Viete, ako môžete zužitkovať šupky z cibule a cesnaku? Prekvapí vás, na čo všetko sa dajú použiť!

vývar zo šupiek
Zdroj: iStock

Určite ste už zaznamenali trend čo najlepšie zužitkovať každú časť rastlín, ovocia a zeleniny. Hovorí sa tomu aj varenie „od koreňa po stonku“, pri ktorom žiadna časť nevyjde nazmar. Aj naše prastaré mamy to veľmi dobre vedeli – za tých čias bolo nemysliteľné vyhodiť akúkoľvek časť zeleniny – všetko použili. Viete o tom, že aj „papierové“ šupky z cibule a cesnaku, vám môžu dobre poslúžiť?

Cibuľa a cesnak sú pravdepodobne najpoužívanejšou zeleninou vo všetkých svetových kuchyniach. Väčšina z nás však ich vonkajšie šupky a obaly vyhodí. Sú však bohaté na živiny a majú tiež niekoľko využití v domácnosti.

Prečo sú šupky plné živín a cenných látok?

Všetky rastliny od prírody produkujú látky, ktoré potrebujú na svoju obranu, ochranu a liečbu. Mnohé z ochranných látok sústreďujú práve do vonkajších obalov, pretože na tomto mieste – medzi vnútrom rastliny a vonkajším prostredím – dochádza k väčšine environmentálnych útokov. Vonkajšie šupky cibule a cesnaku sú vynikajúci zdroj vitamínov A, C, E a mnohých antioxidantov. Šupky cibule sú tiež bohatým zdrojom flavonoidov, najmä kvercetínu, silného antioxidantu s protizápalovým účinkom.

cibuľa a cesnak
Zdroj: iStock

Čo sa stane, keď olúpeme cesnak?

Zbavením cesnaku vonkajších obalov odstránime takzvané fenylpropanoidné antioxidanty, ktoré chránia srdce a pomáhajú bojovať proti procesu starnutia, podporujú imunitu a znižujú hladinu cholesterolu. Vďaka týmto vlastnostiam sa dostali dokonca aj do niektorých zdravotníckych produktov.

9 tipov, ako zužitkovať šupky cibule a cesnaku

1. Extra výživa do polievok a dusených pokrmov

Keď pridáte cibuľové a cesnakové šupky do polievok, vývarov a duseného mäsa, doplníte do jedla množstvo cenných živín. Po dovarení ich sceďte alebo jednoducho vyberte sitkom.

2. Chutnejší a zdravší cesnak

Pečený alebo opekaný cesnak, ktorý nezbavíte ochrannej vrstvy šupiek bude vo vnútri mäkký, karamelový a určite bude mať väčšiu výživnú hodnotu ako ošúpaný cesnak. Dobrou voľbou je pri pečení mäsa alebo rýb, ale aj zeleniny, pridať celú hlavičku cesnaku v šupke s jemne odkrojenou vrchnou časťou strúčikov. Iný už nikdy nebudete chcieť!

pečený cesnak
Zdroj: iStock

3. Výživná ryža

Pridajte niekoľko šupiek cibule aj do varenia ryže, obohatíte jedlo o ďalšie vitamíny. Počas
varenia ich nechajte lúhovať a po uvarení ryže ich jednoducho odstráňte. Ryža takto získa aj neobvyklú farbu – skúste použiť šupky z červenej cibule.

4. Vmiešajte šupky do domáceho chleba

Pridajte jednu čajovú lyžičku mletej alebo v mažiari drvenej cibuľovej šupky do domáceho chlebového cesta, získa jemnú príchuť a živiny navyše.

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



5. Uvoľnite svalové kŕče a podporte lepší spánok

Viete o tom, že uvarená cibuľová šupka môže zmierniť svalové kŕče? Cibuľové šupky varte 10 – 20 minút. Potom odvar preceďte a vypite ho ako čaj pred spaním, na uvoľnenie svalových kŕčov. Tento cibuľový odvar je tiež dobrým prírodným prostriedkom pre lepší spánok.

6. Pridajte živiny do kompostu

Cesnakové a cibuľové šupky sú skvelým spôsobom, ako pridať živiny do kompostu. Vaše rastlinky to určite ocenia.

7. Na farbenie vajíčok i látok

Pravdepodobne ste už počuli o tom, že šupky z červenej cibule dokážu krásne zafarbiť veľkonočné vajíčka. To však nie je všetko. Hnedé a červené šupky môžete tiež použiť na zafarbenie látky, nití či vlny. Nie je to zložité: Cibuľové šupky vložte do hrnca a zalejte väčším množstvom vody. Priveďte do varu a varte približne 30 – 45 minút. Keď bude mať voda peknú plnú farbu, šupky preceďte a vyhoďte. Cibuľové farbivo nechajte vychladnúť, zrieďte podľa potreby vodou a namočte doň svetlé textílie, či vlnu. Sledujte, ako sa zafarbuje a prispôsobte čas namáčania.

stôl s cibuľou vajíčkami a rukami držiacimi tmavé vajíčka
Zdroj: iStock

8. Farba na vlasy

Cibuľové šupky majú silu zafarbiť aj vlasy! Dodajú im nádych krásnej zlatohnedej farby. Vložte šupky cibule do hrnca s vodou a varte 30 až 60 minút. Zmes nechajte cez noc vychladnúť, potom sceďte šupky a nalejte na čisté vlasy. Nechajte pôsobiť 30 minút, potom opláchnite.

9. Proti svrbeniu pokožky

Šupky cibule a cesnaku majú protiplesňové vlastnosti, vďaka ktorým sú účinné pri zmierňovaní svrbivých kožných problémov. Odvar zo šupiek cibule jednoducho naneste na pokožku. Ak máte veľa šupiek z cibule či cesnaku, môžete ich aj zmraziť. Šupky jednoducho uložte do plastového vrecka (alebo mraziacej nádoby) a zmrazte na neskoršie použitie.

NÁŠ TIP
Ak chcete použiť cesnak a cibuľu vrátane ich šupiek, vyberajte si bio druhy pestované bez
pesticídov – inak budú práve cenné šupky nabité chémiou. Najlepšie je vypestovať si vlastnú cibuľku a cesnak, hoci aj na balkóne.

Sabína Zavarská
Zdroj: farmersalmanac.com
Foto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.

Ak už registráciu máte, prihláste sa.