Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Donedávna sme mohli pestovať subtropické ovocie iba v skleníkoch, aj to často s problémami. Dnes je situácia iná. Vedno s otepľovaním klímy napreduje aj šľachtenie čoraz mrazuvzdornejších subtropických rastlín, niektoré môžeme pestovať už aj u nás v záhradách. 

Figovník sa pestoval vo voľnej pôde na južnom Slovensku, najmä v teplých vinohradníckych oblastiach, už v minulosti. Dnes ho možno pestovať v kontajneroch aj v chladnejších regiónoch.

Systémov, ktorými skleník v zime či v predjarí vyhrievame, je veľa. Zvyčajne to nie je lacný špás. Preto sa zameriame na to, kade najviac uniká vzácne teplo zo skleníka, a pokúsime sa znížiť tieto tepelné straty.

Živá a vyhnojená pôda je základom úspešného pestovania zeleniny aj trvaliek. Veľmi rýchlo môžeme vytvoriť hromadu kompostu, ktorá nestratí svoj objem a zároveň poslúži pôde ako očkovacia násada dôležitých pôdnych organizmov. A to všetkolen za 18 dní!

Cieľom tohto článku je predstaviť spôsob, akým sa dá na tejto planéte žiť. Možno aj vy patríte k ľuďom, ktorí potrebujú pravidelný kontakt s prírodou, čerstvý vzduch, zdravé potraviny, kvitnúcu lúku, stromy, jazierko a dostatok priestoru patriaceho iba im a ich rodine.

Získali sme záhradu, teda pôdu, a chceme, aby naplno rodila. Najprv je vhodné overiť si testami a rozborom jej kvalitu, úrodnosť a tú upraviť podľa nášho pestovateľského zámeru, respektíve podľa požiadaviek rastlín, ktoré chceme pestovať.

Poznali ich už naši dedovia a staré matere – liečebné účinky drevín, ktoré sa teraz znovu začínajú objavovať v našich záhradách. Ak uvažujete, no ešte stále váhate nad výsadbou moruše, jarabiny, ginka, arónie či ruží, možno vám budú pri rozhodovaní nápomocné nasledujúce riadky.

Metóda fermentovania, kvasenia, nezahŕňa žiadnu destiláciu, pálenie, a pritom ponúka možnosť jednoducho si vyrobiť trvanlivý a výživný alkoholický nápoj. Presne taký, aký bol obľúbený celé veky u našich predkov. V podstate živý, nevarený.

Ak na prvý pohľad vidíme, že strom chradne, neprospieva, a to aj napriek tomu, že sú splnené všetky podmienky na jeho úspešné pestovanie (pôda, voda, svetlo, teplo, vzduch), je nevyhnutná dôkladná prehliadka.

Skúsme napodobiť, prípadne trochu vylepšiť konzervačné spôsoby našich starých mám. Pomocou blanšírovania, teda predvárania výpestkov, a následného mrazenia uchováme v zelenine množstvo vitamínov. Okrem toho vyskúšame aj netradičné zaváranie v rajčinovej šťave. 

Mnohé zo záhradných škodcov sú také agresívne (a navyše sa lavínovite množia), že neraz dokážu urobiť veľkú škodu na pestovaných rastlinách a tak donútiť záhradkára buď so záhradníčením skončiť, alebo nemilosrdne proti nim využívať chemické jedy. Dá sa to však aj inak.

Žiť zdravo neznamená len zaradiť do jedálnička množstvo zeleniny či ovocia. Ide aj o to, či ich vieme správne pripraviť. Najprirodzenejšími a zároveň aj najhodnotnejšími dochucovadlami sú záhradné vňate a bylinky. Viete, ako využiť ich chuť aj liečivý účinok?