Ako si najviac vychutnáte medvedí cesnak a ako ho najlepšie skladovať
Medvedí cesnak (Allium ursinum) je cibuľovitá, trváca rastlina príbuzná pažítke. Rastie voľne vo vlhkých lesoch, v močariskách, alebo v blízkosti odtokových žľabov. Používame ho rovnako ako pór, pažítku a jarnú cibuľku. Najčastejšie však namiesto klasického cesnaku – s malými zmenami a predstavivosťou. Vďaka jemnej pikantnej chuti sa z neho robí tiež pesto a pridáva sa do omáčok.
Medvedí cesnak, jednu z prvých jarných rastlín, tvorí cibuľka, stonky, listy a biele kvety v tvare hviezdy. Jedlá je akákoľvek časť rastliny, ale najviac sa používajú listy. Ak sami zberáte divý cesnak, nezabúdajte, že pripomína rastliny konvalinky, ktoré sú jedovaté. Čuchom však ľahko zistíte, či je to cesnak.
Na čo využiť medvedí cesnak?
Listy môžeme jesť surové, ako prílohu a doplnok do šalátov. Sú výborné k smotane alebo jogurtu – stačí ich len primiešať, pridať pár kvapiek citrónovej šťavy, soľ a máte chutný dresing na mäsové i zeleninové jedlá. Ak ich pridáte ku koncu varenia do polievky, dostane jemne pikantný nádych a plnšiu chuť. Varením sa typická chuť medvedieho cesnaku vytráca, preto ho varte skutočne len krátko.
V kombinácii s olejom, orechmi alebo semenami a syrom získate z listov medvedieho cesnaku pesto. Alebo – zmiešajte nasekané listy medvedieho cesnaku s maslom, prípadne s ďalšími bylinkami, a máte chutnú nátierku, ktorá vydrží v chladničke aj týždne. Listy divého cesnaku sa používajú aj na ochutenie oleja a octu.
Kvety medvedieho cesnaku, ktoré sa objavujú neskoršie na jar, sú tiež jedlé. Môžete ich použiť ako dekoráciu alebo pridať do šalátu. Nezabudnite ich však dobre umyť.
Ako skladovať medvedí cesnak?
Ak si chcete vychutnať výhody divého cesnaku, mali by ste ho správne skladovať, aby nevyschol. Najlepším spôsobom, ako udržať divoký cesnak čerstvý, je vložiť ho do pohára s vodou – cibuľkou dole – a uložiť do chladničky, kde vydrží najmenej týždeň. Ďalší spôsob skladovania je zabalenie cesnaku do vlhkej papierovej utierky. Takto ošetrený ho vložte do zásuvky v chladničke, kde vydrží svieži ešte niekoľko dní.
Listy medvedieho cesnaku môžete aj zamraziť. Krátko ich blanšírujte a potom ponorte do kúpeľa s ľadovou vodou. Nechajte ich vyschnúť na vzduchu a zmrazte v jednej vrstve na plechu na pečenie. Keď sú zmrazené, preložte ich do mraziaceho vrecúška alebo do inej nádoby vhodnej na mrazenie.
Je skutočne liečivý?
Po celé storočia sa divý cesnak používal ako liečivá rastlina. Je známy antivírusovými, antibakteriálnymi a protiplesňovými účinkami. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi a krvný tlak.
Recepty z medvedieho cesnaku
Kuracie prsia plnené medvedím cesnakom
Potrebujete
- 4 kuracie prsia bez kože
- 150 g masla
- 1 hrnček nasekaného medvedieho cesnaku
- 50 g hladkej múky
- 3 veľké vajcia, rozšľahané
- 125 g strúhanky
- slnečnicový olej
- rôzne druhy listovej zeleniny
- 1 citrón
Postup
V každom kuracom prse vytvorte hlboké vrecko. Rozmiešajte zmäknuté maslo s nasekanými medvedím cesnakom a naplňte mäso. Obaľte ho v trojobale – hladká múka, vajcia, strúhanka. Preložte na tanier a nechajte oddýchnuť najmenej hodinu prikryté utierkou.
Rozohrejte rúru 180 °C. Do panvice nalejte olej – mali by mať hĺbku približne 2 centimetre. Rozpáľte olej a každý kúsok mäsa pražte z oboch strán po 2-3 minúty, potom mäso preložte na pekáč. Vložte do rúry a pečte ešte 15 minút. Podávajte so šalátovými listami a citrónom, aby ste si mohli šťavou jedlo dochutiť.
Cestoviny s paradajkami a medvedím cesnakom
Potrebujete
- 500 g cestovín
- 150 – 200 g rozpolených cherry paradajok
- 1 lyžička soli
- 1 veľký zväzok medvedieho cesnaku, nasekaný
- 1 až 2 lyžice olivového oleja
- soľ a korenie
- 100 g strúhaného parmezánu
Postup
Cestoviny uvarte podľa návodu do stavu al dente.
V druhom hrnci rozohrejte olej a pridajte nasekaný medvedí cesnak a paradajky. Krátko orestujte, dochuťte soľou a korením.
Pridajte scedené cestoviny a premiešajte. Podávajte s parmezánom.
Majonéza z medvedieho cesnaku
Potrebujete
- 90 g medvedieho cesnaku
- 450 ml repkového oleja
- 3 žĺtky
- 1 lyžička horčice
- 2 lyžičky octu z bieleho vína
- soľ
- korenie
Postup
Medvedí cesnak opláchnite a potom 35 sekúnd blanšírujte v panvici s osolenou vriacou vodou. Listy cesnaku ponorte do studenej vody, po vychladnutí vyberte a osušte papierovou utierkou.
Medvedí cesnak nakrájajte na hrubo, vložte do mixéra, nalejte doň repkový olej a mixujte pri nízkej rýchlosti, postupne zrýchľujte.
Zmes prelejte cez husté sito alebo filter. Môžete ju skladovať v chladničke v uzatvorenom pohári.
Vajcia, horčicu a ocot vyšľahajte v miske do hladka. Pomaly vlievajte olej s medvedím cesnakom a miešajte ďalej, kým sa všetok olej nevstrebe a nespojí s vaječnou zmesou. Dochuťte soľou, korením a podávajte k mäsu, čipsom, pečivu, hranolčekom.
Galéria
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Pani Zavarská popri využití, skladovaní a receptov zabudla ešte napísať aký je medvedí cesnak zázračný. Je to najlepšia cesta aby sa z medvedieho cesnaku stal časom cesnak zriedkavý, pretože tlupy zberačov ho pod vplyvom médii a domienke jeho zázračných účinkov ničia každoročne celé plochy. Zamyslel sa vôbec niekto prečo sa vlastne volá medvedí ?