Jesenná polievka z pečenej tekvice a rajčín
Tekvicová sezóna je tu a s ňou aj chuť na teplé polievky. Stačí spojiť tieto dve skutočnosti a pretaviť ich do výbornej tekvicovej polievky.
Ingrediencie:
1,5 kg tekvice (najlepšie je použiť maslovú alebo hokkaido tekvicu)
500 g rajčín
pol hlavičky cesnaku
2 šalotky
1 vetvičku čerstvého rozmarínu
2 PL olivového oleja
3/4 až 1 liter domáceho vývaru
soľ, korenie na dochutenie
Postup:
Rúru si predhrejeme na 220 stupňov. Plech si vystelieme papierom na pečenie, rajčiny aj tekvicu pokrájame, uložíme na plech, pridáme šalotky, strúčiky cesnaku v šupke, pokvapkáme olivovým olejom a posypeme soľou.
Pečieme cca 30 – 40 minút do mäkka.
Necháme chvíľu vychladnúť a potom si očistíme tekvicu a cesnak od šupky. Do hrnca si dáme 1 PL oleja, na ktorom si chvíľu osmažíme čerstvý rozmarín, aby pustil arómu. Potom si celý obsah plechu aj so šťavou prelejeme do hrnca, zalejeme vývarom, chvíľu povaríme, následne rozmixujeme do hladka a dochutíme soľou a korením. Podávame preliate olivovým alebo tekvicovým olejom. Na ozdobu môžeme priložiť vetvičku rozmarínu.
Dobrú chuť
tekvicu a najmä hokaido nie je potrebné šúpať