Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Každá tepelná úprava potravín do určitej miery deformuje obsahové látky, zvyčajne tie, ktoré sú pre nás najprospešnejšie. Preto je dobré vyvážiť to chutnými doplnkami. Vieme, ako premeniť grilovacie „čertoviny“ na zdravšie.

Viacerí z nás si pri hojnej úrode povzdychnú – kam s ňou, aby vydržala? Nie každý vlastní pivnicu, komoru, špajzu, kde by sa dala zelenina skladovať. Pozberanú úrodu môžeme úspešne skladovať len ak si zvolíme správny spôsob.

Vláknina je najužitočnejší a najzdravší balast, ktorý poznáme. Plní najmä čistiacu, detoxikačnú úlohu (no nielen tú). Má pozitívny vplyv na celý tráviaci systém, na imunitu, ako aj na  zdravie celého organizmu, preto je vhodné jesť rastlinné potraviny, v živočíšnych sa totiž vláknina nenachádza. 

Nejeden záhradník sa trápi nevzhľadným zákutím svojej záhrady, kam naváža pokosenú trávu, odkvitnuté kvety, lístie či opadané jablká. Hromada postupne narastá, ale čo s ňou potom?

Burina patrí medzi kladných hrdinov. Hoci sa nám to zdá občas neuveriteľné, stojí (či skôr rastie) na našej strane. Spevňuje, chráni a zúrodňuje poškodenú či vyčerpanú pôdu. Mali by sme si na to spomenúť vždy, keď sa chystáme do ďalšej bitky na záhonoch.

Pestovanie zeleniny je úžasná vec a bolo by to jednoduché, keby neexistovali zdanlivo zákerné tvory, ktoré číhajú v neobmedzených množstvách a chcú nám všetko požrať. Podaktorí záhradkári bez rozmyslu otrávia chémiou nielen záhradu, ale aj telo a rodinu.

Aj v tej najudržiavanejšej záhrade sa z času na čas objavia nevítané živočíchy, ktoré môžu napáchať menšie či väčšie škody a zmariť tak naše úsilie. Základom boja proti nim je ostražitosť. Na svoju prítomnosť obvykle viditeľne upozornia.

Aj keď na prvý pohľad kivi nevyzerá príťažlivo, vo vnútri skrýva ozajstný skvost. Obsahuje vysoké percento vitamínu C, vzácne bioflavonoidy, vitamíny skupiny B, kyselinu listovú, betakarotén, vitamín E, ako aj množstvo minerálov a stopových prvkov. 

Vysoko kvalitné prípravky, ktoré sú zároveň šetrné pre životné prostredie a maximálne bezpečné pre používateľov.

Zdravá a chutná úroda nie je žiaden zázrak, ale zaslúžená odmena za to, že sme dali drevinám to, čo si vyžadujú. Metódami, ktoré sú blízke prírode, s čo najmenšími nákladmi a minimom pestovateľských chýb. Stačí poznať základné prírodné princípy.

Botanicky sú rajčiny vlastne ovocie, technicky však patria medzi bobuľoviny, no a oficiálne sú zaradené medzi zeleninu. Ak máte ambície vypestovať si ich na balkóne, mali by ste vedieť, že im vyhovuje veľa tepla a celodenné oslnenie.

Zelenkasté jadrá pistácií obsahujú podľa odrody 23 % bielkovín, 15 % sacharidov a 40 až 60 % nenasýtených tukov. Pretože obsiahnuté nenasýtené tuky relatívne rýchlo oxidujú, žltnú a horknú, mali by sme pistácie konzumovať hlavne čerstvé.