Ako overiť, či sú staré osivá ešte použiteľné?
Blíži sa jar, a to je pre záhradkárov čas, kedy je potrebné skontrolovať kvalitu starých osív zeleniny a nakúpiť nové. Viete, ako zistíte, či sú odložené osivá z predchádzajúcich rokov ešte dobré?
Galéria
Skúška klíčivosti
Nie je to nič zložité a rozhodne je lepšie urobiť skúšku klíčivosti teraz, ako lamentovať nad slabou, či dokonca žiadnou úrodou a snažiť sa to na poslednú chvíľu zachrániť. Ak aj zistíte, že osivo je už zlé, stále máte dosť času na kúpu nového.
Ako na to?
Na tanierik položíte vlhký pijavý papier. Naň poukladáte množstvo 25, 50 či 100 semien, podľa veľkosti tanierika (samozrejme, môžete použiť viacero tanierikov). Tanierik položíte na parapet alebo iné slnečné teplé miesto a sledujete, či a ako semiačka klíčia. Klíčiť by mali začať po niekoľkých dňoch, podľa druhu.
Sledujte a počítajte, koľko z osiva skutočne aj vyklíčilo. Ak ste nechali naklíčiť 50 kusov semien, počet vyklíčených semien vynásobíte dvoma a dostanete percento klíčivosti. Ak ste nechali naklíčiť 25 semien, je potrebné počet vyklíčených semien vynásobiť štyrmi.
Vo všeobecnosti platí: čím menej semien dáte na test klíčivosti, tým menej presné budú výsledky. Ak máte priestor, oplatí sa dať otestovať rovno 100 semien. Počet vyklíčených semien bude priamo zodpovedať percentu klíčivosti.
Kedy už nevysievať?
Pri 50-percentnej a nižšej klíčivosti už osivo nepoužívajte, ak nejde o mimoriadne vzácne semená rastlín. V prípade 50- až 75-percentnej klíčivosti osivo môžete použiť, ale je vhodné vysiať ho hustejšie. Ak vám z testov vyšla klíčivosť nad 75 percent osivo je vo výbornom stave na bežnú sejbu.
Ako vybrať kvalitné osivo
Pri nákupe nového osiva je veľmi dôležitá jeho kvalita. Zárukou kvality je certifikované osivo. Na obale by mal byť uvedený nielen výrobca, ale aj identifikácia pôvodu osiva, klíčivosť, čistota, záruka do určitého dátumu a spôsob ošetrenia. Kvalita osiva sa prejaví na vyrovnanejšom vzchádzaní a jednotnejšom poraste s predpokladom vyššej úrody a kvality.
Akú zeleninu vybrať do vašej záhradky?
„Pri výbere druhov a odrôd zeleniny vychádzame z ich požiadaviek na podmienky prostredia. V suchších polohách je predpoklad častejšieho výskytu škodcov, vo vlhších zase chorôb. Vo vyšších polohách sa darí viac zelenine, ktorá znáša chlad, vlhko a hmly, napríklad hlúbová zelenina. Naopak, plodová zelenina sa hodí do nízkych a teplých polôh. Správnym výberom odrôd s definovanou dĺžkou vegetačného obdobia môžeme dosiahnuť, že vo vyšších polohách úspešne vypestujeme aj plodovú zeleninu. Uprednostňujeme odrody s odolnosťou proti závažným chorobám, prípadne aj škodcom. V žiadnom prípade sa neodporúča použiť osivo z neznámeho zdroja,“ vysvetľuje Magdaléna Valšíková-Frey, profesorka na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, Fakulte záhradníctva a krajinného inžinierstva, kde pôsobí na Katedre zeleninárstva.
Sabína Zavarská
Foto: isifa/shutterstock
Zdroj: Magdaléna Valšíková-Frey: ROK V ZELENINOVEJ ZÁHRADE
Najlpesie vynosne osiva, su v dnesnej dobe: Mak, Konope, Tabak.
Tabak je dobre dat klicit a pikyrovat uz teraz, najma tropicke odrody.