Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Reďkovka (Raphanus sativus) ako kultúrna rastlina sa objavila už u Rimanov, Grékov a v Egypte ho tiež poznali. Obsahuje veľké množstvo tzv. skorých čerstvých vitamínov C-,B1-, B2-, a P práve preto zohráva dôležitú rolu v zásobení s skorými vitamínmi.

Olivovník je slnečná drevina, ktorá do svojich plodov uložila nielen slnečnú energiu pretvorenú na mononenasýtený olej, ale pridala k nemu i látky podporujúce zdravie, imunitu a vitalitu. Pravidelná konzumácia olív udržuje v perfektnom stave predovšetkým srdcovocievnu sústavu.

Na vytvorenie kvalitného kompostu nestačí nahádzať doň záhradné a kuchynské zvyšky, chce to trochu vedomostí, trpezlivosti aj kumštu. Poradíme vám, ako si vytvoriť naozaj hodnotné biologické hnojivo, ktoré prospeje nielen pôde, ale i rastlinám. 

Kakaovník pravý (Theobroma cacao) pochádza z Južnej a Strednej Ameriky. V súčasnosti sa pestuje všade v trópoch ako ekonomicky významná plodina, najmä na Pobreží Slonoviny, v Ghane, Indonézii, Nigérii, Brazílii a ďalších krajinách.

Stáť pri sporáku v horúcom lete a potiť sa ešte aj pri príprave jedla nie je lákavá predstava. Čo sa dá teda zo záhrady zjesť priamo alebo len s minimálnou úpravou, aby sme sa pri tom ani nenarobili, ani nezapotili, a predsa sa chutne i zdravo najedli?

Pri zaváraní máme dve možnosti: zavárať klasicky s použitím väčšieho množstva cukru alebo si zvolíme prírodnejšiu a zdravšiu alternatívu, pri ktorej využijeme prevažne cukor obsiahnutý v ovocí.

Máte radi „kvašáky“? Alebo sterilizovaný zeleninový šalát, ktorý ste jedli naposledy u starej mamy? Poradíme vám, ako si pripraviť kvasené či nakladané zeleninové výrobky, ako správne zmraziť zeleninu a iné chutné doma nachystané polotovary. 

Veda jej dala meno Lycium chinensis, po našom kustovnica čínska. V Číne ju volajú „gou qi“ – plody dlhovekosti. Kustovnica má v čínskej, kórejskej i japonskej medicíne starú tradíciu a vďaka dlhodobým skúsenostiam ju označili za rastlinu dlhého a zdravého života. 

Kde sa diskutuje