Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Jablone sú na Slovensku najrozšírenejším ovocným druhom, nielen z hľadiska počtu pestovaných stromov, ale i celkovej produkcie ovocia. V ovocinárstve je dôležité nielen dopestované množstvo plodov, ale i pravidelná rodivosť stromov.

Ak sa pozrieme do záhrad, všimneme si rovnaké chyby, ktorých sa ľudia dopúšťajú pri reze. Často režeme a neuvedomujeme si, aké majú dreviny vnútorné zákonitosti rastu a na ktorých výhonkoch sa môžu vytvárať plody.

Maximálny úžitok a minimum nákladov a námahy v úžitkovej záhrade? Toto nie je predloha k science-fiction. Ak sa rozhodneme pre biohriadku, môžeme na nej niekoľko rokov pestovať kvalitnú zeleninu či bylinky – bez chémie a veľkého úsilia.

Rastliny s dlhým vegetačným obdobím a citlivé druhy predpestúvame, to znamená, že najskôr ich vysievame pod sklo a neskôr vysádzame do voľnej pôdy. Ponúkame vám návod, ako sa dopracovať k vlastným priesadám.

Priaznivé účinky konzumácie zeleniny na naše zdravie sú všetkým určite dobre známe. Ak sa neviete rozhodnúť, čo by ste chceli pestovať na zeleninovej hriadke, môžete skúsiť šalátovú zeleninu. Ponuka je skutočne bohatá.

Čakanka šalátová – Cichorium intybus je dvojročná rastlina. Jedlou časťou čakanky šalátovej sú vybielené puky. Obsahujú vitamín C, provitamín A a inulín, ktorý je schopný regulovať látkovú výmenu v ľudskom organizme.

Najväčšiu radosť máme z rastlín, ktoré si vypestujeme sami. Naše pestovanie je však podmienené schopnosťou rozmnožovania, ktorá je daná rastlinám. Poznáme generatívne a vegetatívne rozmnožovanie rastlín.

Aj v našich obchodoch si občas môžeme kúpiť surové nepražené arašidy – búrske oriešky, ktoré môžeme zasadiť a dopestovať si vlastné arašidy. Pozor, z olúpaných pražených semien však arašidy nevyklíčia.

V akej pôde sa naše rastliny cítia najlepšie? Z čoho sú krásne, zdravé a chutné? Samozrejme, z pôdy, hoci kvalitu a kondíciu rastlín ovplyvňuje viac faktorov. Vďaka správnemu výberu pôdneho substrátu sa bude rastlinám dariť všade – v byte v záhrade, na balkóne alebo v jazierku.

Ešte donedávna sme u nás poznali iba čučoriedky nazbierané vo voľnej prírode. Väčšina plôch s výskytom čučoriedok sa nachádza v chránených územiach prírodných rezervácií. Inde zas padajú za obeť spriemyselňovaniu lesníctva a bezohľadnosti zberačov. Preto je opodstatnené a žiaduce pestovať čučoriedky v záhradkách. Vhodné sú čučoriedky, ktoré poznáme pod názvom čučoriedka americká alebo čučoriedka veľkoplodá. Jej botanický názov je Vaccinium corymbosum. Čučoriedky môžeme pestovať na celom území Slovenska okrem polôh s nadmorskou výškou nad 800 metrov

Skúsenejší ovocinári dobre poznajú výrazy kordón a palmeta. Je to skupina ovocných stromčekov – väčšinou jabloní a hrušiek – s umelo tvarovanými korunami. Sú tvarované priestorovo alebo naplocho v jednom smere.

Keď lístie na stromoch začne meniť farbu a pod nohami nám zašuchoce prvé spadnuté lístie, je to znak, že k nám opäť zavítala jeseň. Okrem opadaných listov k tomuto obdobiu neodmysliteľne patria aj pod lístím ukryté hladké hnedé plody – gaštany