Vypestuje si mangold vo vlastnej záhrade

image 48447 25 v1

Zelenina, ktorá sa na dlhé desaťročia vytratila z našich záhrad hlási návrat. Mangold, ktorý mnohí ľudia dnes vôbec nepoznajú, poznal už Aristoteles. Kým v stredomorskej strave sa udržal, u nás ho pestuje málokto. Našťastie sa čoraz viac dostáva do povedomia i naším pestovateľom. 

Prospešný pre zdravie

Táto listová zelenina s výrazne zafarbenými stonkami je veľmi prospešnou pre naše zdravie. Dokáže regulovať hladinu cukru v krvi, upravuje trávenie, obsahuje veľa vlákniny a tiež bielkoviny. Je veľmi vhodný pre diabetikov i preto, že dokáže regenerovať bunky pankreasu. Z antioxidantov v ňom nájdete vitamín A, E, C a minerály mangán, železo a zinok. Celkovo však obsahuje až 30 rôznych antioxidantov, ktoré umocňujú jeho ochrannú silu proti oxidačnému stresu a poškodeniu tela voľnými radikálmi. Podporuje tiež silné kosti.​

Ako ho konzumovať?

Mangold má veľmi jemnú chuť, ktorá nepôsobí rušivo ani v ovocných kombináciách. Jednoducho si ho pridajte do šalátu, alebo si z neho pripravte pesto, polievku ako zo špenátu, či smoothie. Krátke varenie mu neublíži, ale môžete ho konzumovať aj v surovom stave. Často sa používa ako alternatíva k špenátu.

Vypestujte si ho vo vlastnej záhradke

Veľkou výhodou tejto chutnej a zdraviu prospešnej zeleniny je, že nie je náročná na pestovanie. Podľa Magdalény Valšíkovej-Frey, profesorky na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre zaoberajúcej sa zeleninárstvom, sa môže pestovať takmer všade. Najlepšie sa mu však darí v repárskej oblasti na vlhkých pôdach s vysokým obsahom živín. Znáša aj polotieň a prospieva mu vyššia relatívna vlhkosť vzduchu.

Dva druhy mangoldu

Známe sú dva druhy tejto zeleniny – listový a špargľový. Listový má úzke stopky a menšie bublinaté farebné čepele, špargľový širšie stopky a výrazne rebrovité listy. Ak chceme mať krásny rozvinutý mangold s bohatými listami, je dôležitá jeho dobrá výživa. Ak jej nemá dostatok, vytvára drobné listy a tenšie listové stopky.

Aby nevybehol do kvetu

„Keď sa rastlina poškodí mrazom alebo mechanicky pri okopávke a pri nedostatku vlahy ľahko vybieha do kvetu,“ upozorňuje Magdaléna Valšíková-Frey. Vysievame ho priamo do voľnej pôdy, do hĺbky 2 až 4 centimetre. Šírka riadkov by mala byť 30 až 50 centimetrov. V záhradke ho tiež môžeme siať do hniezd po 3 až 4 klbôčka. Nezabudnite na dostatočné zavlažovanie.

Úroda o dva mesiace

Úrodu zberáme otrhávaním listov už dva mesiace po sejbe a prakticky celé leto. Po zbere je listy potrebné čo najskôr upotrebiť, lebo rýchlo vädnú a strácajú kvalitu. Na jeseň bulvičky zbavte listov (okrem srdiečkových) a uložte do pareniska alebo fóliovníka, aby boli chránené pred mrazom. V zime ich chráňte lístím alebo slamou. Už v apríli z nich vyrastú chutné mladé lístočky.

Sabína Zavarská
Zdroj: Magdaléna Valšíková-Frey: ROK V ZELENINOVEJ ZÁHRADE + BIOLOGICKÁ OCHRANA
Foto: shutterstock.com

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.