Čo všetko môžeme využiť z púpavy a aký vplyv má na naše zdravie?
Každý z nás sa ako dieťa s púpavou hrával, ale málokto pozná jej liečivé účinky. Často ju považujeme za burinu, ktorá rastie všade, a okrem pekného kvetu a „padáčikov“, do ktorých deti rady fúkajú, nič iné neprináša.
Galéria
Pôvodný názov púpavy pochádza z francúzskeho „dent de lion“, čo znamená „zub leva“ – označuje výrazne „zubatý“ list púpav. Použitie púpavy ako liečivej rastliny siaha až do roku 900 nášho letopočtu. Dnes je nepochopeným priateľom, ktorého často ignorujeme. V skutočnosti môže byť pre naše zdravie prospešná, ale pozor – môže aj škodiť. Preto ju treba poznať bližšie.
Aké výhody poskytuje púpava?
Okrem toho, že jej žlté kvety sú potešením pre zrak po sivej zime, každé dieťa vie, že tieto kvety sú zábavné. Farbia nažlto, malé deti sa naučia fúkať do bielych padáčikov. To však zďaleka nie je všetko. Púpava je jedlá – používajú sa najmä listy. Majú horkastú korenistú chuť a osviežia šaláty i polievky.
Keď sa listy uvaria sú menej horké, v každom prípade však zberajte mladé rastlinky, tie sú chutnejšie. Dbajte o to, odkiaľ listy zberáte: vyhýbajte sa trávnikom a zeleným plochám, ktoré boli ošetrené herbicídmi alebo pesticídmi.
Aké živiny obsahuje púpava
Čo by vás malo priviesť k tomu, aby ste jedli listy z tejto „buriny“? Má nízky obsah kalórií a je doslova nabitá pre zdravie dôležitými vitamínmi a ďalšími živinami. Listy púpavy obsahujú luteín a zeaxantín – ochranné karotenoidy prospešné pre zrak.
Nachádza sa v nich tiež vitamín A, ktorý je rovnako dôležitý pre zrak, ale nielen preň. Podporuje rast nových krvných buniek. Vitamín K reguluje tvorbu krvných zrazenín a udržiava zdravé kosti. Púpavové listy obsahujú aj vitamín C a vápnik. Z minerálov meď, mangán a draslík.
Púpavový čaj
Korene i listy púpav sa v sušenom stave používajú na prípravu liečivého čaju. Na čo je vhodný? Zlepšuje trávenie, pomáha schudnúť, detoxikuje pečeň. Nedávny výskum priniesol informáciu, že púpava môže byť prospešná aj v boji proti rakovine. Pomáha tiež v hojení rán. Používa sa na prečistenie ľadvín, pretože pôsobí močopudne. Pozor, biela šťava, ktorá zo stonky po odtrhnutí vyteká, nie je vhodná na konzumáciu, naopak, je jedovatá!
Jedlá z púpavových listov
Možno sa vám nebude chcieť veriť, ale z púpavových listov sa dá spraviť mnoho chutných jedál. Môžete ich použiť prakticky všade tam, kde inú listovú zeleninu alebo, napríklad, medvedí cesnak. Dochutí šalát, ale môžete ju zľahka podusiť a zmiešať s cestovinami či ryžou. Dá sa z nej spraviť aj „šalátová“ polievka.
Neprehliadnite: Ako si vyrobiť púpavový med
Vyskúšajte vývar s cibuľkou a cesnakom alebo listy nasekať do sendviča. Budete prekvapení chuťou a sviežosťou. Navyše – v surovom stave má viac cenných látok ako v sušenom alebo varenom.
Tepelná úprava však má tiež svoje čaro. Známy je napríklad „med“ z varených kvetov. Mimochodom, viete, že mäsitý koreň sa po upražení a zaliati horúcou vodou používa ako náhrada kávy?
Náš tip: Chcete zvýšiť tvorbu listov?
Ak chcete zvýšiť tvorbu púpavových listov, pravidelne strihajte kvety, aby nešli „na semeno“. Raz za čas im môžete dopriať bežné rastlinné hnojivo na podporu rastu listov.
Sabína Zavarská
Zdroj: www.bhg.com, www.ncbi.nlm.nih.gov
Foto: istock
Komentáre