Zemiakové placky, nátierky, polievky, guľáš, pečené mäso a iné dobroty – to všetko chce cesnak. Používal sa už v starovekých kuchyniach ako aromatická aj liečivá rastlina. Cesnak stúpa na cene, v poslednom období doslova, stačí sa pozrieť na cenovky v obchodoch. Teraz je vhodný čas na jeho výsadbu, napríklad aj z vlastnej úrody.
Zelenina a ovocie
Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.
Každý rok sa stretávame s moníliovou hnilobou ovocia. Mnohí záhradkári chcú proti tejto chorobe bojovať až po jej prepuknutí, a to fungicídmi (prípravkami proti hubovým chorobám). Výskyt tejto choroby však súvisí s poškodením povrchu plodov.
V našej strave chýba dostatok SUROVEJ ZELENINY. Často sa vyhovárame na to, že ju nemáme práve poruke alebo že nevlastníme záhradu. A čo tak začať ju pestovať NA BALKÓNE? Bez behania po obchodoch, stačí sa len načiahnuť a zjesť.
Pri pestovaní liečivých rastlín môžeme okrem úžitku získať aj pekné záhradné zátišie – mnohé z nich totiž krásne kvitnú. Pri výsadbe sa môžeme inšpirovať rôznymi geometrickými tvarmi a vysadiť ich napríklad do tvaru hviezdice či do kruhu rozdeleného na pravidelné časti, ale aj do pestrej mozaiky či šachovnice. My sme zvolili špirálu.
V ostatných rokoch silnie výskyt hrdze hruškovej – ochorenia, ktoré zrejme spôsobuje rozširovanie nových hostiteľských druhov v rámci rodu Juniperus. Hrdza hrušková patrí medzi dvojbytné hrdze, čo znamená, že vývojový cyklus sa uskutočňuje na dvoch druhoch rastlín, ktoré pritom nie sú v príbuzenskom vzťahu.
Každoročne sa vyberie na zemiakové mólo a predvádza svoje farebné kreácie. Záhradkári ju poznajú pod ľudovým názvom mandelinka, jej oficiálny názov však znie trochu menej poeticky – pásavka zemiaková (Leptinotarsa decemlineata).
Pri pestovaní jabloní dochádza k najväčším stratám v dôsledku hubových ochorení, ako je chrastavitosť a múčnatka. Veľkosť výskytu a miera škodlivosti závisí od agrotechnických podmienok stanovišťa, pričom nie sú zanedbateľné vlastnosti jednotlivých odrôd, najmä ich rezistencia či náchylnosť k týmto fytopatogénom.
Leto je pre mnohých záhradkárov časom zavárania. Využime teda úrodu sezónneho ovocia naplno a pripravme si zdravé vitamínové zásoby na zimné mesiace. A pretože najzdravší cukor je len ten v prírodnom obale – teda priamo v ovocí, ukážeme si, ako prejsť z klasického precukreného spôsobu na podstatne zdravšie biozaváranie.
Dokáže sa štvorčlenná rodina zásobiť kvalitnou zeleninou po celý rok zo štvorárovej záhrady? Ako zvýšiť úrodu zeleniny a zároveň zefektívniť pestovateľskú náročnosť jednotlivých plodín? Cesta vedie cez správne zvolené osevné postupy a zohľadnenie agrotechnických nárokov jednotlivých druhov zelenín. Tie totiž výrazne ovplyvňujú rýchlejšie a kvalitnejšie dozrievanie.
V súčasnosti, keď sa šetrí nielen finančnými prostriedkami, ale aj časom a prácou, a na ekológiu sa kladie veľký dôraz, je zelené hnojenie ideálnym spôsobom na efektívne dopestovanie kvalitných a chutných potravín bez chémie. Táto stará prírodná metóda obhospodarovania je pre svoju efektívnosť vhodná pre každého pestovateľa.
K rastlinným hitom posledného obdobia patrí zamiokulkas. Svoju priazeň si rastlina získala pre jednoduché pestovanie a dlhú životnosť.
Cukor je zákerná droga. Jeho zabijacké pôsobenie je pozvoľné, nebadané a veľmi chutné. Výsledkom sú zápalové ochorenia, ktoré sú spolu s obezitou predstupňom civilizačných chorôb. Rozumnejší únik z neodolateľnej chuti na sladké je jesť sladkú prírodu – napríklad stéviu.
Kde sa diskutuje