hustá hrachová polievka
Zdroj: istock.com

3 fantastické jarné polievky, ktoré vás nabudia

Aj keď je počasie ešte dosť vrtkavé a veľmi jar nepripomína, kalendár hovorí jasne. Nič nechutí počas sivej zimy lepšie ako svieže jarné polievky. Prinášame niekoľko chutných receptov, ktoré sú krásne voňavé a plné vitamínov.

Jarná zeleninová polievka s quinoou

Výdatná polievka vhodná aj pre vegetariánov. Vďaka kombinácii quinoi, fazuliek, kelu, mrkvy a zeleru zasýti na dlhší čas.

Na 6 porcií potrebujete:

  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 stredná cibuľa, nakrájaná
  • 2 mrkvy, nakrájaná na tenké kolieska
  • 2 stopky zeleru, nakrájané na tenké plátky
  • 3 strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky
  • 1 veľká cuketa, nakrájaná na kolieska
  • 400 g krájaných paradajok z plechovky
  • 440 g fazule z plechovky
  • 1 šálka quinoy
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • 8 šálok zeleninového vývaru
  • 240 g kelu, nakrájaného na tenké plátky
  • 1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy
  • vločky červenej papriky

Postup prípravy

Vo veľkom hrnci na stredne vysokej teplote rozohrejte olej. Pridajte cibuľu, mrkvu, zeler a cesnak a dochuťte soľou a korením. Varte za občasného miešania asi 10 minút, kým zelenina nie je mäkká.

Pridajte cuketu, nakrájané paradajky, fazuľu, quinou a rascu. Zalejte vývarom a miešajte. Priveďte k varu a varte, kým quinoa nezmäkne, asi 13 minút.

Primiešajte kel a varte ho, kým nezvädne, približne minútu a potom pridajte citrónovú šťavu. Dochuťte soľou, korením a vločkami červenej papriky.

Jarná zeleninová polievka s quinoou
Jarná zeleninová polievka s quinoou | Zdroj: istock.com

Polievka z morčacieho mäsa s rezancami

„Slížikovú“ polievku z kuracieho mäsa pozná každý. Skúste urobiť výnimku a uvariť si ju z morčacieho.

Na 6 porcií potrebujete:

  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 stredné mrkvy, nakrájané
  • 2 stopkové zelery, nakrájané na plátky
  • 1 stredne žltá cibuľa, nasekaná
  • 1 pór, očistený a nasekaný
  • soľ a čierne korenie podľa potreby
  • 3 nastrúhané strúčiky cesnaku
  • 4 šálky morčacieho vývaru
  • 3 šálky vody
  • malý zväzok tymianu a rozmarínu
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • štipka vločiek červenej papriky
  • širšie vaječné rezance
  • 3 šálky vareného morčacieho mäsa, natrhaného vidličkami

Postup prípravy

Vo veľkom hrnci na strednom ohni rozohrejte olej. Pridajte mrkvu, zeler, cibuľu a pór a povarte ich do mäkka 5 minút. Dochuťte soľou a korením. Pridajte cesnak a povarte ho ešte minútu.

Dolejte vývar, vodu, pridajte tymian, rozmarín, bobkový list, oregano a štipku vločiek červenej papriky. Priveďte do varu, vložte do polievky vaječné rezance, prikryte a varte, kým nebudú cestoviny hotové. Vyberte tymian, rozmarín a bobkový list.

Pridajte morčacie mäso a varte, kým nebude prehriate. Dochuťte a môžete podávať.

Polievka z morčacieho mäsa s rezancami
Polievka z morčacieho mäsa s rezancami | Zdroj: istock.com

Hustá hrachová polievka so slaninou

Vďaka množstvu slaniny získa hrášok v tejto polievke (či skôr kaši) zaujímavú dymovú príchuť. Neodolá jej žiadne milovník slaniny.

Potrebujete:

  • 450 g slaniny
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 2 veľké mrkvy, nakrájané na kocky
  • 3 strúčiky cesnaku, prelisované
  • soľ a korenie podľa potreby
  • 4 šálku kuracieho vývaru
  • 340 g sušeného hrášku
  • čerstvo nasekaná petržlenová vňať na ozdobu

Postup prípravy

Vo veľkom hrnci opečte slaninu do chrumkava, približne 8 minút. Preložte na plech vyložený papierovou utierkou a nechajte vychladnúť.

Do tuku zo slaniny pridajte cibuľu, mrkvu a cesnak a opekajte 6 až 8 minút, dochuťte soľou a korením.

Prilejete vývar a nasypte hrášok. Nechajte prikryté dusiť, domäkka – asi 35 až 40 minút. Podávajte ozdobené petržlenovou vňaťou a slaninou.

Hustá hrachová polievka so slaninou
Hustá hrachová polievka so slaninou | Zdroj: istock.com

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje