Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Cibuľa je jednou zo základných druhov zeleniny, ktorá je takmer v každej záhradke. V snahe o čo najbohatšiu úrodu vás môže nepríjemne prekvapiť, keď niektoré cibule začnú vyháňať do kvetu alebo, ako sa v našich končinách hovorí: „idú do semena“ skôr, ako by mali. Čo teraz? Ako preventívne zabrániť, aby cibuľa kvitla a plodila semená?

Hrášok zo záhrady je sviežejší a sladší ako akýkoľvek z obchodu. Ľahko sa pestuje a vďaka tomu, že bežne rastie vertikálne, nezaberá veľa miesta. Samozrejme, budete potrebovať oporu. Vertikálne pestovanie znižuje riziko ochorení a prináša veľkú úrodu na malej pestovateľskej ploche. Pri pestovaní hrachu určite oceníte tieto tipy, ktoré vám pomôžu k chutným strukom.

Cuketa by nemala chýbať v zeleninovej záhradke žiadneho záhradkára, ktorý sa aspoň trochu zaujíma o zdravie vlastnej rodiny. V posledných rokoch stále viac ľudí objavuje jej nutričnú silu, lahodnú chuť i všestranné použitie. Cuketa má nízky obsah tuku, cukru a kalórií. Obsahuje nielen draslík, zinok a omega-3 mastné kyseliny, ale je tiež skvelým zdrojom vlákniny. Okrem toho je cenená aj kvôli vysokému obsahu antioxidantov.

Určite ste už zaznamenali trend čo najlepšie zužitkovať každú časť rastlín, ovocia a zeleniny. Hovorí sa tomu aj varenie „od koreňa po stonku“, pri ktorom žiadna časť nevyjde nazmar. Aj naše prastaré mamy to veľmi dobre vedeli – za tých čias bolo nemysliteľné vyhodiť akúkoľvek časť zeleniny – všetko použili. Viete o tom, že aj „papierové“ šupky z cibule a cesnaku, vám môžu dobre poslúžiť?

Mrkva je jedným z najobľúbenejších a najuniverzálnejších druhov zeleniny, v kuchyni sa dá použiť na najrôznejšie spôsoby – od šalátov až po hranolky. Je vhodná pre každého, kto má chuť na sladké a zároveň zdravé jedlo plné živín. Taktiež je krásnou dekoráciou, rôznymi rezmi a farbou dokáže rozjasniť každý tanier. To stále nie je všetko! Viete, že si ju môžete vypestovať aj na balkóne?

Folicit je emulgovateľný koncentrát zo sójového lecitínu a slnečnicového oleja, posilňuje a zlepšuje pružnosť bunkovej steny rastlín a plodov.

Jeden z najčastejších plánov slovenských záhradkárov, najmä tých na juhu a juhozápade Slovenska, je vypestovať čo najchutnejšie paradajky. Samozrejme, čím zdravšia a hojnejšia úroda týchto plodov sa podarí, tým lepšie. Prezradíme vám niekoľko základných tajomstiev, ako vypestovať zdravé rastliny rajčiaka s chutnými a sviežimi plodmi – či už pestujete rajčiaky v záhrade, v kontajneroch alebo vo vyvýšených záhonoch.

V miernych oblastiach môžete pestovať zemiaky od začiatku apríla. V neskorých mrazoch by ste mali pre istotu počkať do polovice apríla. Slabý nočný mráz však mladým rastlinám príliš neuškodí, hľuzy potom opäť ľahko vypučia.