image 46766 25 v1
Galéria (10)

S pestovaním zeleniny treba začať už teraz! Čo sa dá siať už vo februári a ako postupovať?

Chcete si dopestovať chutnú zeleninu z vlastnej záhrady? Už vo februári treba začas s prípravami. Treba nakúpiť nielen nové osivá, ale aj substrát a sadbovače na predpestovanie. Pôdu prekypriť, hlbšie okopať. Niektorí majú vo zvyku už ku koncu zimy pôdu rýľovať, ale to nie je dobrý postup, pretože takto sa pôda ľahko vysuší. 

Galéria

Viete skladovať úrodu?
Február v zeleninovej záhrade
Február v zeleninovej záhrade
Február v zeleninovej záhrade
Február v zeleninovej záhrade
Február v zeleninovej záhrade
Február v zeleninovej záhrade
Február v zeleninovej záhrade - shutterstock_683511418

Čo ďalej radia odborníci na zeleninovú záhradu vo februári?

Vetrajte pivnice

Pivnicu, kde máte uskladnenú zeleninu a ovocie vetrajte. Optimálna teplota na uskladnenie produktov zo záhrady je 2 až 6 °C. To však nie je všetko. Zdravie plodov udržíte len vtedy, ak bude v pivnici primeraná vlhkosť. Preto, ak máte suchšiu pivnicu, je vhodné koreňovú zeleninu založenú v piesku opatrne poliať.

Vysievajte do vyhrievaných priestorov

Začiatok februára je vhodný čas na vysievanie semien skorého šalátu, reďkovky a kalerábu do vyhrievaných priestorov. V druhej polovici mesiaca nasledujú hlúboviny. „Od konca februára sejeme letný pór, papriku, baklažán a ďalšiu plodovú zeleninu. Zberáme zeleninu, ktorú sme pred príchodom mrazov uložili do pareniska (kaleráb, petržlen). Vo fáze troch až štyroch pravých lístkov mladé rastlinky z predchádzajúcich výsevov opatrne rozsadíme do debničky zakoreňovačov alebo do črepníkov.

Rovnako je dôležité skontrolovať prezimované druhy zeleniny, ako je ružičkový kel, kučeravý kel a zimný pór. Podľa odborníčky by sme ich ešte stále mali chrániť pred holomrazom čečinou, trstinou či netkanou textíliou.

Nezabudnite na menovky

Aj keď máte práce nad hlavu, nikdy nezabudnite označiť, aký druh a odrodu ste kam vysiali. Siať do záhonov môžete, ak je vhodné počasie a pôda sa už nelepí. Optimálne je začať výsevom skorej reďkovky, šalátov, špenátu a cibule.

Vypestujte si vlastnú super-potravinu: žeruchu siatu

Aj vo vlastnej záhrade si môžete vypestovať vitamínovú bombu, akou je žerucha siata (Lepidium sativum). Používa sa v čerstvom stave – do šalátov, ale aj do nátierok, na chlebíčky, do omáčok a bylinkových masiel.

Možno neviete, že žerucha patrí medzi veľmi staré druhy zeleniny. Už v antike bola obľúbeným zdrojom vitamínu C. Konzumujte mladé rastlinky vysoké 6 až 10 centimetrov. Žerucha je obľúbená vďaka jej jemne pikantnej chuti, ktorou pripomína reďkovkou, ale i chren. Má liečivé účinky pri liečení obličiek a zápale močového mechúra, podporuje trávenie a chuť do jedla.

Táto „najrýchlejšia“ zelenina prečisťuje krv a zbavuje telo toxínov, pomáha stráviť mastné jedlá. Žutie žeruchy pomáha aj mozgu a vašej nálade: zvyšuje produkciu hormónu šťastia serotonínu. Zároveň spevňuje ďasná. Má protizápalové účinky, preto pomáha pri liečbe akné a drobných rán.

Pestujte aj v domácnosti

Nemáte záhradku? Žiaden problém. Žeruchu siatu môžete rýchliť aj doma, napríklad v pivnici, či chladnejšej izbe. Potrebujete dostatok svetla a teplotu od 10 do 20 °C. Misky naplňte substrátom alebo len vrstvou vaty či pijavého papiera. Osivo rovnomerne uložte na vlhký substrát. „Pred sejbou neodporúčame osivo ponoriť do vody (predklíčiť), pretože nevyklíči. Pre rovnomerné zásobovanie žeruchu sejeme postupne. Za 10 až 14 dní po vzídení rastliny dosahujú výšku 8 až 10 centimetrov a sú vhodné na zber. Vňať vhodnú na zber nožničkami striháme a spotrebujeme,“ upresňuje Magdaléna Valšíková-Frey, profesorka na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, Fakulte záhradníctva a krajinného inžinierstva, kde pôsobí na Katedre zeleninárstva.

Sabína Zavarská
Zdroj: Magdaléna Valšíková-Frey: ROK V ZELENINOVEJ ZÁHRADE
Foto: isifa/shutterstock

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.