Slivková mrvenička so škoricou a mandľami
Zdroj: istock.com

Zo sliviek nemusíte robiť len koláč! Vyskúšajte fantastický slivkový džem, mrveničku aj omáčku

Slivkové koláče, guľky, kompót, či lekvár nie sú jedinými chutnými jedlami, ktoré sa dajú z čerstvých sliviek pripraviť. Viete o tom, že ich môžete použiť aj na omáčku ku kačaciemu mäsu? Ponúkame vám tri recepty zo sliviek, ktoré chutia výborne, a pritom nie sú v našich končinách príliš známe.

Slivková mrvenička so škoricou a mandľami

Dokonale chrumkavý dezert so sladkou mrveničkou navrstvenou na slivkách ochutených škoricou. Recept obsahuje tri druhy cukru a mandle, ktoré dodávajú špeciálnu chuť i vôňu.

Ingrediencie:

  • 800 g zrelých sliviek, rozpolených a vykôstkovaných
  • 50 g svetlohnedého cukru
  • najemno nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
  • 1 lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžičky hladkej múky

Na mrveničku:

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 80 g kryštálového cukru
  • 80 g prírodného trstinového cukru
  • 50 g mletých mandlí

Rúru predhrejte na 180 °C. Slivky vložte na spodok plytšej zapekacej misy, dlhej asi 28 cm. Cukor, pomarančovú kôru, škoricu a múku spolu zmiešajte a zmesou posypete slivky. Zalejte 2 polievkovými lyžicami vody.

Všetky prísady na mrveničku vložte do kuchynského robota a pomocou pulzného tlačidla šľahajte, kým sa zmes nezačne zhlukovať. V tejto fáze dávajte pozor, aby ste ju úplne nerozbili. Ak pracujete ručne, najprv premiešajte múku s maslom a potom pridajte ostatné suroviny.

Mrveničkou posypte slivky a dajte piecť do rúry na 30 až 40 minút do zlatista. Pred podávaním nechajte asi 15 minút odstáť. Podávajte so smotanou alebo pudingom, či len tak samé.

Slivková mrvenička so škoricou a mandľami
Zdroj: istock.com

Jednoduchý slivkovo-škoricový džem

Slivy so škoricou neuveriteľne ladia. Vyskúšajte túto kombináciu aj v jednoduchom džeme. Je to perfektný spôsob, ako zachovať chuť jesenného ovocia a pripomenúť si ju aj v zime či na jar.

Ingrediencie:

  • 2 kg sliviek, odkôstkovaných a nahrubo nasekaných
  • 2 kg bieleho kryštálového cukru
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • 3 škoricové tyčinky – nemusia byť

Vysterilizujte poháre a ďalšie potreby, ktoré budete používať. Vložte pár tanierikov do mrazničky, budete potrebovať na testovanie, či je džem už hotový. Slivky dajte do hrnca a pridajte 200 ml vody. Priveďte k varu a varte asi 10 minút, kým nezmäknú, ale nemali by sa rozpadať. Pridajte cukor, mletú škoricu a citrónovú šťavu, cukor nechajte pomaly rozpustiť bez varu. Bude to trvať asi 10 minút.

Zvýšte teplotu a džem priveďte do varu. Asi po 5 minútach nalejte trochu džemu na studený tanier. Počkajte niekoľko sekúnd a skúste ho stlačiť prstom. Ak je pružný, ale dostatočne pevný, je hotový. Ak nie, varte ešte niekoľko minút a znova vyskúšajte s ďalším studeným tanierom.

Džem odstavte z ohňa a pridajte škoricové tyčinky (ak ich používate) a kúsok masla. Džem nechajte 15 minút vychladnúť a potom nalejte do horúcich pohárov, uzatvorte a nechajte úplne vychladnúť. Takto pripravený džem vydrží 1 rok na chladnom a tmavom mieste. Po otvorení ho skladujte v chladničke.

Jednoduchý slivkovo-škoricový džem
Zdroj: istock.com

Pečené kačacie prsia so slivkovou omáčkou

Ľahký, ale pôsobivý recept na štýlový hlavný chod pre špeciálnu príležitosť.

Ingrediencie:

  • 2 kačacie prsia
  • 1 vetvička tymianu
  • 1 badián
  • 25 g masla
  • Na slivkovú omáčku:
  • 1 šalotka, nakrájaná nadrobno
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 250 g tmavočervených sliviek, rozpolených, odkôstkovaných a nakrájaných na malé kolieska
  • 50 g trstinového cukru
  • 50 ml červeného vína
  • 300 ml hovädzieho vývaru

Začnite omáčkou. Šalotku opražte na oleji 5 minút, alebo kým nezmäkne. Pridajte slivky a cukor, niekoľko minút miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Pridajte červené víno a vývar, za občasného miešania duste asi 15 minút, kým mierne nezhustne. Omáčka by mala mať pred podávaním aspoň izbovú teplotu.

Medzitým si predhrejte rúru na 180 °C. Kačacie prsia dobre ochuťte soľou a korením. Rozohrejte nepriľnavú panvicu a mäso do nej vložte kožou nadol. Opekajte 6 – 7 minút, potom otočte a pridajte tymian, badián a maslo. Nechajte rozpustiť, kačicu zalejete šťavou. Potom všetko preneste do menšej formy na pečenie a dajte piecť do rúry na 5 – 6 minút doružova alebo 10 – 12 minút na dobré prepečenie.

Keď je kačica pripravená, znova ju zalejte šťavou a nechajte odpočívať 5 minút.

Kačacie prsia servírujte nakrájané na tenké plátky. Na každý tanier ich poukladajte spolu so zemiakovým pyré, trochou slivkovej omáčky a špenátom duseným na masle.

Pečené kačacie prsia so slivkovou omáčkou
Zdroj: istock.com

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.