Maslo pripravené na pečenie
Zdroj: istock.com

Skvelý trik na zmäkčenie masla, ktorý pri pečení oceníte

Mnoho receptov vyžaduje zmäknuté maslo, čo môže byť niekedy, najmä ak sa ponáhľame, problém. Keďže maslo vytiahnuté z chladničky je ťažko spracovateľné, môžeme s ním viac pokaziť ako získať. Určite ste už skúšali rôzne triky. Napríklad, rýchle zohriatie v mikrovlnke... Prezradíme vám lepšiu fintu, ako rýchlo urobiť z masla z chladničky maslo s izbovou teplotou.

Na internete nájdete mnoho trikov na to, ako čo najrýchlejšie dosiahnuť, aby bolo maslo mäkké a vhodné na použitie do receptu. Väčšina z nich však nefunguje ideálne. Náš trik síce tiež súvisí s mikrovlnkou, ale maslo v nej neohrievate.

Príprava masla na pečenie
Zdroj: istock.com

V mikrovlnke, ale pasívne

V mikrovlnke ohrejete vodu v miske – tri až štyri minúty, kým nebude horúca tak, aby sa z nej parilo. Potom misku s vodou vyberiete a do mikrovlnky rýchlo vložíte tanier s nakrájaným studeným maslom. Nezabudnite veľmi rýchlo zatvoriť dvierka, aby nahromadená para z vody zbytočne neunikala. Práve tá maslo zmäkčí. Približne po 10 minútach maslo zmäkne a získa izbovú teplotu. A môžete hneď začať piecť.

Vhodná nádoba a rýchlosť

Ak sa chystáte vyskúšať tento trik, treba mať na pamäti dve veci. Najprv sa ubezpečte, že voda je v žiaruvzdornej nádobe. Odporúčame použiť väčšiu sklenenú odmerku alebo misku s uškom. Keďže voda bude takmer vrieť, je dôležité, aby nádoba, ktorú používate, bola vhodná do mikrovlnnej rúry a zvládla aj vysoké teploty. A po druhé, pri výmene vody za maslo je dôležité byť naozaj rýchly. Tento trik sa spolieha na nahromadenú paru z vody, ktorá maslo jemne zmäkčí bez toho, aby sa roztopilo. Ak necháte dvierka otvorené príliš dlho, stratíte všetko teplo z varenia vody.

Príprava masla na pečenie
Zdroj: istock.com

Ďalšie jednoduché triky, ako rýchlo zmäkčiť maslo

Bežne treba maslo z chladničky vybrať aspoň hodinu pred pečením, aby dosiahlo izbovú teplotu. Ak nemáte mikrovlnku alebo ju nechcete používať, existuje úplne jednoduchý urýchľujúci trik. Nastrúhajte maslo na hrubom struháku a rozprestrite ho na väčšom tanieri. Dobu zmäkčenia skrátite minimálne na polovicu. Ešte lepšie funguje, keď misku s nastrúhaným maslom položíte na kastrólik s horúcou vodou alebo na teplý radiátor. Alebo vložte maslo do nepremokavého vrecúška a ohrievajte pod tečúcou teplou vodou. Vyskúšajte, čo pre vás funguje najlepšie a ušetríte veľa času.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.