Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Možno ste už videli virálne videá, ktoré kolujú po sociálnych sieťach a ukazujú rôzne pestovateľské triky. Napríklad, ako si vypestujete avokádo doma z jeho jadra, či petržlenovú vňať z odrezku petržlenu. Viete, ako si najľahšie vypestujete paradajkové priesady a následne samotné chutné paradajky?

Vinič potrebuje našu pozornosť a starostlivosť aj v poslednej fáze jari a začiatkom leta. V tomto období však zvyčajne kvitne. Počas kvitnutia ho nie je vhodné ošetrovať chemickými prípravkami. Ako a kedy ho teda chrániť?

Fialová plodina v tvare veľkej hrušky je považovaná za skvelú a zdravú alternatívu mäsa. Rozhodne by nemal chýbať vo vašom jedálničku, ak sa snažíte schudnúť. Obsahuje mnoho vlákniny, veľmi málo kalórií a tukov, dokáže regulovať hladinu cukru v krvi a zlepšuje metabolizmus. Ako si ho vypestujete vo vašej záhradke? 

Radosť z bohatej úrody krásnych čerešní neraz pestovateľom prekazí červivosť, ktorá znehodnotí mnoho plodov. Ako jej zabrániť? 

Zelenina, ktorá sa na dlhé desaťročia vytratila z našich záhrad hlási návrat. Mangold, ktorý mnohí ľudia dnes vôbec nepoznajú, poznal už Aristoteles. Kým v stredomorskej strave sa udržal, u nás ho pestuje málokto. Našťastie sa čoraz viac dostáva do povedomia i naším pestovateľom. 

Hnojník obyčajný (Coprinus comatus) patrí k chutným a ľahko pestovateľným hubám. Túto jarnú hubu vieme využiť pri príprave jedál. Okrem výživovej hodnoty má i liečivé účinky.

Aj vy si pamätáte rebarboru zo záhrady svojej babičky, či vo forme koláča, ktorý piekla? Rebarbora má stále dôvod byť súčasťou stravovania mladých ľudí, a pritom sa dá vypestovať vo vlastnej záhradke. Samozrejme, musíte vedieť, čo pre svoj rast potrebuje a tiež, ako ju konzumovať.

Kde sa diskutuje