Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Mäta pestovaná priamo v záhone sa zvykne neželane a nekontrolovane šíriť. Rýchlo sa rozrastá dlhými podzemkami a môže sa dostať aj tam, kde ju nebudete chcieť, a obmedzí tým v raste iné rastliny v okolí.

Myslíte si, že v júni je už neskoro na to, aby ste siali zeleninu? Nie je to úplne tak. Existuje päť druhov zeleniny, ktorú môžete úspešne siať aj v tomto období a získate chutnú, zdravú úrodu. Navyše, ani zeleninu nemusíte vždy pestovať len kvôli úrode na jedenie. Existuje viacero ozdobných odrôd tekvice, ktoré sa sejú práve teraz – začiatkom júna.

Skúsení pestovatelia vedia, že kukuričné klasy budú také dobré, ako sa o vysadené rastliny postaráte. Zďaleka neplatí teda to, čo sa tradovalo kedysi – že kukurica rastie prakticky sama a nepotrebuje žiadnu starostlivosť. Plné sladké klasy sú odmenou za to, že ste rastlinám dopriali dostatok času a všetkého, čo potrebujú.

Pestovanie nielen okrasných, ale aj úžitkových plodín v kontajneroch má čoraz viac priaznivcov. Výhody sú jasné. Rastliny môžete ľahko v prípade nepriaznivého počasia premiestniť, a tak ich ochrániť, namiešate presne takú pôdu, akú dané rastliny potrebujú, máte prehľad o tom, či je zálievka dostatočná alebo nie. A tiež sú takto chránené pred patogénmi z ostatných rastlín a pôdy.

Sechium edule – ako sa odborne nazýva čajot poznáme aj pod názvami sladkojam, zeleninová hruška, mexická uhorka, v Ázii sa mu hovorí Chow chow, vo Francúzsku Christophine, v Austrálii Choko. U nás málo známa plodina patrí do čeľadi tekvicovité. Popínavosťou pripomína vinič. Plody sú podobné hruškám, majú svetlozelené až bielu farbu. Ako čajot vypestujete vo vašej záhrade?

Toto mimoriadne zdravé bobuľové ovocie má len malú konkurenciu v záhradkách. Základom je kyslá pôda a dostatočná starostlivosť, vrátane dopĺňania živín, rezu, dostatočného množstva vlahy. Ak ste v pestovaní čučoriedok nováčik, začnite pestovaním nízko rastúcich čučoriedok, ktoré sú sladšie a pevnejšie.

Obdobie, keď sú rajčiaky v našich záhradkách veľké, šťavnaté, zrelé, krásne voňajú a ešte lepšie chutia, nie je dlhé. Samozrejme, závisí od odrody a miesta pestovania. Či si túto chutnú zeleninu pestujete sami alebo úrodu „zberáte“ na trhu, dôležité je vedieť, ako rajčiaky správe uskladniť, keď prídete domov. Vďaka tomu ušetríte čas i peniaze. Žiaľ, mnohí opakujeme tú istú chybu.

Kto by nechcel mať záhradu plnú zeleniny, ktorá nepotrebuje žiadnu starostlivosť a rastie prakticky úplne sama? Vy len prídete a zberáte úrodu. Táto predstava nie je úplne nereálna. Existujú viaceré druhy zeleniny, ktoré pre svoj rast potrebujú len minimum starostlivosti a prinesú chutné plodiny.

Premývanie koreňov nie je veľmi známa technika. Avšak pre pestovateľov kríkov a stromov prináša výhody. Je dobrou voľbou, ak chcete rastline dopriať zdravý rast. Za posledných pár rokov sa tento spôsob stáva čoraz obľúbenejší, pretože nie je náročný a poskytuje množstvo benefitov. Ak sa chystáte nejaký stromček či krík presadiť, vyskúšajte ho.