mladé rastlinky
Galéria (8) Zdroj: isifa/Shutterstock

Ako si zo zeleninových odrezkov vypestovať čerstvú vňaťku

Pri čistení zeleniny nemusíte odrezky vyhadzovať do odpadkového koša. Máme pre vás ekologický i ekonomický spôsob, ako z nich mať ešte úžitok. Čerstvú vňatku v týchto ťažkých časoch určite ocení každý.

Galéria

mladé rastlinky
mladé rastlinky
mladé rastlinky
mladé rastlinky
mladé rastlinky
mladé rastlinky
mladé rastlinky

Mladé zelené lístky môžete nechať vyrásť z viacerých druhov zeleniny – mrkvy, petržlenu, bielej reďkvi, rímskeho šalátu, stonkového zeleru, mladej cibuľky či póru. Objavia sa v priebehu niekoľkých dní, čo môže byť zároveň atraktívny domáci projekt aj pre deti.

krájanie petržlenu
Vložte do misky. Odrežte hornú časť mrkvy alebo petržlenu, odkiaľ vyrastá vňať. Zvyšok zeleniny dočistite a použite na konzumáciu. | Zdroj: archív firiem
pestovanie z odrezkov
Pridajte vodu. Odrezanú časť zeleniny položte do plytkej misky a pridajte vodu tak, aby jej hladina siahala do polovice odrezka. | Zdroj: archív firiem
pestovanie z odrezkov
Umiestnite na svetlo. Takto pripravenú misku umiestnite na slnečný okenný parapet. Každý deň v miske vymieňajte vodu a kontrolujte vývoj vňatky. | Zdroj: archív firiem

Akú zeleninu môžete takto využiť

rímsky šalát z odrezkov
Zdroj: isifa/Shutterstock

Rímsky šalát

Asi 5 cm veľkú koreňovú časť umiestnite do nádobky s vodou tak, aby bol vo vode ponorený len koreň a nie miesto rezu. Pomôcť si môžete špajľami, aby odrezok neprepadol do vody. Po týždni ho môžete presadiť do zeminy v nádobe a o niekoľko dní sa môžete tešiť z celej hlávky šalátu.

stonkový zeler z odrezkov
Zdroj: isifa/Shutterstock

Zeler stonkový

Do nádoby s vodou umiestnite spodnú časť zeleru, ktorá by mala mať aspoň 5 až 6 cm. Vrchnú reznú plochu môžete občas navlhčiť, aby nevyschla. Na slnečnom mieste asi po týždni začne klíčiť. Neskôr ho presaďte do črepníka so zeminou.

cibuľa z odrezkov
Zdroj: isifa/Shutterstock

Cibuľa

Odrežte asi tretinu odrezka aj spolu s korienkami a zasaďte do substrátu. Na svetlom mieste z nej vyrastú chutné zelené stebielka.

Text: redakcia foto isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Urob si sám

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.