vývar zo šupiek
Zdroj: iStock

Viete, ako môžete zužitkovať šupky z cibule a cesnaku? Prekvapí vás, na čo všetko sa dajú použiť!

Určite ste už zaznamenali trend čo najlepšie zužitkovať každú časť rastlín, ovocia a zeleniny. Hovorí sa tomu aj varenie „od koreňa po stonku“, pri ktorom žiadna časť nevyjde nazmar. Aj naše prastaré mamy to veľmi dobre vedeli – za tých čias bolo nemysliteľné vyhodiť akúkoľvek časť zeleniny – všetko použili. Viete o tom, že aj „papierové“ šupky z cibule a cesnaku, vám môžu dobre poslúžiť?

Cibuľa a cesnak sú pravdepodobne najpoužívanejšou zeleninou vo všetkých svetových kuchyniach. Väčšina z nás však ich vonkajšie šupky a obaly vyhodí. Sú však bohaté na živiny a majú tiež niekoľko využití v domácnosti.

Prečo sú šupky plné živín a cenných látok?

Všetky rastliny od prírody produkujú látky, ktoré potrebujú na svoju obranu, ochranu a liečbu. Mnohé z ochranných látok sústreďujú práve do vonkajších obalov, pretože na tomto mieste – medzi vnútrom rastliny a vonkajším prostredím – dochádza k väčšine environmentálnych útokov. Vonkajšie šupky cibule a cesnaku sú vynikajúci zdroj vitamínov A, C, E a mnohých antioxidantov. Šupky cibule sú tiež bohatým zdrojom flavonoidov, najmä kvercetínu, silného antioxidantu s protizápalovým účinkom.

cibuľa a cesnak
Zdroj: iStock

Čo sa stane, keď olúpeme cesnak?

Zbavením cesnaku vonkajších obalov odstránime takzvané fenylpropanoidné antioxidanty, ktoré chránia srdce a pomáhajú bojovať proti procesu starnutia, podporujú imunitu a znižujú hladinu cholesterolu. Vďaka týmto vlastnostiam sa dostali dokonca aj do niektorých zdravotníckych produktov.

9 tipov, ako zužitkovať šupky cibule a cesnaku

1. Extra výživa do polievok a dusených pokrmov

Keď pridáte cibuľové a cesnakové šupky do polievok, vývarov a duseného mäsa, doplníte do jedla množstvo cenných živín. Po dovarení ich sceďte alebo jednoducho vyberte sitkom.

2. Chutnejší a zdravší cesnak

Pečený alebo opekaný cesnak, ktorý nezbavíte ochrannej vrstvy šupiek bude vo vnútri mäkký, karamelový a určite bude mať väčšiu výživnú hodnotu ako ošúpaný cesnak. Dobrou voľbou je pri pečení mäsa alebo rýb, ale aj zeleniny, pridať celú hlavičku cesnaku v šupke s jemne odkrojenou vrchnou časťou strúčikov. Iný už nikdy nebudete chcieť!

pečený cesnak
Zdroj: iStock

3. Výživná ryža

Pridajte niekoľko šupiek cibule aj do varenia ryže, obohatíte jedlo o ďalšie vitamíny. Počas
varenia ich nechajte lúhovať a po uvarení ryže ich jednoducho odstráňte. Ryža takto získa aj neobvyklú farbu – skúste použiť šupky z červenej cibule.

4. Vmiešajte šupky do domáceho chleba

Pridajte jednu čajovú lyžičku mletej alebo v mažiari drvenej cibuľovej šupky do domáceho chlebového cesta, získa jemnú príchuť a živiny navyše.

5. Uvoľnite svalové kŕče a podporte lepší spánok

Viete o tom, že uvarená cibuľová šupka môže zmierniť svalové kŕče? Cibuľové šupky varte 10 – 20 minút. Potom odvar preceďte a vypite ho ako čaj pred spaním, na uvoľnenie svalových kŕčov. Tento cibuľový odvar je tiež dobrým prírodným prostriedkom pre lepší spánok.

6. Pridajte živiny do kompostu

Cesnakové a cibuľové šupky sú skvelým spôsobom, ako pridať živiny do kompostu. Vaše rastlinky to určite ocenia.

7. Na farbenie vajíčok i látok

Pravdepodobne ste už počuli o tom, že šupky z červenej cibule dokážu krásne zafarbiť veľkonočné vajíčka. To však nie je všetko. Hnedé a červené šupky môžete tiež použiť na zafarbenie látky, nití či vlny. Nie je to zložité: Cibuľové šupky vložte do hrnca a zalejte väčším množstvom vody. Priveďte do varu a varte približne 30 – 45 minút. Keď bude mať voda peknú plnú farbu, šupky preceďte a vyhoďte. Cibuľové farbivo nechajte vychladnúť, zrieďte podľa potreby vodou a namočte doň svetlé textílie, či vlnu. Sledujte, ako sa zafarbuje a prispôsobte čas namáčania.

stôl s cibuľou vajíčkami a rukami držiacimi tmavé vajíčka
Zdroj: iStock

8. Farba na vlasy

Cibuľové šupky majú silu zafarbiť aj vlasy! Dodajú im nádych krásnej zlatohnedej farby. Vložte šupky cibule do hrnca s vodou a varte 30 až 60 minút. Zmes nechajte cez noc vychladnúť, potom sceďte šupky a nalejte na čisté vlasy. Nechajte pôsobiť 30 minút, potom opláchnite.

9. Proti svrbeniu pokožky

Šupky cibule a cesnaku majú protiplesňové vlastnosti, vďaka ktorým sú účinné pri zmierňovaní svrbivých kožných problémov. Odvar zo šupiek cibule jednoducho naneste na pokožku. Ak máte veľa šupiek z cibule či cesnaku, môžete ich aj zmraziť. Šupky jednoducho uložte do plastového vrecka (alebo mraziacej nádoby) a zmrazte na neskoršie použitie.

NÁŠ TIP
Ak chcete použiť cesnak a cibuľu vrátane ich šupiek, vyberajte si bio druhy pestované bez
pesticídov – inak budú práve cenné šupky nabité chémiou. Najlepšie je vypestovať si vlastnú cibuľku a cesnak, hoci aj na balkóne.

Sabína Zavarská
Zdroj: farmersalmanac.com
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje