/ Recepty /

3 fantastické jarné polievky, ktoré vás nabudia

hustá hrachová polievka
Zdroj: istock.com

Aj keď je počasie ešte dosť vrtkavé a veľmi jar nepripomína, kalendár hovorí jasne. Nič nechutí počas sivej zimy lepšie ako svieže jarné polievky. Prinášame niekoľko chutných receptov, ktoré sú krásne voňavé a plné vitamínov.

Jarná zeleninová polievka s quinoou

Výdatná polievka vhodná aj pre vegetariánov. Vďaka kombinácii quinoi, fazuliek, kelu, mrkvy a zeleru zasýti na dlhší čas.

Na 6 porcií potrebujete:

  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 stredná cibuľa, nakrájaná
  • 2 mrkvy, nakrájaná na tenké kolieska
  • 2 stopky zeleru, nakrájané na tenké plátky
  • 3 strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky
  • 1 veľká cuketa, nakrájaná na kolieska
  • 400 g krájaných paradajok z plechovky
  • 440 g fazule z plechovky
  • 1 šálka quinoy
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • 8 šálok zeleninového vývaru
  • 240 g kelu, nakrájaného na tenké plátky
  • 1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy
  • vločky červenej papriky

Postup prípravy

Vo veľkom hrnci na stredne vysokej teplote rozohrejte olej. Pridajte cibuľu, mrkvu, zeler a cesnak a dochuťte soľou a korením. Varte za občasného miešania asi 10 minút, kým zelenina nie je mäkká.

Pridajte cuketu, nakrájané paradajky, fazuľu, quinou a rascu. Zalejte vývarom a miešajte. Priveďte k varu a varte, kým quinoa nezmäkne, asi 13 minút.

Primiešajte kel a varte ho, kým nezvädne, približne minútu a potom pridajte citrónovú šťavu. Dochuťte soľou, korením a vločkami červenej papriky.

Jarná zeleninová polievka s quinoou
Jarná zeleninová polievka s quinoou | Zdroj: istock.com

Polievka z morčacieho mäsa s rezancami

„Slížikovú“ polievku z kuracieho mäsa pozná každý. Skúste urobiť výnimku a uvariť si ju z morčacieho.

Na 6 porcií potrebujete:

  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 stredné mrkvy, nakrájané
  • 2 stopkové zelery, nakrájané na plátky
  • 1 stredne žltá cibuľa, nasekaná
  • 1 pór, očistený a nasekaný
  • soľ a čierne korenie podľa potreby
  • 3 nastrúhané strúčiky cesnaku
  • 4 šálky morčacieho vývaru
  • 3 šálky vody
  • malý zväzok tymianu a rozmarínu
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • štipka vločiek červenej papriky
  • širšie vaječné rezance
  • 3 šálky vareného morčacieho mäsa, natrhaného vidličkami

Postup prípravy

Vo veľkom hrnci na strednom ohni rozohrejte olej. Pridajte mrkvu, zeler, cibuľu a pór a povarte ich do mäkka 5 minút. Dochuťte soľou a korením. Pridajte cesnak a povarte ho ešte minútu.

Dolejte vývar, vodu, pridajte tymian, rozmarín, bobkový list, oregano a štipku vločiek červenej papriky. Priveďte do varu, vložte do polievky vaječné rezance, prikryte a varte, kým nebudú cestoviny hotové. Vyberte tymian, rozmarín a bobkový list.

Pridajte morčacie mäso a varte, kým nebude prehriate. Dochuťte a môžete podávať.

Polievka z morčacieho mäsa s rezancami
Polievka z morčacieho mäsa s rezancami | Zdroj: istock.com

Hustá hrachová polievka so slaninou

Vďaka množstvu slaniny získa hrášok v tejto polievke (či skôr kaši) zaujímavú dymovú príchuť. Neodolá jej žiadne milovník slaniny.

Potrebujete:

  • 450 g slaniny
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 2 veľké mrkvy, nakrájané na kocky
  • 3 strúčiky cesnaku, prelisované
  • soľ a korenie podľa potreby
  • 4 šálku kuracieho vývaru
  • 340 g sušeného hrášku
  • čerstvo nasekaná petržlenová vňať na ozdobu

Postup prípravy

Vo veľkom hrnci opečte slaninu do chrumkava, približne 8 minút. Preložte na plech vyložený papierovou utierkou a nechajte vychladnúť.

Do tuku zo slaniny pridajte cibuľu, mrkvu a cesnak a opekajte 6 až 8 minút, dochuťte soľou a korením.

Prilejete vývar a nasypte hrášok. Nechajte prikryté dusiť, domäkka – asi 35 až 40 minút. Podávajte ozdobené petržlenovou vňaťou a slaninou.

Hustá hrachová polievka so slaninou
Hustá hrachová polievka so slaninou | Zdroj: istock.com

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.

Ak už registráciu máte, prihláste sa.