Jar k nám opäť zavíta neodkladne a neodolateľne. Preto prinášame tipy na vitamíny aj z vlastnej hriadky. Čo budeme potrebovať? Chuť do práce, pripravenú hriadku, dobré náradie, semená rôznych druhov zelenín a dobré počasie...
Zelenina a ovocie
Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.
Kým sa záhrady zazelenajú a rozkvitnú, ešte nejaký ten čas ubehne. Počas zimy však máme dostatok času a príležitosť dôkladne si všetko naplánovať a vyhnúť sa tak aj rôznym chybám. Popri plánovaní a chystaní však nezabudnime, že už teraz je čas na prvé výsevy.
Chcete si dopestovať chutnú zeleninu z vlastnej záhrady? Už vo februári treba začas s prípravami. Treba nakúpiť nielen nové osivá, ale aj substrát a sadbovače na predpestovanie. Pôdu prekypriť, hlbšie okopať. Niektorí majú vo zvyku už ku koncu zimy pôdu rýľovať, ale to nie je dobrý postup, pretože takto sa pôda ľahko vysuší.
Kokosová palma sa považuje za jednu z najužitočnejších rastlín. Indické príslovie dokonca hovorí, že je užitočná 999 spôsobmi. Neexistuje žiadna časť stromu, ktorá by sa nedala zužitkovať pre dobro človeka.
Napriek tomu, že vo februári neraz mrzne a je snehová pokrývka, pre záhradkárov už pomaly, ale isto začínajú jarné práce. Čo by ste mali spraviť vo svojej ovocnej záhradke v tomto mesiaci?
Blíži sa jar, a to je pre záhradkárov čas, kedy je potrebné skontrolovať kvalitu starých osív zeleniny a nakúpiť nové. Viete, ako zistíte, či sú odložené osivá z predchádzajúcich rokov ešte dobré?
Granátové jablko (Punica granatum) je známe asi 5 000 rokov. Gréci v ňom videli symbol plodnosti, lásky a šťastia, hádzali ich pod nohy novomanželom, aby im zaistili plodný a šťastný život. Vďaka klimatickým zmenám sa dá pestovať aj u nás.
Zeleninu nestačí len dopestovať, treba ju aj dobre uskladniť. Pri väčšine druhov to nie je až taký problém. Ak dodržíme vhodné pestovateľské podmienky a zelenina dozrie do skladovacej kvality, tak máme postarané o vitamíny aj počas zimy.
Každý uvažuje o zdravom životnom štýle, závidíme krajinám, ktoré si môžu dovoliť konzumovať zdravé potraviny a žiť v ekologickejšom prostredí.
Hovorí sa – a život to potvrdzuje –, že sme takí mladí, aké čisté a pružné sú naše cievy. Tie sú totiž „rieky“, cez ktoré sa dopravuje výživa a ochranné látky po celom tele. Dôležité však je, aby sme na tieto krvné rieky naložili aj dobrý náklad – zdravú stravu a rovnako zdravé a chutné nápoje. A takým víno je.
Najväčším problémom pri pestovaní exotických rastlín je ich úspešné prezimovanie, najmä ak máme viac druhov z rôznych koncov sveta, ktoré v zime vyžadujú rozdielne podmienky.
Jablko je kráľom slovenského ovocia a zároveň aj „prírodným doktorom“. Nájdeme ho prakticky v každej záhrade, v doline či na rovine a aj na kopaniciach. Obrovskou výhodou jabĺk je, že sa dobre skladujú, a teda ich máme k dispozícii prakticky po celý rok.
Kde sa diskutuje