Ako skladovať baklažán, melón, dyňu a tekvicu? Koľko vydržia?

image 50350 25 v1

V minulom článku sme si povedali, ako zistíme, kedy sú plody jednotlivých druhov zeleniny zrelé a kedy ich zberať. Na to, aby sme mohli úrodu dlhšie využívať je však dôležité vedieť, ako ju skladovať. Inak straty porastú a my budeme aj z bohatej úrody ťažiť len málo.

Baklažán skladujeme v chlade

Baklažán dozrieva priebežne od augusta až do príchodu prvých mrazov. Zberá sa ešte nie úplne zrelý, zhruba v termíne 30 až 40 dní po odkvitnutí. Plody odrežte záhradníckymi nožnicami tak, aby na nich zostala približne dvojcentimetrová stopka. Ak máte naraz viac plodov a nedokážete ich skonzumovať, môžete predĺžiť ich životnosť o dva-tri týždne uchovaním v chlade. Optimálne v komore či pivnici, kde je teplota 8 až 12 stupňov Celzia a vlhkosť vzduchu 90 percent.

Dyňa červená neznesie teplotu pod 7 stupňov

Z dyne červenej sa môžeme tešiť až do septembrových dní. Taktiež, ako v prípade baklažánu plody dozrievajú priebežne – kým niektoré plody sú už zrelé, na iných miestach rastlina ešte len kvitne. Keď začnú zasychať a stáčať sa stopky, je to znamenie, že môžete plody zberať. Pozor: dyňa po obratí už nezreje, takže nemôže dozrieť vo vašej kuchyni či komore, ako niektoré iné plody. Ak ju potrebujete uskladniť, najlepšie je to v priestoroch s teplotou 13 až 15 stupňov, a nie dlhšie ako dva týždne. Potom už kvalita plodov rapídne klesá. Skladovacie priestory by mali byť dobre vetrané.

Melón cukrový vie dozrieť aj v pivnici

V prípade melóna cukrového vidíme dozrievanie podľa farby plodu a vône. Trvácnosť plodov závisí od teploty v miestnosti skladovania a stupňa zrelosti. Priemerne zrelé plody uchováme takmer sedem týždňov v priestoroch s teplotou 5 až 7 stupňov. Melón cukrový má schopnosť dozrieť uskladnený, takže ho môžete obrať ešte keď bude menej zrelý a uložiť do pivnice alebo komory. Buď plody poukladajte v jednej vrstve na policu alebo ich zaveste do sieťok používaných na balenie zemiakov alebo citrónov.

Tekvica

Aj tekvica patrí k zelenine, ktorú môžeme zberať prakticky stále až do prvých mrazov. Tekvicu zbierajte vtedy, keď má ešte nestvrdnutú kožu, po rozkrojení by semená mali byť nevyzreté. To platí aj pre patizóny a cukety, takto sú šťavnatejšie a chutnejšie. Plody môžete skladovať maximálne dva týždne pri teplote 10 stupňov Celzia. Zimnú tekvicu a tekvicu na pečenie, zdobenie nechajte dozrieť úplne. Skladujte ju v pivnici.

Sabína Zavarská
Foto: shutterstock.com
Zdroj: Magdaléna Valšíková-Frey, ROK V ZELENINOVEJ ZÁHRADE + biologická ochrana

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.