Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Zdravé, šťavnaté a chutné slivky sú znakom vrcholiaceho leta. Ich pestovanie nie  je náročné, darí sa im skoro v každej záhrade. Ak slivky radi konzumujeme v čerstvom stave, tak potom ich máme medzi ovocím na poprednom mieste. Chuť obratej, zrelej  a slniečkom ohriatej slivky odtrhnutej priamo zo stromu je neprekonateľná.

Funkčnosť a kompozíciu záhrady ovplyvňuje umiestnenie a prepojenie jednotlivých stavieb, prvkov a výsadieb. Špecifickú atmosféru záhrady – jedinečný dojem z nej, náladu zákutí, pôsobenie výsadieb – vytvárajú použité farby. Využitím farieb a ich kombinácií v záhrade môžeme vyvolať dojem vážnosti a dôstojnosti (tmavšie farby ihličnanov i kombinácia s bielou), veselosti a optimizmu (využitím žltých a oranžových tónov), ale aj modernosti (šokujúcimi farebnými kombináciami s väčším využitím kontrastu).

Ovocie z vlastnej záhrady je vynikajúcim zdrojom vitamínov a iných cenných látok a je vítaným spestrením stravy. Záhradkár často vyprodukuje ovocia viac, ako dokáže bezprostredne po zbere skonzumovať. Dlhšie uskladnenie ovocia s čo najmenšími stratami na množstve i kvalite vyžaduje dodržanie niektorých zásad a voľbu vhodného spôsobu a podmienok skladovania v závislosti od druhu ovocia, ktoré sa má uchovať.

Pestovanie drobného ovocia je u záhradkárov veľmi obľúbenou činnosťou – vyžaduje minimálny priestor, získajú sa chutné a atraktívne plody s vysokou nutričnou hodnotou, vhodné na rôzne priamu konzumáciu či spracovanie. Väčšina druhov a odrôd je pritom nenáročná na pestovanie.

V pokračovaní článku o letnom reze ovocných drevín sa budeme špeciálne zaoberať rezom viniča hroznorodého, povieme si ešte niečo o letnom reze vo všeobecnosti a nevynecháme ani prednosti a nedostatky letných rezov jabloní a hrušiek.

Každý ovocný strom, bez ohľadu na to či ho režeme alebo nie, bude po čase rodiť. Ak však chceme dosiahnuť bohatú a hlave pravidelnú rodivosť, musíme stromy rezať. Otázkou však je: ako najlepšie?

Prinášame Vám pokračovanie článku o chorobách a škodcoch zelenín a ovocia počas letných mesiacov. Nájdete tu užitočné rady ako sa zbaviť slimákov, ako bojovať proti voškám ale aj ako chrániť vaše stromy pred ochoreniami.

V máji až septembri ošetrujeme záhradné plodiny proti chorobám a škodcom. Tesne pred a po odkvitnutí stromov urobíme preventívne postreky jadrovín proti chrastavitosti a múčnatke jadrovín a po odkvitnutí aj proti skorej červivosti jadrovín zapríčinenej piliarkami. Ošetrovanie proti prezimujúcim a včasným jarným škodcom, ako sú mínerka pórová, piadivky či kvetovka jabloňová, ktorá poškodzuje puky jabloní, máme už za sebou.

Záhradka, kde pestujeme ovocie, zeleninu a kvety, je predovšetkým miestom na oddych,  ale možno ju využiť aj na zásobovanie potravinami. Skôr, ako sa leto skončí, zostáva ešte dosť času, aby sme si v záhradke dopestovali listové šaláty, a ďalšiu zeleninu na jesenný zber. Vysievame špenát, šaláty, reďkovku a väčšinu druhov kapustovej zeleniny. Do konca augusta môžeme ešte vysádzať kaleráb, zimnú kapustu a kučeravý kel.

Orech kráľovský - ľudovo nazývaný aj vlašský - je mohutný strom s veľkou korunou dorastajúci do výšky dvadsať - tridsať metrov. Obvykle sa dožíva sa deväťdesiat až sto rokov, ale sú známe aj jedince, ktoré sa dožili aj trojstovky. Darí sa mu na teplých slnečných miestach, pretože silnejšie mrazy pod –20 ºC  poškodzujú kôru a kmeň.

Veľké vidiecke záhrady majú možnosť čerpať námety z moderného poňatia záhrad. V skupine planých , poloplaných a menej pestovaných ovocných druhov sa prelína okrasná hodnota s úžitkovou. Pri vhodnom vysadení trvalkami a ucelenými skupinami drevín, prípadne vyšších solitérov nie je nutné záhrade venovať veľa starostlivosti. Nemáme čas na zber ovocia ? Stačia pre našu spotrebu 3 – 4 ovocné stromy v základných druhoch? Čo s ostatným priestorom?

Ruže patria k najobľúbenejším kvitnúcim rastlinám v záhrade. Ich čaro je v tom, že hoci sú drevinami, kvitnú bohato a rozmanito ako kvety. Spojenie farby, príjemnej vône, bohatstva kvetov, farebných plodov aj ostňov zaujali človeka už pred tisíckami rokov tak veľmi, že sa začal venovať zušľachťovaniu ich krásy.