevyhadzujte zvyšky zeleniny! Stačí vám slnečný okenný parapet a takto si z nich vypestujete čerstvú vňať
Aj počas zimy zvykneme využívať v kuchyni rôzne druhy zeleniny. Koreňová zelenina má napríklad nezastupiteľné miesto pri príprave vývarov. Po príprave na kuchynské využitie však niekedy ostáva časť zeleniny nevyužitá, prípadne sa nahromadí množstvo odpadu, konkrétne odrezky, ktoré putujú na kompostovisko alebo do odpadkových košov. Niečo z toho, čo sme doteraz vyhadzovali, však môžete ďalej využiť.
Galéria
Nepoužité strúčiky cesnaku alebo cibule nám napríklad poskytnú chutnú a aromatickú vňať, využiť ju môžete do šalátov alebo na varenie. Čerstvé zeleninové vňate, ktoré sú plné hodnotných prírodných látok, si ľahko vypestujete aj z vrchných odrezkov koreňov petržlenu, mrkvy či buľvy zeleru. Je to jednoduché a rýchle, stačí na to slnečný a teplejší okenný parapet v kuchyni. Podľa potreby môžete dopĺňať ďalšie odrezky a získavať sviežu vňať až do konca zimy.
Rez na čapík krok za krokom
Korene mrkvy alebo petržlenu, ktoré dávate do varenia, poslúžia aj na dopestovanie krehkej vňate. Postačí vrchná časť koreňa so zdravou listovou bázou.
Buľvy zeleru sa krájajú do polievok či omáčok. Z vrchného odrezka ľahko získate vňať. Inou možnosťou, ako ju získať, je výsadba malej buľvy do kvetináča.
Odrezky uložte do plytkého tanierika, do ktorého nalejete vodu. Dajte pozor, aby boli vrchné časti koreňov ponorené vo vode.
Zvyšné strúčiky cesnaku vysaďte do kvetináča s vlhkým substrátom a umiestnite na svetlo. Jeho vňať oceníte pri príprave jedál, šalátov a nátierok.
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Text: Daniel košťál
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: Časopis Urob si sám
Komentáre