Domáce vínne likéry, tinktúry a maceráty: Urobme z vína liek!

Domáce vínne likéry, tinktúry a maceráty: Urobme z vína liek!

Hovorí sa – a život to potvrdzuje –, že sme takí mladí, aké čisté a pružné sú naše cievy. Tie sú totiž „rieky“, cez ktoré sa dopravuje výživa a ochranné látky po celom tele. Dôležité však je, aby sme na tieto krvné rieky naložili aj dobrý náklad – zdravú stravu a rovnako zdravé a chutné nápoje. A takým víno je.

Prečo spájať víno s liečivými bylinkami?

Kvalitné víno a rovnako aj množstvo bylín má vysoký ozdravný potenciál, ten sa ich spojením môže ešte umocniť. Toto spojenie má mnohé výhody.

  • Pri macerácii, zápare či odvare byliniek vo víne sa do výsledného produktu uvoľnia z byliniek látky, ktoré sa nerozpúšťajú vo vode, teda klasický čaj je o ne ochudobnený a mnohé účinné látky pri jeho príprave zostanú na našu škodu nevyužité.
  • Preto sa veľmi často využíva koncentrovanejší alkohol na prípravu alkoholických výťažkov z liečivých bylín vo forme tinktúr, ktoré následne môžeme využiť aj na fortifikovanie, teda obohacovanie bežných čajov, ale aj vína.
  • Tinktúry sa len zriedka využívajú v koncentrovanej forme, skôr sa riedia čajom, vodou, vínom alebo iným nápojom, prípadne sa užívajú ako kloktadlo či ako prídavok do mastí, gélov a kúpeľov; tinktúry majú jednu výbornú vlastnosť – dajú sa dlho skladovať v chlade a tme (konzervuje ich vysoký obsah alkoholu).
  • Prítomnosť alkoholu v takomto liečebnom komplexe však výrazne zvýši aj vstrebateľnosť účinných látok, ktoré sú v ňom obsiahnuté, a tým sa zvýši aj liečebný účinok tohto vinného elixíru zdravia.

Francúzsky paradox

Dnes okrem množstva zdravotných štatistík a výskumov výrazný ozdravný účinok vína odobril aj život sám, a to v tzv. francúzskom paradoxe zdravého srdca. Tu sa červené víno ukázalo ako výborný blokátor srdečných a obehových chorôb. Prejavilo sa to najmä u Francúzov a ľudí, ktorí až nestriedmo a bohato konzumujú mastné jedlá a zapíjajú ich červeným vínom. A čuduj sa svete, majú (štatisticky dokázané) vraj najzdravšie srdcia.

Víno

Koľko je akurát?

Strednou cestou je vypiť 1 až 2 poháre najmä červeného vína (hroznového či ovocného) k jedlu (táto dávka platí pre mužov, polovičná pre ženy). Najpozitívnejší účinok možno pozorovať u seniorov, ale predovšetkým u nefajčiarov.

Vo víne pozitívne pôsobia 2 skupiny látok, a to alkohol a mnohopočetná skupina bioaktívnych látok s antioxidačným charakterom. Druhou mnohopočetnou skupinou účinných látok nachádzajúcich sa vo víne sú látky s bioaktívnymi účinkami, najmä však antioxidačnými, ktoré rušia nebezpečný účinok voľných radikálov podieľajúcich sa na vzniku mnohých vážnych civilizačných ochorení (srdcovocievnych, rakoviny), ako aj predčasného starnutia.

Čo chráni plody, chráni aj nás

Pre vinárov bola doteraz najzaujímavejšou časťou plodov prevažne dužina, z ktorej sa lisovala šťava na výrobu vína. Keďže moderná veda odhalila, že šupky sú najdôležitejšou ochrannou bariérou plodov a sú priam nabité ochrannými látkami, tak je len prirodzené, že sa aj pozornosť vinárov v poslednej dobe zameriava práve na získanie čo najväčšieho množstva týchto ochranných fytoalexínov z ovocných šupiek, aby obohatili víno. Zrealizovať to pri výrobe našich domácich vín nielen z hrozna, ale aj z iných vinárskych surovín bude jednou z našich najdôležitejších úloh.

Ochranné látky rastlín nazývané fytoalexíny tvorí rôznorodá skupina biochemických látok, ktoré popri ich špecializovaných vlastnostiach majú jednu spoločnú – sú to silné antioxidanty. Tento antioxidačný efekt majú aj nám dobre známe vitamíny, ktoré sú tiež (najmä pre svoje metabolické funkcie) pre nás nenahraditeľné. K nim patrí aj veľká skupina bioflavonoidov, medzi ktoré patria aj rastlinné „farbičky“ zvané antokyany, ktoré sa starajú nielen o pestré farby kvetov a plodov, ale majú aj ochranné účinky pre rastliny aj pre nás. Medzi prítomné flavonoly zasa patrí napríklad rutín, kvercetín, kemferol, ale i ďalšie polyfenoly ovplyvňujúce látkovú premenu, imunitu a schopnosť brániť sa tvorbe nádorov. Výsadné postavenie tu má kyselina elágová, nachádzajúca sa najmä v šupkách drobného a bobuľového ovocia, ale nielen tam. Má výrazne protirakovinové účinky podobne ako ďalšie polyfenoly.

Resveratrol, látka čo nás ozdravuje i omladzuje

Osobitnú skupinu tvoria stilbény a z nich najmä resveratrol známy z červeného vína, ktorý sa však nachádza aj v iných rastlinách, v ktorých plní okrem antioxidačnej funkcie aj funkciu ochrany pred hubovými ochoreniami. Nájdeme ho však aj arašidoch, pistáciách, brusniciach, čučoriedkach, ríbezliach, malinách, slivkách, jahodách, jabĺčkach, cibuli. Hrozno si podobne ako aj ďalšie rastliny vytvára resveratrol na ochranu pred hubovými chorobami vždy v oblastiach, kde vlhká a hmlistá klíma podporuje rozvoj týchto chorôb. Preto je aj v týchto krajoch, teda často aj u nás, v červenom víne vyšší obsah resveratrolu ako vo vínach z teplejších južnejších oblastí. Kde je viac slnka, tam sa zasa pod jeho vplyvom vytvára viac (pre nás takisto zdravotne veľmi dôležitého) bioflavonoidu kvercetínu, ktorý chráni vinič, ale aj iné rastliny (jablká, cibuľa, cesnak, drobné ovocie) pred chorobami rozvíjajúcimi sa v teple a suchu.

Je teda jasné, že tak resveratrol, ako aj mnohé ďalšie ozdravné látky môžeme získať, ak pri výrobe vína použijeme vhodný postup (je rozhodujúci). A ten pozostáva z nakvášania rozdrvených vínnych ovocnín za prítomnosti ušľachtilých kvasiniek ešte pred ich vylisovaním na vínny mušt – tak sa z ovocných šupiek dostane do muštu, tým i do vína, maximum ochranných fytoalexínov, a teda i resveratrolu.

Aby sme získali určitý reálnejší obraz o významných účinkoch resveratrolu, uveďme si, že okrem toho, že je až 70-krát silnejší antioxidant ako vitamín C, je schopný udržať pri dobrom zdraví prevažnú väčšinu systémov nášho organizmu a pomáha im rôznym spôsobom.

  • Imunitná sústava: likviduje nadmerné množstvo voľných radikálov, je prevenciou i liečebnou podporou pri mnohých druhov rakoviny, má antivírusové i antibakteriálne účinky, pôsobí proti chrípkovým vírusom a potláča zápaly dýchacích ciest.
  • Krvný obeh: má protizápalové účinky, znižuje tvorbu nežiaduceho LDL cholesterolu a zvyšuje tvorbu žiaduceho HDL cholesterolu, znižuje hladinu krvných tukov, bráni zhlukovaniu krvných doštičiek a tým aj infarktu či mŕtvici, reguluje krvný tlak, chráni cievy pred starnutím a nefunkčnosťou.
  • Nervová sústava: zvyšuje duševnú výkonnosť, má protizápalové účinky, chráni nervové bunky pred degeneráciou (Alzheimerova choroba).
  • Bunková ochrana: ako vysokoefektívny antioxidant chráni DNA pred deštrukčnými a mutagénnymi vplyvmi voľných radikálov, brzdí rozvoj rakovinových buniek a urýchľuje ich odumieranie.
  • Predčasné starnutie, omladzovač: ochrana pred oxidačným stresom, aktivácia omladzujúcich enzýmov, ktoré brzdia rýchlosť starnutia na bunkovej úrovni, je to tzv. tajná zbraň dlhovekosti, pomáha predchádzať makulárnej degenerácii očí, prispieva k udržaniu duševnej výkonnosti a dobrého stavu ciev, podporuje odbúravanie degeneračných usadenín v mozgu spôsobujúcich demenciu.
  • Metabolizmus, obezita: podporuje trávenie, aktivuje látkovú premenu, kladne ovplyvňuje spaľovanie tukov v mitochondriách, a tým zvyšuje vitalitu organizmu,brzdí rozvoj tukových buniek, pôsobí proti ukladaniu tuku v oblasti brucha, zvyšuje vnímavosť mozgu na hormonálne signály o našom nasýtení stravou, zvyšuje hustotu kostí a pomáha predchádzať osteoporóze, zlepšuje reakciu na inzulín pri cukrovke 2. typu a znižuje riziko jej vzniku.

Víno

Ako vyťažiť z ovocia najviac zdravia

V červenom hroznovom víne býva až 4 000 mg/l polyfenolov, v bielom víne 50 až 400 mg/l. Také veľké rozdiely sú aj v obsahu resveratrolu, ktorého v červenom víne môže byť až 20 mg/l vína, zatiaľ čo v bielom víne len 0,1 až 2 mg/l. Do veľkej miery je to zapríčinené hlavne inou technológiou úvodnej úpravy vínnej suroviny. Pri bielych vínach sa spravidla drvina pred lisovaním nenakváša na rozdiel od červených vín, a preto sa účinné polyfenoly a ďalšie zdraviu prospešné látky zo šupiek do bieleho muštu ani nedostanú.

Ak prakticky všetky vínne suroviny pred lisovaním necháme nakvasiť, získame víno, ktoré bude pochúťkou aj liekom.

Kvalitné hroznové červené alebo biele víno je univerzálna zložka, ktorú stačí zakúpiť; vždy dávame prednosť biovínam bez alebo s minimálnym obsahom konzervačného oxidu siričitého. 

Víno

Liečivé vínové elixíry a tinktúry

V receptúrach, ak nie je uvedené inak, sú vždy použité sušené časti rastlín.

Rozmarínové víno

Do sklenej nádoby nasypeme zmes 50 g rozmarínového listu, 15 g plodov hlohu, 15 g hrozienok, 10 g hlohových listov a kvetov, 4 g ďumbieru, 3 g škoricovej kôry, 3 g voňavých klinčekov, zalejeme 2 l sladkého červeného vína a za občasného potrepávania všetko necháme 10 dní lúhovať. Scedíme do tmavých fliaš a doplníme vínom. Pohár vína ráno a večer posilní cievy, pomáha pri nízkom tlaku, celkovej slabosti, povzbudí krvný obeh, zohreje i posilní srdce.

Jablčníkové víno

V 1 l červeného vína rozmiešame 100 g medu, pridáme 60 g jablčníkovej vňate a po 15 dňoch prefiltrujeme. Pijeme 1 pohár denne pri nepravidelnej činnosti srdca, nepravidelnom a zrýchlenom tepe, pomáha aj pri pečeňových a žlčníkových problémoch.

Víno z repíka

50 g repíka necháme 3 dni lúhovať v 1 l červeného vína. Užívame 5 dní 3-krát denne likérový pohárik pri žlčníkových kameňoch, kolikách, žalúdočných a črevných problémoch.

Levanduľové víno

30 g kvetov zalejeme 1 l bieleho vína, necháme lúhovať  2 týždne, prefiltrujeme a uložíme na chladné a tmavé miesto. Pijeme 2- až 3-krát denne malý pohárik pri nespavosti, nervozite, proti kvasinkovej infekcii (Candida albicans).

Víno

Levanduľová tinktúra

20 g kvetov levandule zalejeme 100 g 70 % alkoholu, lúhujeme 8 dní, potom prefiltrujeme. Užívame 2- až 3-krát denne 10 až 15 kvapiek v troche vody. Táto tinktúra je účinná pri rovnakých problémoch, aké sú uvedené pri levanduľovom víne.

Žihľavové víno

2 až 4 g rozdrvených žihľavových semien 4 dni lúhujeme v 200 ml vína a užívame 1- až 2-krát denne pohárik nálevu pri katare nosnej sliznice, pri suchom kašli, bronchitíde, zahlienení priedušiek, zápale dutín, pri pečeňových problémoch, ale aj pri impotencii a sexuálnej slabosti.

Rumančekové víno

100 g rumančekových kvetov necháme 10 dní lúhovať v 1 l bieleho vína, precedíme a trochu osladíme. Užívame denne pred obedom 2 až 3 lyžice proti migréne, nespavosti, chrípke.

Vínové vlasové tonikum

25 g rumančekových kvetov, 15 g drveného rebarborového koreňa povaríme 3 minúty v 500 ml bieleho vína a po vychladnutí scedíme. Vtierame do vlasovej pokožky.

Rumančekový vínny klystír

30 g rumančekových kvetov, 40 g najemno nakrájaného cesnaku, 20 g kvetov paliny zalejeme 1 l bieleho vína a 10 dní lúhujeme. Ráno vypijeme pohár nálevu, o hodinu a ďalšiu opäť aplikujeme klystír z nálevu. Účinkuje proti pásomnici a črevným parazitom.

Bazové víno

100 g šťavy z bazových plodov alebo 50 g sušených plodov 3 dni lúhujeme v 1 l bieleho vína a prefiltrujeme. Pri neuralgii (aj trojklaného nervu) užívame každé 2 h polievkovú lyžicu.

Borievkové víno

15 g rozdrvených borievok zalejeme 1 l červeného vína, necháme na teplom mieste 2 dni lúhovať a scedíme. Užívame 2-krát denne 1 dl nálevu na posilnenie žalúdka.

Lipové víno

Hrsť lipových kvetov necháme zovrieť v 1 l bieleho vína, scedíme a pijeme 1 až 2 poháre denne pri nachladnutí, nespavosti, nervových poruchách.

Orechové víno

60 g čistých, čerstvo natrhaných orechových listov zalejeme 700 ml suchého bieleho vína a necháme 12 dní lúhovať, precedíme. Pijeme pohár 2-krát denne pred jedlom pri cievnej skleróze a chudokrvnosti.

Škoricové víno

Do 1 l červeného vína pridáme 15 g celej škorice, 3 voňavé klinčeky a necháme týždeň lúhovať. Pijeme 1 pohár vína pred obedom a pred večerou pri nafukovaní, kolikách, nachladnutí a chrípke, je vhodné pre rekonvalescentov.

Trnkový likér

Trnkový likér

Rozdrvíme 4 šálky trniek (aj so semiačkami) nazbieraných po prvom mraze, zalejeme 1 l čerešňovice alebo ražnej pálenky, pridáme 3 šálky medu, vnútro z 1 vanilkového struku, 4 klinčeky, 1,5 šálky hrozienok, pohár uzavrieme a za občasného premiešania necháme 8 týždňov lúhovať. Prefiltrujeme a necháme 2 mesiace odležať v pivnici. Pijeme 1 až 2 poháriky denne – posilňujú žalúdok aj celý organizmus v chrípkovom období.

Text: Ing. Jaroslav Pížl

Foto: isifa/Shutterstock

Zdroj: Časopis Urob si sám

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje