Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Pepino je ovocná rastlina, ktorá sa pestuje pre aromatické a šťavnaté plody, chuťove podobné cukrovému melónu. Pre atraktívny vzhľad a rýchly vývin plodov si táto rastlina získava značnú obľubu aj ako okrasná rastlina.

Kto ošetruje stromy – prosí ich, kto hnojí – pomáha im, kto ich však orezáva – núti ich rodiť. Pochopiť, ako stromy a kríky rastú, uvedomiť si ich  individuálne potreby a reakciu na spôsob rezu, uľahčuje výber správneho rezu a tvarovania.

Môžeme preveriť fyzikálne, chemické i biologické vlastnosti záhradnej pôdy. Najdôležitejšie je poznať jej pH hodnotu. V domácich podmienkach majú pôdy hodnotu pH od 4,0 až po 9,0. V poslednom čase sa pôdy stávajú kyslými. Pre záhradné porasty sú najvhodnejšie neutrálne zeminy.

Hruška patrí medzi najstaršie pestované ovocné druhy v Európe. Kedysi boli u nás jedným z najrozšírenejších ovocných druhov. Dnes sa opäť stávajú populárnymi a nájdeme ich dokonca aj vo vyššie položených regiónoch. Umožňujú to nové odrody, ale aj efektívnejšie pestovateľské tvary.

Keď vysádzame stromčeky, často nevieme odhadnúť, aké podmienky budú potrebovať počas rastu a rodivosti. Plocha záhradky je obyčajne malá, preto treba vybrať pestovateľské tvary vhodné nielen na pestovanie jabloní, ale aj ostatných ovocných druhov. Okrem priestoru vplývajú na vzrast ovocného stromu podpník, odroda, hĺbka a hustota výsadby.

Zelené hnojenie je jedinečný spôsob, ako v záhrade nahradiť maštaľný hnoj. Nie je to hnojenie v tradičnom slova zmysle, slúži však na aktiváciu pôdnych organizmov, ktoré všestranne zvyšujú kvalitu pôdy. Možno ho dávať na všetky záhony a plochy v záhrade, ktoré sú práve bez porastu alebo sa na budúci porast pripravujú.

V ovocnom sade sa snažíme zabezpečiť úrodu kvalitných plodov. Niektoré odrody jabloní riedia nadmernú násadu plodov v takzvanom júnovom opade. Ak sa tak nestalo, môžeme násadu regulovať aj sami. Prednostne odstraňujeme plody deformované, drobné alebo napadnuté škodcami. Pre dosiahnutie kvalitnej úrody ponechávame po jednom plode v ružici.

Bylinky môžeme pestovať v záhradke (samostatná bylinková záhradka), vo forme skalky, v bylinkovej špirále alebo v špeciálnych črepníkoch. Väčšina z nich vyžaduje veľa slnka, nie sú však náročné na pôdu – vyhovuje im ľahšia pôda. Bylinky môžu byť jednoročné, dvojročné i trvalky s vytrvalými podzemnými časťami. Používame ich v rôznych formách na priamy boj s ľudskými neduhmi. Rastliny, ktoré pestujeme v bylinkovej záhrade, vytvárajú jemnými farebnými odtieňmi a aromatickou vôňou pokojnú atmosféru a súčasne sú pre gazdinú bohatou zásobárňou najrozličnejších korenín.

Každý strom má určitý pud sebazáchrany, ktorý ho vedie k tomu, aby po sebe zachoval potomstvo. Nerodí len plody pre záhradkára – ovocinára, ale hlavne na tvorbu semena.

Na kvalitu kosenia má vplyv najmä použité žacie zariadenie. Na kosenie nízkych trávnikov do 6 do 7 cm sú vhodné kosačky s rotujúcimi 2 alebo 4 nožmi, ktoré trávu odrežú. Výhodné sú kosačky s tzv. turbo systémom, ktorý kosenú trávu zdvíha prúdom vzduchu, čím sa zabezpečí kvalitnejší a rovnomerný rez a zároveň transport skosenej trávy do zberného koša. Nože kosačiek musia byť dokonale ostré, inak trávu nerežú, ale trhajú a tá potom na koncoch žltne. Nožovými kosačkami kosíme len suchú trávu.  

Hlavným cieľom záhradkára je dopestovať čo najväčšiu úrodu veľmi skorých zemiakov, to znamená už začiatkom júna. Skoré zemiaky využívajú jarnú vlahu, menej ich napádajú choroby a škodcovia a na trhu sú ešte cenovo náročné.   

Apríl je mesiac výsadby predpestovaných kvetov a zeleniny. Hĺbka výsadby ovplyvňuje ich ďalší rast. Väčšinu druhov vysádzame do takej hĺbky, v akej boli predpestované. Plytkú výsadbu vyžaduje hlávkový šalát a zeler. Hlbšie vysadený šalát často nevytvorí hlávku, pretože srdiečko nie je nad úrovňou pôdy. Hlboko vysadený zeler zle rastie, má malé a deformované buľvy. Naopak, hlbšiu výsadbu vyžaduje pór, ktorý vytvorí dlhšiu bielu konzumnú časť. Hlbšie vysádzame aj rajčiaky, najmä vysoké odrody.