Poľnička topoľová (Agrocybe cylindracea) je teplomilná drevokazná huba rastúca v prírode od júna do októbra na báze kmeňov a na odumretom dreve topoľov.
Zelenina a ovocie
Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.
Bylinky a rôzne koreniny jednoducho do záhrady patria. Vojdú sa všade, dokonca aj na menší priestor, možno ich pestovať v črepníkoch. Poradíme vám, čo je pri starostlivosti o ne dôležité.
Výskyt tohto škodcu je na Slovensku zvyčajne len lokálny, napriek tomu však dokáže napáchať riadne škody na jabloniach. Ako ich pred ňou ochrániť?
Možno ste už videli virálne videá, ktoré kolujú po sociálnych sieťach a ukazujú rôzne pestovateľské triky. Napríklad, ako si vypestujete avokádo doma z jeho jadra, či petržlenovú vňať z odrezku petržlenu. Viete, ako si najľahšie vypestujete paradajkové priesady a následne samotné chutné paradajky?
Vinič potrebuje našu pozornosť a starostlivosť aj v poslednej fáze jari a začiatkom leta. V tomto období však zvyčajne kvitne. Počas kvitnutia ho nie je vhodné ošetrovať chemickými prípravkami. Ako a kedy ho teda chrániť?
Fialová plodina v tvare veľkej hrušky je považovaná za skvelú a zdravú alternatívu mäsa. Rozhodne by nemal chýbať vo vašom jedálničku, ak sa snažíte schudnúť. Obsahuje mnoho vlákniny, veľmi málo kalórií a tukov, dokáže regulovať hladinu cukru v krvi a zlepšuje metabolizmus. Ako si ho vypestujete vo vašej záhradke?
Radosť z bohatej úrody krásnych čerešní neraz pestovateľom prekazí červivosť, ktorá znehodnotí mnoho plodov. Ako jej zabrániť?
Na výsadbu byliniek sú vhodnejšie teplejšie jarné dni. Pôda by mala byť dôkladne pripravená.
Kvôli ochrane prírody i nášho zdravia pristupujeme v záhrade k náhrade chemických prípravkov za nechemické.
Zelenina, ktorá sa na dlhé desaťročia vytratila z našich záhrad hlási návrat. Mangold, ktorý mnohí ľudia dnes vôbec nepoznajú, poznal už Aristoteles. Kým v stredomorskej strave sa udržal, u nás ho pestuje málokto. Našťastie sa čoraz viac dostáva do povedomia i naším pestovateľom.
Hnojník obyčajný (Coprinus comatus) patrí k chutným a ľahko pestovateľným hubám. Túto jarnú hubu vieme využiť pri príprave jedál. Okrem výživovej hodnoty má i liečivé účinky.
Aj vy si pamätáte rebarboru zo záhrady svojej babičky, či vo forme koláča, ktorý piekla? Rebarbora má stále dôvod byť súčasťou stravovania mladých ľudí, a pritom sa dá vypestovať vo vlastnej záhradke. Samozrejme, musíte vedieť, čo pre svoj rast potrebuje a tiež, ako ju konzumovať.
Kde sa diskutuje