Čo všetko môžeme využiť z púpavy a aký vplyv má na naše zdravie?

púpava
Zdroj: istock

Každý z nás sa ako dieťa s púpavou hrával, ale málokto pozná jej liečivé účinky. Často ju považujeme za burinu, ktorá rastie všade, a okrem pekného kvetu a „padáčikov“, do ktorých deti rady fúkajú, nič iné neprináša.

Pôvodný názov púpavy pochádza z francúzskeho „dent de lion“, čo znamená „zub leva“ – označuje výrazne „zubatý“ list púpav. Použitie púpavy ako liečivej rastliny siaha až do roku 900 nášho letopočtu. Dnes je nepochopeným priateľom, ktorého často ignorujeme. V skutočnosti môže byť pre naše zdravie prospešná, ale pozor – môže aj škodiť. Preto ju treba poznať bližšie.

púpava
Zdroj: istock

Aké výhody poskytuje púpava?

Okrem toho, že jej žlté kvety sú potešením pre zrak po sivej zime, každé dieťa vie, že tieto kvety sú zábavné. Farbia nažlto, malé deti sa naučia fúkať do bielych padáčikov. To však zďaleka nie je všetko. Púpava je jedlá – používajú sa najmä listy. Majú horkastú korenistú chuť a osviežia šaláty i polievky.

Keď sa listy uvaria sú menej horké, v každom prípade však zberajte mladé rastlinky, tie sú chutnejšie. Dbajte o to, odkiaľ listy zberáte: vyhýbajte sa trávnikom a zeleným plochám, ktoré boli ošetrené herbicídmi alebo pesticídmi.

púpava
Zdroj: istock

Aké živiny obsahuje púpava

Čo by vás malo priviesť k tomu, aby ste jedli listy z tejto „buriny“? Má nízky obsah kalórií a je doslova nabitá pre zdravie dôležitými vitamínmi a ďalšími živinami. Listy púpavy obsahujú luteín a zeaxantín – ochranné karotenoidy prospešné pre zrak.

Nachádza sa v nich tiež vitamín A, ktorý je rovnako dôležitý pre zrak, ale nielen preň. Podporuje rast nových krvných buniek. Vitamín K reguluje tvorbu krvných zrazenín a udržiava zdravé kosti. Púpavové listy obsahujú aj vitamín C a vápnik. Z minerálov meď, mangán a draslík.

Púpavový čaj
Zdroj: istock

Púpavový čaj

Korene i listy púpav sa v sušenom stave používajú na prípravu liečivého čaju. Na čo je vhodný? Zlepšuje trávenie, pomáha schudnúť, detoxikuje pečeň. Nedávny výskum priniesol informáciu, že púpava môže byť prospešná aj v boji proti rakovine. Pomáha tiež v hojení rán. Používa sa na prečistenie ľadvín, pretože pôsobí močopudne. Pozor, biela šťava, ktorá zo stonky po odtrhnutí vyteká, nie je vhodná na konzumáciu, naopak, je jedovatá!

púpava
Zdroj: istock

Jedlá z púpavových listov

Možno sa vám nebude chcieť veriť, ale z púpavových listov sa dá spraviť mnoho chutných jedál. Môžete ich použiť prakticky všade tam, kde inú listovú zeleninu alebo, napríklad, medvedí cesnak. Dochutí šalát, ale môžete ju zľahka podusiť a zmiešať s cestovinami či ryžou. Dá sa z nej spraviť aj „šalátová“ polievka.

Vyskúšajte vývar s cibuľkou a cesnakom alebo listy nasekať do sendviča. Budete prekvapení chuťou a sviežosťou. Navyše – v surovom stave má viac cenných látok ako v sušenom alebo varenom.
Tepelná úprava však má tiež svoje čaro. Známy je napríklad „med“ z varených kvetov. Mimochodom, viete, že mäsitý koreň sa po upražení a zaliati horúcou vodou používa ako náhrada kávy?

Zdroj: istock

Náš tip: Chcete zvýšiť tvorbu listov?

Ak chcete zvýšiť tvorbu púpavových listov, pravidelne strihajte kvety, aby nešli „na semeno“. Raz za čas im môžete dopriať bežné rastlinné hnojivo na podporu rastu listov.

Sabína Zavarská
Zdroj: www.bhg.com, www.ncbi.nlm.nih.gov
Foto: istock

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.