Bežná, na prvý pohľad ľahko pestovateľná koreňová zelenina. Avšak práve mrkva potrápi často aj skúsených záhradkárov. Ako postupovať, aby ste sa v tomto roku mohli tešiť z jednej, alebo dokonca z dvoch úrod chutnej a zdravej mrkvy?
Záhrada
Praktické informácie pre záhradkárov a záhradníkov. Všetko o sadení, pestovaní, hnojení, postrekovaní a starostlivosti o úžitkové a okrasné rastliny.
V súlade so súčasným trendom kvalitného a zdravého stravovania sa stále viac ľudí vracia k pestovaniu zdravých plodín vo vlastnej záhrade alebo na balkóne.
Začiatkom apríla je vhodný čas pustiť sa do prípravy prezimovaných muškátov na tohtoročnú sezónu.
Predpestovanie sadeníc zo semiačok v interiéri je ekonomický spôsob, ako si vypestovať vlastnú úrodu. Aj pestovanie semien v bytoch, na parapetoch okien a na balkónoch má svoje pravidlá. Ak chcete zvýšiť svoje šance na úspech, vyhnite sa týmto častým chybám.
Naposledy sme vám predstavili stromy vhodné do prírodnej záhrady. Teraz sa zameriame na kry a popínavé rastliny, ktoré sú v permakultúrnej záhrade takisto veľmi dôležité. Rovnako ako stromy vedia plniť niekoľko funkcií súčasne a najmä tie viacúčelové sú do ekozáhrad ako stvorené.
Plánujete si rozšíriť obytný priestor domu smerom von do záhrady? Obstarajte si drevenú alebo hliníkovú pergolu už teraz na jar. Pergoly môžete čiastočne ukotviť k domu alebo môžu slúžiť ako krytý prechod medzi dvoma budovami. Pre dostatočné súkromie je vhodná pergola stojaca samostatne na záhrade alebo vedľa bazéna. Výhodou pergol totiž je, že sa dajú zatieniť zo všetkých strán. Najprv si ale v pokoji premyslite, čo od pergoly očakávate a či dáte prednosť hliníku, alebo drevu.
Dôvodov, prečo pestovať ruže, je viac ako dosť. Okrem toho, že sú krásne a voňavé, okvetné lístky všetkých ekologicky vypestovaných ruží sú jedlé. Používajú do nápojov, pečiva a sirupov. Celé ružové púčiky alebo kvety môžete vysušiť a použiť ako ozdobnú vonnú zmes. Čo potrebujete vedieť na to, aby ste vypestovali zdravé a krásne ruže?
Niektoré druhy rastlín s dlhším vegetačným obdobím alebo citlivosťou na chlad musíme predpestovať a až vo vhodnom období vysadiť na hriadky kvalitné priesady.
Aj čili paprička sa môže pochváliť stovkami odrôd. Najčastejšie sa odlišujú intenzitou pálivej chuti – pikantnosťou. Tá sa pohybuje od absolútne miernych paprík, ktoré sa len jemne odlišujú od bežnej sladkej papriky, až po intenzívne ostré, na ktoré treba mať odvahu. Samozrejme, nie na ich pestovanie, ale vychutnanie. Napriek tomu sa však tešia veľkej obľube, obsahujú totiž cenný kapsaicín.
V marci, len čo pôdu zohreje jarné slnko, môžete začať vysievať a vysádzať niektoré druhy zeleniny priamo do záhona.
Veľké jazierka potrebujú každých desať rokov a menšie každých päť rokov dôkladne vyčistiť. Skorá jar je na túto činnosť priam ideálna.
K dôležitým marcovým prácam patrí aj príprava ruží na novú sezónu. Zanedbávať sa to nevypláca, pretože ruže potom menej kvitnú, sú nevzhľadné, náchylnejšie na napadnutie niektorými chorobami a škodcami.
Kde sa diskutuje