Ako si zo zeleninových odrezkov vypestovať čerstvú vňaťku

mladé rastlinky
Zdroj: isifa/Shutterstock

Pri čistení zeleniny nemusíte odrezky vyhadzovať do odpadkového koša. Máme pre vás ekologický i ekonomický spôsob, ako z nich mať ešte úžitok. Čerstvú vňatku v týchto ťažkých časoch určite ocení každý.

Mladé zelené lístky môžete nechať vyrásť z viacerých druhov zeleniny – mrkvy, petržlenu, bielej reďkvi, rímskeho šalátu, stonkového zeleru, mladej cibuľky či póru. Objavia sa v priebehu niekoľkých dní, čo môže byť zároveň atraktívny domáci projekt aj pre deti.

krájanie petržlenu
Vložte do misky. Odrežte hornú časť mrkvy alebo petržlenu, odkiaľ vyrastá vňať. Zvyšok zeleniny dočistite a použite na konzumáciu. | Zdroj: archív firiem
pestovanie z odrezkov
Pridajte vodu. Odrezanú časť zeleniny položte do plytkej misky a pridajte vodu tak, aby jej hladina siahala do polovice odrezka. | Zdroj: archív firiem
pestovanie z odrezkov
Umiestnite na svetlo. Takto pripravenú misku umiestnite na slnečný okenný parapet. Každý deň v miske vymieňajte vodu a kontrolujte vývoj vňatky. | Zdroj: archív firiem

Akú zeleninu môžete takto využiť

rímsky šalát z odrezkov
Zdroj: isifa/Shutterstock

Rímsky šalát

Asi 5 cm veľkú koreňovú časť umiestnite do nádobky s vodou tak, aby bol vo vode ponorený len koreň a nie miesto rezu. Pomôcť si môžete špajľami, aby odrezok neprepadol do vody. Po týždni ho môžete presadiť do zeminy v nádobe a o niekoľko dní sa môžete tešiť z celej hlávky šalátu.

stonkový zeler z odrezkov
Zdroj: isifa/Shutterstock

Zeler stonkový

Do nádoby s vodou umiestnite spodnú časť zeleru, ktorá by mala mať aspoň 5 až 6 cm. Vrchnú reznú plochu môžete občas navlhčiť, aby nevyschla. Na slnečnom mieste asi po týždni začne klíčiť. Neskôr ho presaďte do črepníka so zeminou.

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



cibuľa z odrezkov
Zdroj: isifa/Shutterstock

Cibuľa

Odrežte asi tretinu odrezka aj spolu s korienkami a zasaďte do substrátu. Na svetlom mieste z nej vyrastú chutné zelené stebielka.

Text: redakcia foto isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Urob si sám

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.