Ako a prečo pestovať rebarboru

Ako a prečo pestovať rebarboru

Aj vy si pamätáte rebarboru zo záhrady svojej babičky, či vo forme koláča, ktorý piekla? Rebarbora má stále dôvod byť súčasťou stravovania mladých ľudí, a pritom sa dá vypestovať vo vlastnej záhradke. Samozrejme, musíte vedieť, čo pre svoj rast potrebuje a tiež, ako ju konzumovať.

V akej pôde sa darí rebarbore?

Pestovanie rebarbory si vyžaduje pôdu, ktorá je dobre zásobená živinami. Mala by mať neutrálnu pôdnu reakciu. Veľký pozor treba dať na priveľmi intenzívne polievanie, pretože to rebarbora neznáša – je citlivá na zamokrenie. Optimálna je ľahšia a teplá pôda bohatá na humus. V tom prípade sa úrody dočkáte najskôr.

U nás klíčiť nedokáže

Pozitívnom je, že rebarboru možno pestovať tak v hornatých oblastiach, ako aj v nížinách. Samozrejme, v teplejších lokalitách sa dočkáte úrody skôr ako v chladnejších horských oblastiach. Problémom však je, že „v našich klimatických podmienkach má osivo rebarbory nízku klíčivosť a často neklíči vôbec. Preto sa generatívne množí len v obmedzenom množstve,“ vysvetľuje odborníčka.

Pestovanie rebarbory

Ako sa robí vegetatívne množenie?

Sú dve možnosti: buď rozdelíte trs, alebo urobíte odkopky zo starších rastlín. Majte na pamäti to, aby každá rastlinka mala najmenej jeden neporušený vegetačný vrchol a tri korienky. Zaujímavé je, že rebarboru možno vysádzať nielen na jar, najčastejšie v apríli, ale aj na jeseň – do polovice októbra. Pri sadbe je dôležité rastlinku umiestniť hlboko do zeme, aby sa neporušili korienky.

Nie je to jednoročka

Rebarbora nie je jednoročná rastlina, teda ak ju raz zasadíte, úrodu si môžete brať aspoň tri roky po výsadbe, dokedy sa nevyčerpá pôda. Optimálny spon výsadby je 1,5 x 1,5 m. Zberajú sa listové stopky, ktoré majú viacnásobné použitie. Zberať môžete približne do konca júna. Dajú sa zavárať, mraziť, variť, dusiť. Neskôr už nie je vhodné rebarboru zberať, pretože obsahuje čoraz viac kyseliny šťaveľovej. V zime treba rastlinky chrániť pred mrazom.

Pestovanie rebarbory

Prečo ju konzumovať?

Obsahuje množstvo vitamínov skupiny B, horčík, fosfor, železo, jód, draslík, mangán. Možno neviete, že na seba viaže tuk, a teda je prospešná pri chudnutí. Detoxikuje organizmus, je močopudná, podporuje trávenie a pomáha proti zápche. Posilňuje tiež tvorbu krvi, pokožku a vlasy. 

Pestovanie rebarbory

Ako ju upraviť?

Pozor, keďže obsahuje kyslinu šťaveľovú, predtým ako ju okoštujete, je dôležitá jej správna príprava. Po očistení a zbavení tuhých vláken ju tepelne upravte varením alebo dusením, či sterilizujte v pohároch, inak môže byť aj nebezpečná – vylučuje vápnik z tela. Rozhodne by ju nemali konzumovať ľudia trpiaci dnou, reumatizmom a ľadvinovými kameňmi, či problémami s močovými cestami. Vyhnúť by sa jej mali aj malé deti a tehotné ženy.

Sabína Zavarská

Foto: shutterstock.com

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.