Kde nájdete medvedí cesnak a ako ho zbierať? Pozor, aby ste si ho nepomýlili s týmito jedovatými rastlinami!
Konečne sa oteplilo, a tak nás do lesa na prechádzku volá nielen prebúdzajúca sa príroda, ale i pučiaca a rastúca kulinárska pochúťka s priaznivými zdravotnými účinkami – medvedí cesnak.
Galéria
Jeho vegetačné obdobie je pomerne krátke, takže so zberom netreba otáľať. Mladé listy zbierame čo najskôr. Keď začína kvitnúť, obsah účinných látok v nich klesá, no zbierať sa dajú naďalej. Jedlé sú aj puky a mladé kvety. Po odkvitnutí dozrejú semienka, pričom nadzemná časť žltne a odumiera. Opäť sa v lese objaví až ďalší rok na jar. Presný termín, keď začne rásť, sa nedá presne vyjadriť, závisí od lokality, orientácie na svetové strany, od terénu, nadmorskej výšky a priebehu počasia v danom roku. Býva to približne od marca až do mája, júna.
Prečo ho vôbec zbierať?
Je to na jar jedna z prvých voľne rastúcich jedlých rastlín vyskytujúca sa v prirodzenom prostredí lesa bez chemikálií. Výhodou vlastného zberu je i to, že ho konzumujeme veľmi čerstvý bez toho, aby sa hodiny viezol v aute, ležal v sklade a potom na pultoch predajní. Podobne ako iné druhy cesnakov obsahuje silice so sírnymi zlúčeninami. Najznámejšou z nich je antibakteriálny a protiplesňový alicín, ktorý je zároveň nositeľom charakteristickej vône a štipľavej chuti. Uvádzajú sa i pozitívne účinky alicínu na zdravie, a to znižovanie vysokého tlaku, liečba aterosklerózy, pomoc pri chrípke, nachladnutí či angíne, ale i protizápalové a antioxidačné pôsobenie.
Kde medvedí cesnak rastie a ako ho zberať
Nájdeme ho v listnatých lesoch, a to na tienistých a vlhkých miestach, neraz „tečie“ v blízkosti potoka. Vytvára doslova zelené „koberce“, ktoré zaberajú pomerne veľké plochy. Hoci v tej chvíli mnohým z nás napadne, že je ho tak veľa, že by sa takmer mohol kosiť kosou, nenechávajme po sebe holé otrhané plôšky bez listov. Oslabíme tým rastlinu, pretože sú to práve listy, ktoré vytvárajú a do cibuliek ukladajú zásobné látky. Zbierame ich preto šetrne, napríklad dva, tri či štyri listy z jedného trsu, podľa jeho veľkosti, no zároveň tak, aby nejaké listy ostali aj rastline. Ideálne je, ak po našom odchode z lesa ani nepoznať, že sme tam boli. Nezbierame ho na chránených územiach vyššieho stupňa so zákazom zberu rastlín a húb!
Pozor na jedovaté zámeny!
Skôr ako zájdeme do lesa, mali by sme dobre poznať i možnosť zámeny za jedovaté druhy. Je to podobné ako so zbieraním húb. Poznať treba nielen tie jedlé, no i podobné jedovaté, aby sme sa určite nepomýlili. Čo sa medvedieho cesnaku a možnej zámeny týka, ide najmä o dve dosť jedovaté rastliny, konvalinku voňavú a jesienku obyčajnú. Rada, že medvedí cesnak sa dá bezpečne spoznať podľa typického cesnakového pachu, najmä keď ho trochu pomrvíme v rukách, je síce dobrá pomôcka, ale protiargumentom je, že pri zbere zvyčajne neprivoniavame ku každému listu. Navyše, vôňa sa po niekoľkých pomrveniach „usadí“ na prstoch, a aj keď potom pomrvíme konvalinku, cesnak zacítime z vlastnej kože. Dôležité je podobu cesnaku medvedieho takpovediac dostať do očí najskôr v známej lokalite, kde sme si ním celkom istí.
Čo sa týka konvalinky, je zámena v čase, keď cesnak začína rásť, málo pravdepodobná, pretože konvalinka je ešte schovaná v zemi. Ak však listy zbierame, aj keď začne kvitnúť, majme sa na pozore, listy konvalinky sú už vonku. Dokonca môžeme naraziť i na lokality, kde oba druhy rastú jeden cez druhý. Všímajme si spôsob ich rastu. Listy medvedieho cesnaku vyrastajú jednotlivo na akýchsi krátkych, pred naším zrakom trochu schovaných stonkách, neraz i viaceré z jedného trsu a viac-menej jedným smerom. Listy konvalinky sú vždy dva a celkom protistojné, navyše sa rozvetvujú z jednej spoločnej stonky.
Jesienka obyčajná rastie na lúkach, dáme preto pozor, ak medvedí cesnak hľadáme na pomedzí lesa alebo z neho vyjdeme a objavíme husté trsy listov, ktoré sa naň veľmi podobajú. Jesienka vytvára ružicu listov a neskôr by sme na krátkej stonke našli plod.
Dá sa pestovať i v záhrade?
Áno, dá, ak máme vyhovujúce stanovište. Vtedy je na pestovanie nenáročný a skôr hrozí, že sa pomerne rýchlo premnoží. Vyžaduje tienisté a vlhké miesta podobne ako v lese, kde ho chodíme zbierať. Je to vytrvalá rastlina. Buď si zakúpime semienka, ktoré vysievame po min. 5 ks na jedno miesto do hĺbky cca 1 cm, alebo zopár rastlín dopestovaných v kvetináči, ktoré vysadíme priamo do záhona.
Ako využiť medvedí cesnak v kuchyni
Používa sa najmä surový podobne ako pažítka alebo jarná vňaťová cibuľka. Nadrobno nasekaný ho pridávame na chlebík, do nátierok, šalátov, do polievok, vyrábame pesto, roztierame ho s taveným syrom alebo maslom. Varený nájde využitie v podobe prívarku, so syrom ako závin na slano v lístkovom ceste alebo ho krátko podusený pridáme do cestovín či rizota.
Ryžové cestoviny s medvedím cesnakom a tofu
Bezlaktózový, bezlepkový recept
Budete potrebovať
- ryžové rezance
- medvedí cesnak
- cibuľa
- údené tofu
- sušené paradajky
- olej
- soľ
Postup
Olúpeme cibuľu a nakrájame ju na prúžky. Dáme pražiť na olej. Podľa návodu pripravíme ryžové rezance. Keď je cibuľa pekne spražená, posolíme a pridáme na prúžky nakrájaný medvedí cesnak. Popražíme už len niekoľko sekúnd, kým medvedí cesnak nezmäkne, a hneď odstavíme. Na tanier dáme ryžové rezance, posypeme ich rozmrveným tofu, navrstvíme na to cibuľu s medvedím cesnakom a ozdobíme pokrájanými sušenými paradajkami.
Nátierka s medvedím cesnakom a tofu
Bezlaktózový recept
Budete potrebovať
- dve plné hrste medvedieho cesnaku
- biele tofu
- tatárska omáčka
- čierne korenie a soľ podľa chuti
- krúžky mrkvy na ozdobu
- chlieb
Postup
Medvedí cesnak umyjeme, nakrájame ostrým nožom nadrobno. Tofu roztlačíme prstami do širšej misky, pridáme nakrájaný medvedí cesnak a tatársku omáčku, čierne korenie. Skôr ako posolíme, ochutnáme, pretože soľ je aj v tatárskej omáčke. Lyžicou naberieme na chlieb, rozotrieme a dozdobíme krúžkami mrkvy.
Ryža natural s medvedím cesnakom, opečenou paprikou a syrom
Bezlepkový recept
Budete potrebovať
- ryža natural
- cibuľa
- paprika
- medvedí cesnak
- tvrdý syr
- olej
- soľ
- čierne korenie
Postup
Uvaríme vo vode ryžu natural. Olúpeme cibuľu, nakrájame ju a dáme pražiť na olej. Keď začne chytať farbu, osolíme a pridáme posekaný medvedí cesnak. Párkrát zamiešame a odstavíme. Zvlášť opražíme na oleji nakrájanú papriku, potom posolíme. Nastrúhame syr. Do dovarenej ryže vmiešame medvedí cesnak na cibuľke. Ryžu dáme na tanier, posypeme opraženou paprikou a nakoniec syrom.
Slaninkové závitky s tofu a medvedím cesnakom
Bezlaktózový, bezlepkový recept
Budete potrebovať
150 g natenko nakrájanej a dlhej anglickej slaniny, 3 vajíčka, údené tofu, sušené nakladané paradajky, na každý plátok slaniny 3 listy medvedieho cesnaku, špajle, petržlenovú vňať a paradajky na ozdobu
Postup
Uvaríme vajíčka, olúpeme a po dĺžke rozrežeme na štvrtinky. Tofu rozkrojíme plošne na polovicu a po šírke nakrájame na pravidelné kúsky. Plátok anglickej slaninky položíme na drevenú dosku. List medvedieho cesnaku stočíme do „rúrky“ a položíme na slaninku, pridržíme. Pridáme tofu, sušenú paradajku, ďalší stočený list cesnaku, štvrť vajíčka a posledný list cesnaku. Všetko spolu zatočíme do slaniny a prepichneme špajľou. Naukladáme na pekáč a dáme piecť pri 180° C na približne 20 minút.
Podávame so zemiakmi ako obed alebo s pečivom na večeru. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a paradajkami.
Náš tip
Konzumovať môžete aj kvety medvedieho cesnaku, oceníte ich napríklad nastrihané na chlebíku.
Text: Ing. Monika Králová
Foto: shutterstock.com, archív autorky
Zdroj: časopis Tvorivé bývanie
Komentáre