Ako prerezať a kedy oberať ružičkový kel

Ružičkový kel
Zdroj: istock.com

Vypestovať zdravý, svieži a chutný ružičkový kel nie je také jednoduché. Práve preto vidíme kapustu, repu, kučeravý kel a reďkovky v záhradkách podstatne častejšie. Je to škoda, pretože ružičkový kel je jedným z tých druhov zeleniny, ktoré pri domácom pestovaní chutia neporovnateľne lepšie ako kúpené v obchode. Ak si drobné ružičky dopestujete sami, majú bohatšiu, orechovejšiu a intenzívnejšia chuť – nehovoriac o živinách. Jednou z výziev pri pestovaní ružičkového kelu je vedieť, kedy a ako ho prerezať a ako ružičky zberať.

Existujú dva rôzne typy prerezávania ružičkového kelu. Prvý vyžaduje odstránenie vrchnej časti rastliny, čo má zabezpečiť lepšiu úrodu. Druhý spôsob rezu zahŕňa odstránenie listov na spodku rastliny, aby sa zlepšila cirkuláciu vzduchu a znížilo riziko ochorení. Dôležité je však vedieť, kedy zrezať spodné listy, pretože o tomto kroku koluje množstvo dezinformácií.

Ružičkový kel
Zdroj: istock.com

Je potrebné zrezať spodné listy?

Všimli ste si, že na fotografiách pekných porastov ružičkového kelu často chýbajú dolné listy? Tento druh prerezávania veľmi často súvisí len s cieľom zatraktívniť stonky pre fotografiu alebo uľahčiť zber komerčnému veľkopestovateľovi. Pri domácom pestovaní spravidla nie je potrebné odstraňovať spodné listy z rastliny. V skutočnosti by ste sa mali zdržať akéhokoľvek odstraňovania spodných listov, pokiaľ neuvidíte žltnutie, hnednutie alebo príznaky plesňových problémov. Ak spozorujete jeden z týchto stavov, postihnuté časti odstráňte. Ak je okolo ružičiek kvôli listom slabá cirkulácia vzduchu, môžete orezať až tretinu listov.

Orezať listy môžete aj pri zbere ružičiek, ak nezberáte všetky naraz – pri zbere zrežte aj list tesne pod ružičkou, ktorú ste zrezali.

Ako orezať spodné listy ružičkového kelu

Predtým, ako sa pustíte do práce, vyčistite nožnice v zmesi bielidla a vody v pomere 1 : 10, aby ste ich sterilizovali. Nožnice sterilizujte aj pri prechode z jednej rastliny na druhú. Vyzerá to, ako veľa práce navyše, ale je to potrebné. Táto zelenina je totiž náchylná na plesňové a bakteriálne choroby, z ktorých mnohé sa šíria práve špinavými záhradnými nástrojmi. Ak odstraňujete žlté alebo choré listy, sterilizácia je dvojnásobne dôležitá. Umyte si aj ruky. Listy strihajte čo najbližšie k stonke a nikdy neodstraňujte naraz viac ako tretinu lístia.

Kontrola záhradných nožníc
Zdroj: istock.com

Zrezať vršok rastliny či nie?

Niektorí pestovatelia sa domnievajú, že by ste nikdy nemali zrezať vršok ružičkového kelu, iní zase tvrdia, že vďaka zrezaniu dosiahli skvelú úrodu. Ako to je naozaj?

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



Odrezaním hlavnej špičky zastavíte rast rastliny do výšky a povzbudíte rastlinu, aby namiesto toho vynaložila svoje zdroje na rozvoj svojich chutných ružičiek. Okrem toho tento vrcholček produkuje rastlinné hormóny – auxíny, ktoré obmedzujú expanziu vyvíjajúcich sa púčikov. Ak sa zbavíte vrcholca, zbavíte sa aj zdroja tejto chemikálie. Zrezanie tiež podporuje dozrievanie ružičiek v rovnakom čase. Ružičkový kel dozrieva postupne od spodnej časti rastliny nahor.

Kedy zrezať vršok? Ani priskoro, ani prineskoro nie je dobré. Ideálny čas je 30 až 60 dní pred zberom. Niektoré kultivary sú vyvinuté tak, že nevyžadujú zrezanie vršku – bude to uvedené v popise kultivaru.

Ružičkový kel
Zdroj: istock.com

Kedy a ako zberať ružičky?

I tu je dôležité správne načasovanie. Správny čas na zber prvej úrody je vtedy, keď sú spodné ružičky v zrelej veľkosti, ale najvrchnejšie klíčky sú ešte malé a nezrelé. Podľa odrody dosahujú zrelé ružičky veľkosť 2 až 5 centimetrov. Ak na vrchu nie sú žiadne klíčky, ešte je priskoro na zber. Zvyčajne od vysiatia po zber prejde približne 165 dní. Nezabúdajte, opäť je dôležité, aby boli vaše nožnice sterilné.

Ružičkový kel
Zdroj: istock.com

Lepšia chuť po prvých mrazoch

Skúsení pestovatelia ružičkového kelu vedia, že ružičky budú mať najlepšiu chuť, keď prejdú prvými mrazmi. Škrob, ktorý sa nachádza v listoch ružičiek sa po premrznutí zmení na aromatické cukornaté látky.

Sabína Zavarská
oto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.