Skladovanie cibule
Zdroj: shutterstock.com

Ako skladovať kúpenú cibuľu, aby sa nekazila a ako dať druhú šancu už naklíčeným kusom?

Cibuľa je nepostrádateľnou súčasťou varenia a bez jej charakteristickej chuti a arómy by mnohé jedlá nemali tie správne grády. Ak máte vo zvyku kupovať niekoľko kilové balenia cibule do zásob, pozrite si praktické tipy, ako cibuľu skladovať, aby nepodliehala predčasnému kazeniu. Máme pre vás tiež zaujímavý tip, ako dať druhú šancu cibuli, ktorá vyklíčila.

Vyberajte iba zdravé cibule

Pri častom používaní cibule je praktické a tiež cenovo výhodnejšie kupovať ju vo väčších baleniach. Cibuľa má pomerne dlhú dobu skladovateľnosti a pri dobrých podmienkach môže aj cibuľa zakúpená v obchode vydržať 1 až 2 mesiace bez zmeny vlastností. Už pri samotnom výbere sa zamerajte na niekoľko detailov. Voľne predávané cibule, ale i cibule, ktoré sú balené v sieťových vreckách si môžete vizuálne skontrolovať, ohmatať a ovoňať, a tak nie je dôvod nosiť domov nadmerne poškodené kusy.

Skladovanie cibule
Zdroj: shutterstock.com
  • Dôležitý je vzhľad cibule. Šupka musí byť hladká, neporušená, bez škvŕn, náznakov plesne a nadmerného znečistenia.
  • Nikdy nekupujte cibuľu, ktoré je po stlačení mäkká alebo navodzuje dojem, že je šupka minimálne o číslo väčšia. Scvrknuté cibule sú už pravdepodobne staré alebo inak poškodené. Z obchodu si neberte ani viditeľne naklíčenú cibuľu.
  • K cibuli privoňajte ešte priamo v obchode. Vôňa cibule by v žiadnom prípade nemala krútiť nos. Zdravá cibuľa má síce svoju špecifickú štipľavú arómu, no nikdy nepripomína zápach hniloby.

Chladnička nie je pre cibuľu ideálna

Skladovanie cibule v chladničke sa neodporúča. Cibuľa totiž absorbuje vyššiu vlhkosť, ktorá je typická pre vnútorné prostredie chladničky. Práve vlhkosť je jedným z dôvodov, prečo cibuľa podlieha predčasného kazeniu a hnitiu. Navyše, silná aróma cibule sa môže rýchlo preniesť na ostatné potraviny skladované v chladničke.

Hnilá cibuľa
Zdroj: shutterstock.com

Tri najčastejšie nedostatky pri skladovaní cibule

Teplota nad 15 °C, nedostatok vzduchu a svetlo. Práve tieto tri faktory majú negatívny vplyv na dĺžku skladovateľnosti cibule a vedú k jej rýchlejšiemu znehodnoteniu.

Vyššie interiérové teploty a svetlo urýchľujú proces klíčenia aj hnitia. Cibuli preto vyhovuje skladovanie v chladnejšej a tmavšej miestnosti s optimálnym vetraním. Nesmie byť v plastovom sáčku ani uzatvorená v plastovej dóze. Vhodným riešením na uskladnenie cibule je priedušné sieťované vrecko, kovový košík alebo tradičný prútený košík.

Skladovanie cibule
Zdroj: shutterstock.com

Viete o tom, že cibuli neprospieva ani prítomnosť niektorých druhov ovocia a zeleniny? Pri cibuli neskladujte zemiaky ani jablká, ktoré urýchľujú proces jej dozrievania a kazenia cibule. Cibuľu skladujte uloženú v jednej, maximálne v dvoch vrstvách a pravidelne ju kontrolujte.

Čo s naklíčenou cibuľou?

Ak medzi cibuľami objavíte niekoľko naklíčených kusov, nemusíte ich hneď vyhadzovať – predovšetkým, ak ide o cibule, ktorá ešte nejavia znaky hniloby a nezapáchajú.

Naklíčená cibuľa s vňaťou
Zdroj: shutterstock.com

Namočte tieto kusy do vlažnej vody aspoň na 15 minút a následne ich uložte do misky vystlanej natrhanými kúskami kartónu klíčkami smerom nahor. Do misky podľa potreby dopĺňajte vodu, aby mala spodná časť cibúľ zabezpečený stály prístup k vlahe. Misku umiestnite na teplé a svetlé miesto. Už o necelé dva týždne sa môžete tešiť z mladej, domácky dopestovanej cibuľovej vňate.

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje