3 fantastické jarné polievky, ktoré vás nabudia
Aj keď je počasie ešte dosť vrtkavé a veľmi jar nepripomína, kalendár hovorí jasne. Nič nechutí počas sivej zimy lepšie ako svieže jarné polievky. Prinášame niekoľko chutných receptov, ktoré sú krásne voňavé a plné vitamínov.
Jarná zeleninová polievka s quinoou
Výdatná polievka vhodná aj pre vegetariánov. Vďaka kombinácii quinoi, fazuliek, kelu, mrkvy a zeleru zasýti na dlhší čas.
Na 6 porcií potrebujete:
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 stredná cibuľa, nakrájaná
- 2 mrkvy, nakrájaná na tenké kolieska
- 2 stopky zeleru, nakrájané na tenké plátky
- 3 strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky
- 1 veľká cuketa, nakrájaná na kolieska
- 400 g krájaných paradajok z plechovky
- 440 g fazule z plechovky
- 1 šálka quinoy
- ½ lyžičky mletej rasce
- 8 šálok zeleninového vývaru
- 240 g kelu, nakrájaného na tenké plátky
- 1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy
- vločky červenej papriky
Postup prípravy
Vo veľkom hrnci na stredne vysokej teplote rozohrejte olej. Pridajte cibuľu, mrkvu, zeler a cesnak a dochuťte soľou a korením. Varte za občasného miešania asi 10 minút, kým zelenina nie je mäkká.
Pridajte cuketu, nakrájané paradajky, fazuľu, quinou a rascu. Zalejte vývarom a miešajte. Priveďte k varu a varte, kým quinoa nezmäkne, asi 13 minút.
Primiešajte kel a varte ho, kým nezvädne, približne minútu a potom pridajte citrónovú šťavu. Dochuťte soľou, korením a vločkami červenej papriky.
Polievka z morčacieho mäsa s rezancami
„Slížikovú“ polievku z kuracieho mäsa pozná každý. Skúste urobiť výnimku a uvariť si ju z morčacieho.
Na 6 porcií potrebujete:
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 stredné mrkvy, nakrájané
- 2 stopkové zelery, nakrájané na plátky
- 1 stredne žltá cibuľa, nasekaná
- 1 pór, očistený a nasekaný
- soľ a čierne korenie podľa potreby
- 3 nastrúhané strúčiky cesnaku
- 4 šálky morčacieho vývaru
- 3 šálky vody
- malý zväzok tymianu a rozmarínu
- 1 bobkový list
- 1 lyžička sušeného oregana
- štipka vločiek červenej papriky
- širšie vaječné rezance
- 3 šálky vareného morčacieho mäsa, natrhaného vidličkami
Postup prípravy
Vo veľkom hrnci na strednom ohni rozohrejte olej. Pridajte mrkvu, zeler, cibuľu a pór a povarte ich do mäkka 5 minút. Dochuťte soľou a korením. Pridajte cesnak a povarte ho ešte minútu.
Dolejte vývar, vodu, pridajte tymian, rozmarín, bobkový list, oregano a štipku vločiek červenej papriky. Priveďte do varu, vložte do polievky vaječné rezance, prikryte a varte, kým nebudú cestoviny hotové. Vyberte tymian, rozmarín a bobkový list.
Pridajte morčacie mäso a varte, kým nebude prehriate. Dochuťte a môžete podávať.
Hustá hrachová polievka so slaninou
Vďaka množstvu slaniny získa hrášok v tejto polievke (či skôr kaši) zaujímavú dymovú príchuť. Neodolá jej žiadne milovník slaniny.
Potrebujete:
- 450 g slaniny
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 veľké mrkvy, nakrájané na kocky
- 3 strúčiky cesnaku, prelisované
- soľ a korenie podľa potreby
- 4 šálku kuracieho vývaru
- 340 g sušeného hrášku
- čerstvo nasekaná petržlenová vňať na ozdobu
Postup prípravy
Vo veľkom hrnci opečte slaninu do chrumkava, približne 8 minút. Preložte na plech vyložený papierovou utierkou a nechajte vychladnúť.
Do tuku zo slaniny pridajte cibuľu, mrkvu a cesnak a opekajte 6 až 8 minút, dochuťte soľou a korením.
Prilejete vývar a nasypte hrášok. Nechajte prikryté dusiť, domäkka – asi 35 až 40 minút. Podávajte ozdobené petržlenovou vňaťou a slaninou.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre