V stredoveku sa exotické koreniny vyvažovali zlatom. Koreninové rastliny, ako sú ďumbier, kurkuma či u nás menej známy galgan, možno totiž využiť nielen na dochucovanie jedál, ale aj na liečenie či ako prevenciu.
Zelenina a ovocie
Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.
Jednou zo superpotravín, ako sa dnes nazývajú, sú mandle, ktoré sú nielen nutrične, ale i ozdravne vysoko efektívne.
Kedy a s čím ich vysádzať? Ponúkame vám prehľad zeleniny, ktorú si môžete dopestovať napríklad aj vo vyvýšenom záhone a niektoré aj na slnečnom balkóne.
Reďkovka (Raphanus sativus) ako kultúrna rastlina sa objavila už u Rimanov, Grékov a v Egypte ho tiež poznali. Obsahuje veľké množstvo tzv. skorých čerstvých vitamínov C-,B1-, B2-, a P práve preto zohráva dôležitú rolu v zásobení s skorými vitamínmi.
Olivovník je slnečná drevina, ktorá do svojich plodov uložila nielen slnečnú energiu pretvorenú na mononenasýtený olej, ale pridala k nemu i látky podporujúce zdravie, imunitu a vitalitu. Pravidelná konzumácia olív udržuje v perfektnom stave predovšetkým srdcovocievnu sústavu.
Kedy je správny čas prehodiť kompost? Ako ho použiť na hnojenie rastlín? Čo robiť, ak kompost zapácha? Na tieto a ďalšie otázky nájdete odpovede v nasledujúcom článku.
Na vytvorenie kvalitného kompostu nestačí nahádzať doň záhradné a kuchynské zvyšky, chce to trochu vedomostí, trpezlivosti aj kumštu. Poradíme vám, ako si vytvoriť naozaj hodnotné biologické hnojivo, ktoré prospeje nielen pôde, ale i rastlinám.
Kakaovník pravý (Theobroma cacao) pochádza z Južnej a Strednej Ameriky. V súčasnosti sa pestuje všade v trópoch ako ekonomicky významná plodina, najmä na Pobreží Slonoviny, v Ghane, Indonézii, Nigérii, Brazílii a ďalších krajinách.
Stáť pri sporáku v horúcom lete a potiť sa ešte aj pri príprave jedla nie je lákavá predstava. Čo sa dá teda zo záhrady zjesť priamo alebo len s minimálnou úpravou, aby sme sa pri tom ani nenarobili, ani nezapotili, a predsa sa chutne i zdravo najedli?
Pri zaváraní máme dve možnosti: zavárať klasicky s použitím väčšieho množstva cukru alebo si zvolíme prírodnejšiu a zdravšiu alternatívu, pri ktorej využijeme prevažne cukor obsiahnutý v ovocí.
Máte radi „kvašáky“? Alebo sterilizovaný zeleninový šalát, ktorý ste jedli naposledy u starej mamy? Poradíme vám, ako si pripraviť kvasené či nakladané zeleninové výrobky, ako správne zmraziť zeleninu a iné chutné doma nachystané polotovary.
Veda jej dala meno Lycium chinensis, po našom kustovnica čínska. V Číne ju volajú „gou qi“ – plody dlhovekosti. Kustovnica má v čínskej, kórejskej i japonskej medicíne starú tradíciu a vďaka dlhodobým skúsenostiam ju označili za rastlinu dlhého a zdravého života.
Kde sa diskutuje