Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Mnohým záhradkárom, najmä majiteľom malých záhrad, ktorí si chcú vypestovať vlastnú zeleninu a ovocie a súčasne chcú mať i okrasnú záhradu, nezostáva nič iné, len skĺbiť úžitkový zámer s okrasným a nechať ich splynúť. Ako teda premeniť zeleninovú hriadku na okrasnú?

V minulej časti sme si predstavili odrody drevín vhodné na pestovanie v nádobách na balkóne či terase. Teraz si povieme niečo o správnej starostlivosti a spôsobe ich zazimovania, pretože to má podstatný vplyv na ich rast i rodivosť.

Nie každý má záhradu, ale mnohí majú dobre osvetlenú terasu či balkón, kde sa dá okrem kvetov dopestovať aj chutné ovocie. Dnes už nemusíme ich rast surovo obmedzovať rezom, ako sa to robí pri bonsajoch. Vďaka šľachtiteľom si môžeme vybrať z drevín, ktoré dorastajú do menších tvarov a rozmerov. 

Vídame ich na pultoch v supermarketoch, mnohí si ich zo zvedavosti aj kúpili. Stále sú však pre nás tak trochu hádankou. Je to kríženec hrušky s jablkom? Naozaj sú kvalitné, chutné a zdravé? Dajú sa u nás pestovať? Odpovede budú pre vás možno príjemne prekvapivé.

Pestovanie kyslomilných rastlín v záhrade nám umožní pochutnať si na ovocí, ktoré má výrazné liečebné vlastnosti. Neraz dokáže zaplátať aj „liečebnú dieru“ v našich možnostiach a liečiť niektoré choroby, na ktoré prestali zaberať aj kedysi všemocné antibiotiká. 

Nových kvalitných odrôd jabloní je veľa. Nie je jednoduché rozhodnúť sa, ak sme obmedzení pestovateľskými podmienkami, predovšetkým priestorom, a nemáme dostatok informácií o odrode – najmä ak prvú úrodu získame o 3 až 5 rokov.

Nie každý vlastní pivnicu či komoru, kde by sa dalo skladovať ovocie či zelenina. Na uloženie niekoľkých prepraviek so zásobami na zimu z vlastnej záhradky však postačí minimálny priestor na zasklenom balkóne, terase alebo v chladnej chodbe. 

Novšie odrody hrušiek prevyšujú tie staršie nielen svojou odolnosťou proti chrastavitosti či lepšími chuťovými vlastnosťami, ale najmä predĺženou skladovateľnosťou plodov a vyššími pravidelnými úrodami.

Mrazenie je jednoduchý, šetrný a rýchly spôsob konzervovania. Správne zmrazené ovocie a zelenina sú pevné, pružné, uchovávajú si tvar, chuť, farbu, vôňu, obsah vitamínu C a nutričnú hodnotu aj 1 rok – až do novej úrody.