Viete, ako môžete zužitkovať šupky z cibule a cesnaku? Prekvapí vás, na čo všetko sa dajú použiť!
Určite ste už zaznamenali trend čo najlepšie zužitkovať každú časť rastlín, ovocia a zeleniny. Hovorí sa tomu aj varenie „od koreňa po stonku“, pri ktorom žiadna časť nevyjde nazmar. Aj naše prastaré mamy to veľmi dobre vedeli – za tých čias bolo nemysliteľné vyhodiť akúkoľvek časť zeleniny – všetko použili. Viete o tom, že aj „papierové“ šupky z cibule a cesnaku, vám môžu dobre poslúžiť?
Cibuľa a cesnak sú pravdepodobne najpoužívanejšou zeleninou vo všetkých svetových kuchyniach. Väčšina z nás však ich vonkajšie šupky a obaly vyhodí. Sú však bohaté na živiny a majú tiež niekoľko využití v domácnosti.
Prečo sú šupky plné živín a cenných látok?
Všetky rastliny od prírody produkujú látky, ktoré potrebujú na svoju obranu, ochranu a liečbu. Mnohé z ochranných látok sústreďujú práve do vonkajších obalov, pretože na tomto mieste – medzi vnútrom rastliny a vonkajším prostredím – dochádza k väčšine environmentálnych útokov. Vonkajšie šupky cibule a cesnaku sú vynikajúci zdroj vitamínov A, C, E a mnohých antioxidantov. Šupky cibule sú tiež bohatým zdrojom flavonoidov, najmä kvercetínu, silného antioxidantu s protizápalovým účinkom.
Čo sa stane, keď olúpeme cesnak?
Zbavením cesnaku vonkajších obalov odstránime takzvané fenylpropanoidné antioxidanty, ktoré chránia srdce a pomáhajú bojovať proti procesu starnutia, podporujú imunitu a znižujú hladinu cholesterolu. Vďaka týmto vlastnostiam sa dostali dokonca aj do niektorých zdravotníckych produktov.
9 tipov, ako zužitkovať šupky cibule a cesnaku
1. Extra výživa do polievok a dusených pokrmov
Keď pridáte cibuľové a cesnakové šupky do polievok, vývarov a duseného mäsa, doplníte do jedla množstvo cenných živín. Po dovarení ich sceďte alebo jednoducho vyberte sitkom.
2. Chutnejší a zdravší cesnak
Pečený alebo opekaný cesnak, ktorý nezbavíte ochrannej vrstvy šupiek bude vo vnútri mäkký, karamelový a určite bude mať väčšiu výživnú hodnotu ako ošúpaný cesnak. Dobrou voľbou je pri pečení mäsa alebo rýb, ale aj zeleniny, pridať celú hlavičku cesnaku v šupke s jemne odkrojenou vrchnou časťou strúčikov. Iný už nikdy nebudete chcieť!
3. Výživná ryža
Pridajte niekoľko šupiek cibule aj do varenia ryže, obohatíte jedlo o ďalšie vitamíny. Počas
varenia ich nechajte lúhovať a po uvarení ryže ich jednoducho odstráňte. Ryža takto získa aj neobvyklú farbu – skúste použiť šupky z červenej cibule.
4. Vmiešajte šupky do domáceho chleba
Pridajte jednu čajovú lyžičku mletej alebo v mažiari drvenej cibuľovej šupky do domáceho chlebového cesta, získa jemnú príchuť a živiny navyše.
5. Uvoľnite svalové kŕče a podporte lepší spánok
Viete o tom, že uvarená cibuľová šupka môže zmierniť svalové kŕče? Cibuľové šupky varte 10 – 20 minút. Potom odvar preceďte a vypite ho ako čaj pred spaním, na uvoľnenie svalových kŕčov. Tento cibuľový odvar je tiež dobrým prírodným prostriedkom pre lepší spánok.
6. Pridajte živiny do kompostu
Cesnakové a cibuľové šupky sú skvelým spôsobom, ako pridať živiny do kompostu. Vaše rastlinky to určite ocenia.
7. Na farbenie vajíčok i látok
Pravdepodobne ste už počuli o tom, že šupky z červenej cibule dokážu krásne zafarbiť veľkonočné vajíčka. To však nie je všetko. Hnedé a červené šupky môžete tiež použiť na zafarbenie látky, nití či vlny. Nie je to zložité: Cibuľové šupky vložte do hrnca a zalejte väčším množstvom vody. Priveďte do varu a varte približne 30 – 45 minút. Keď bude mať voda peknú plnú farbu, šupky preceďte a vyhoďte. Cibuľové farbivo nechajte vychladnúť, zrieďte podľa potreby vodou a namočte doň svetlé textílie, či vlnu. Sledujte, ako sa zafarbuje a prispôsobte čas namáčania.
8. Farba na vlasy
Cibuľové šupky majú silu zafarbiť aj vlasy! Dodajú im nádych krásnej zlatohnedej farby. Vložte šupky cibule do hrnca s vodou a varte 30 až 60 minút. Zmes nechajte cez noc vychladnúť, potom sceďte šupky a nalejte na čisté vlasy. Nechajte pôsobiť 30 minút, potom opláchnite.
9. Proti svrbeniu pokožky
Šupky cibule a cesnaku majú protiplesňové vlastnosti, vďaka ktorým sú účinné pri zmierňovaní svrbivých kožných problémov. Odvar zo šupiek cibule jednoducho naneste na pokožku. Ak máte veľa šupiek z cibule či cesnaku, môžete ich aj zmraziť. Šupky jednoducho uložte do plastového vrecka (alebo mraziacej nádoby) a zmrazte na neskoršie použitie.
Ak chcete použiť cesnak a cibuľu vrátane ich šupiek, vyberajte si bio druhy pestované bez
pesticídov – inak budú práve cenné šupky nabité chémiou. Najlepšie je vypestovať si vlastnú cibuľku a cesnak, hoci aj na balkóne.
Sabína Zavarská
Zdroj: farmersalmanac.com
Foto: istock.com
Komentáre