Keď sa povie špargľový šalát, predstavíme si šalát zo zelenej alebo bielej špargle. Tentokrát však máme na mysli úplne iný šalát – listovú rastlinu, ktorá vytvára hrubé chutné stonky a z nich vyrastajú veľké listy. Možne ste sa s touto listovou zeleninou stretli aj pod názvom celtuce či wosun. Postupne získava pozornosť pestovateľov aj u nás.
Zelenina a ovocie
Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.
Sú krásne farebné, nenápadné a drobné. O to väčšie škody však vedia napáchať na záhone. Vošky sa označujú za najrozšírenejších záhradných škodcov. Oprávnene. V kolóniách totiž bez výnimky napádajú úžitkové aj okrasné rastliny.
Zo záhrady do kuchyne. Z pôdy na tanier. Od semienka po stôl. Zber úrody nie je len zber ovocia, zeleniny a bobúľ zo záhrady – je to aj túžba po zdravších voľbách, odhodlanie skúšať a robiť chyby a hodiny tvrdej práce. Je to cesta s uspokojivými výsledkami, ktoré môžete cítiť, dotknúť sa ich, vychutnať si ich a podeliť sa o ne, a zároveň zážitok, ktorý si môžete spríjemniť správnymi nástrojmi. Teraz môžete zbierať úrodu pomocou súboru nástrojov navrhnutých tak, aby bol tento proces presnejší, efektívnejší a nakoniec aj príjemnejší.
Pri vysokoúrodných odrodách sliviek, ako Juna alebo Tophit, môžete skorým preriedením plodov zberať väčšie, veľmi šťavnaté a aromatické plody.
Papriku a rajčiny by ste mali von vysádzať až vtedy, keď už nehrozia mrazy a pôda sa zohreje aspoň na 15 stupňov Celzia.
Pestovanie zdravého a produktívneho stromčeka trpasličej broskyne je hotovým dobrodružstvom. Okrem toho, že je nádherne dekoratívny a môžete ho pestovať vo veľkej nádobe na terase, na dvore alebo v pôde v záhradke, ak sa oň správne staráte, dočkáte sa šťavnatej odmeny. Má nízky vzrast, krásne jarné kvety, svieže zelené lístie a lahodné ovocie. Ako si vybrať trpasličiu broskyňu a ako sa o ňu starať?
Cibuľa je jednou zo základných druhov zeleniny, ktorá je takmer v každej záhradke. V snahe o čo najbohatšiu úrodu vás môže nepríjemne prekvapiť, keď niektoré cibule začnú vyháňať do kvetu alebo, ako sa v našich končinách hovorí: „idú do semena“ skôr, ako by mali. Čo teraz? Ako preventívne zabrániť, aby cibuľa kvitla a plodila semená?
Hrášok zo záhrady je sviežejší a sladší ako akýkoľvek z obchodu. Ľahko sa pestuje a vďaka tomu, že bežne rastie vertikálne, nezaberá veľa miesta. Samozrejme, budete potrebovať oporu. Vertikálne pestovanie znižuje riziko ochorení a prináša veľkú úrodu na malej pestovateľskej ploche. Pri pestovaní hrachu určite oceníte tieto tipy, ktoré vám pomôžu k chutným strukom.
Cuketa by nemala chýbať v zeleninovej záhradke žiadneho záhradkára, ktorý sa aspoň trochu zaujíma o zdravie vlastnej rodiny. V posledných rokoch stále viac ľudí objavuje jej nutričnú silu, lahodnú chuť i všestranné použitie. Cuketa má nízky obsah tuku, cukru a kalórií. Obsahuje nielen draslík, zinok a omega-3 mastné kyseliny, ale je tiež skvelým zdrojom vlákniny. Okrem toho je cenená aj kvôli vysokému obsahu antioxidantov.
Určite ste už zaznamenali trend čo najlepšie zužitkovať každú časť rastlín, ovocia a zeleniny. Hovorí sa tomu aj varenie „od koreňa po stonku“, pri ktorom žiadna časť nevyjde nazmar. Aj naše prastaré mamy to veľmi dobre vedeli – za tých čias bolo nemysliteľné vyhodiť akúkoľvek časť zeleniny – všetko použili. Viete o tom, že aj „papierové“ šupky z cibule a cesnaku, vám môžu dobre poslúžiť?
Mrkva je jedným z najobľúbenejších a najuniverzálnejších druhov zeleniny, v kuchyni sa dá použiť na najrôznejšie spôsoby – od šalátov až po hranolky. Je vhodná pre každého, kto má chuť na sladké a zároveň zdravé jedlo plné živín. Taktiež je krásnou dekoráciou, rôznymi rezmi a farbou dokáže rozjasniť každý tanier. To stále nie je všetko! Viete, že si ju môžete vypestovať aj na balkóne?
Folicit je emulgovateľný koncentrát zo sójového lecitínu a slnečnicového oleja, posilňuje a zlepšuje pružnosť bunkovej steny rastlín a plodov.
Kde sa diskutuje