Kivi a jablká: Rady, aby dobre prežili zimu
Chcete si na šťavnatom ovocí pochutnávať aj mimo sezóny? Poradíme vám, ako uskladniť vašu úrodu čo najlepšie.
Veľkoplodé kivi (Actinidia deliciosa) sa nechávajú na konárikoch visieť dlho. Zberajú sa, až keď sa predpovedajú teploty pod nulou. Ak ich necháte dozrieť v chladnej miestnosti s teplotou 12 až 14 °C, mäkké a aromatické ostanú po troch až štyroch týždňoch. Mini kivi (Actinidia arguta) dozrievajú postupne. Najlepšie chutia čerstvo pozberané z kríčka. Aj tie zberajte ešte tvrdé a kyslé pred začiatkom zimy a nechajte ich dozrieť vo vnútri.
Neskoro dozrievajúce zimné jablká, ako je napríklad odroda ‘Ontario’, sa zberajú, keď sú zrelé, pričom svoju arómu rozvinú až o niekoľko týždňov po zbere. Jablká umiestnite do chladnej a vlhkej pivnice, kde ostanú pevné a chrumkavé až do jari. Skladujte ich vo vzdušných debničkách, naukladané v jednej vrstve, čím predchádzate otlačeniu. Uskladnené ovocie pravidelne kontrolujte raz za dva týždne a choré či hnijúce plody ihneď vytrieďte.
Text: Redakcia
Zdroj: Časopis Urob si sám
Foto: Shutterstock
Komentáre