Choroba skladovanej cibule

Choroba skladovanej cibule

Cibuľu skladujeme v chladnej komore v tme. Vo vnútri na priereze je časť šupiny spolu s dužinou hnedá, mäkká a hnilá. Je zle skladovaná alebo sme urobili chybu pri pestovaní? Anna M.

Cibuľa je napadnutá hubovou chorobou kŕčikovou hnilobou (Botrytis allii). Počas vegetácie žije patogén v rastlinách, ale príznaky sa objavia až počas skladovania. Len počas dlhodobo daždivého počasia či pri nadmernej závlahe sa choroba môže prejaviť aj ku koncu vegetácie alebo počas zberu. Na skladovanej cibuli sa choroba prejaví najprv v podobe hnedých mierne prehĺbených škvŕn. Pletivo na miestach škvŕn mäkne, vodnatie a hnije. Hniloba sa postupne šíri po celej cibuli. Huba prezimuje na skladovanej cibuli vo forme sklerócií. Po vysadení sadzačky alebo semenačky sa dostávajú skleróciá do pôdy. Z nich sa vyvinie podhubie, ktoré žije na odumretých šupinách. V optimálnych podmienkach sa vytvoria na podhubí konídiové stopky s výtrusmi, ktoré po poraste – na listy cibúľ – roznáša vietor, dážď, závlahová voda. Z napadnutých listov huba prerastá do kŕčika cibule a odtiaľ do sukníc. Zdravé pletivo je oddelené od chorého, ktoré je hnedé. Postihnuté cibule postupne úplne zhnijú.

K infekcii najčastejšie dochádza pri zbere pri odlamovaní či orezávaní vňate. Podporuje ju vysoká vzdušná vlhkosť, zber nevyzretých cibúľ, nedostatočné dosušenie cibúľ po zbere. Po zbere je napadnutie cibúľ ťažko zistiteľné, preto nie je možné napadnuté cibule vyradiť. Hnilobu podporuje aj prehnojenie dusíkom, mechanické poškodenie pri zbere, nevhodné podmienky skladovania. Zdrojom nákazy sú choré pozberové zvyšky, napadnuté sadzačky, semenačky už pri výsadbe, skleróciá huby v pôde, kde sa pestovali cibuľoviny. Cibuľu treba zberať za suchého slnečného počasia, v plnej zrelosti, keď je kŕčik cibule zalomený a vňať poľahnutá. Ideálny termín na zber je, keď sú asi 2/3 vňate poľahnuté, ale vňať je ešte zelená. Z pôdy cibule vyberáme opatrne, podobratím rýľom, neotĺkame ich o seba ani o pôdu či náradie. Po vybratí necháme cibule aj s vňaťou sušiť 5 – 7 dní na záhone alebo v jednej vrstve v debničkách, na site, na vzdušnom, suchom mieste. Až potom vňať opatrne ukrútime, jemne odstránime handričkou zvyšky pôdy a uvoľnené šupiny, odrežeme korene z podpučia tak, aby sme cibuľu nepoškodili. Zdravé cibule skladujeme na suchom chladnom mieste s teplotou 0 až 2 °C, najlepšie v drevených debničkách. Menšie množstvo cibule môžeme aj ozdobne zapliesť do vrkoča, v tom prípade, samozrejme, vňať ponecháme. Z ochranných opatrení treba na pestovanie používať len uznané, zdravé sadivo/osivo, vysievať morené osivo. Porasty kypriť opatrne, aby sa vňať a samotné cibule mechanicky nepoškodili. Dodržať striedanie plodín.

Text: Ing. Hana Szabóová
Foto: archív čitateľov 

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.