Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Jar k nám opäť zavíta neodkladne a neodolateľne. Preto prinášame tipy na vitamíny aj z vlastnej hriadky. Čo budeme potrebovať? Chuť do práce, pripravenú hriadku, dobré náradie, semená rôznych druhov zelenín a dobré počasie...

Kým sa záhrady zazelenajú a rozkvitnú, ešte nejaký ten čas ubehne. Počas zimy však máme dostatok času a príležitosť dôkladne si všetko naplánovať a vyhnúť sa tak aj rôznym chybám. Popri plánovaní a chystaní však nezabudnime, že už teraz je čas na prvé výsevy. 

Kokosová palma sa považuje za jednu z najužitočnejších rastlín. Indické príslovie dokonca hovorí, že je užitočná 999 spôsobmi. Neexistuje žiadna časť stromu, ktorá by sa nedala zužitkovať pre dobro človeka.

Blíži sa jar, a to je pre záhradkárov čas, kedy je potrebné skontrolovať kvalitu starých osív zeleniny a nakúpiť nové. Viete, ako zistíte, či sú odložené osivá z predchádzajúcich rokov ešte dobré?

Granátové jablko (Punica granatum) je známe asi 5 000 rokov. Gréci v ňom videli symbol plodnosti, lásky a šťastia, hádzali ich pod nohy novomanželom, aby im zaistili plodný a šťastný život. Vďaka klimatickým zmenám sa dá pestovať aj u nás.

Zeleninu nestačí len dopestovať, treba ju aj dobre uskladniť. Pri väčšine druhov to nie je až taký problém. Ak dodržíme vhodné pestovateľské podmienky a zelenina dozrie do skladovacej kvality, tak máme postarané o vitamíny aj počas zimy. 

Každý uvažuje o zdravom životnom štýle, závidíme krajinám, ktoré si môžu dovoliť konzumovať zdravé potraviny a žiť v ekologickejšom prostredí. 

Hovorí sa – a život to potvrdzuje –, že sme takí mladí, aké čisté a pružné sú naše cievy. Tie sú totiž „rieky“, cez ktoré sa dopravuje výživa a ochranné látky po celom tele. Dôležité však je, aby sme na tieto krvné rieky naložili aj dobrý náklad – zdravú stravu a rovnako zdravé a chutné nápoje. A takým víno je.

Najväčším problémom pri pestovaní exotických rastlín je ich úspešné prezimovanie, najmä ak máme viac druhov z rôznych koncov sveta, ktoré v zime vyžadujú rozdielne podmienky.

Jablko je kráľom slovenského ovocia a zároveň aj „prírodným doktorom“. Nájdeme ho prakticky v každej záhrade, v doline či na rovine a aj na kopaniciach. Obrovskou výhodou jabĺk je, že sa dobre skladujú, a teda ich máme k dispozícii prakticky po celý rok.