/ Recepty /

Skvelý trik na zmäkčenie masla, ktorý pri pečení oceníte

Maslo pripravené na pečenie
Zdroj: istock.com

Mnoho receptov vyžaduje zmäknuté maslo, čo môže byť niekedy, najmä ak sa ponáhľame, problém. Keďže maslo vytiahnuté z chladničky je ťažko spracovateľné, môžeme s ním viac pokaziť ako získať. Určite ste už skúšali rôzne triky. Napríklad, rýchle zohriatie v mikrovlnke... Prezradíme vám lepšiu fintu, ako rýchlo urobiť z masla z chladničky maslo s izbovou teplotou.

Na internete nájdete mnoho trikov na to, ako čo najrýchlejšie dosiahnuť, aby bolo maslo mäkké a vhodné na použitie do receptu. Väčšina z nich však nefunguje ideálne. Náš trik síce tiež súvisí s mikrovlnkou, ale maslo v nej neohrievate.

Príprava masla na pečenie
Zdroj: istock.com

V mikrovlnke, ale pasívne

V mikrovlnke ohrejete vodu v miske – tri až štyri minúty, kým nebude horúca tak, aby sa z nej parilo. Potom misku s vodou vyberiete a do mikrovlnky rýchlo vložíte tanier s nakrájaným studeným maslom. Nezabudnite veľmi rýchlo zatvoriť dvierka, aby nahromadená para z vody zbytočne neunikala. Práve tá maslo zmäkčí. Približne po 10 minútach maslo zmäkne a získa izbovú teplotu. A môžete hneď začať piecť.

Vhodná nádoba a rýchlosť

Ak sa chystáte vyskúšať tento trik, treba mať na pamäti dve veci. Najprv sa ubezpečte, že voda je v žiaruvzdornej nádobe. Odporúčame použiť väčšiu sklenenú odmerku alebo misku s uškom. Keďže voda bude takmer vrieť, je dôležité, aby nádoba, ktorú používate, bola vhodná do mikrovlnnej rúry a zvládla aj vysoké teploty. A po druhé, pri výmene vody za maslo je dôležité byť naozaj rýchly. Tento trik sa spolieha na nahromadenú paru z vody, ktorá maslo jemne zmäkčí bez toho, aby sa roztopilo. Ak necháte dvierka otvorené príliš dlho, stratíte všetko teplo z varenia vody.

Príprava masla na pečenie
Zdroj: istock.com

Ďalšie jednoduché triky, ako rýchlo zmäkčiť maslo

Bežne treba maslo z chladničky vybrať aspoň hodinu pred pečením, aby dosiahlo izbovú teplotu. Ak nemáte mikrovlnku alebo ju nechcete používať, existuje úplne jednoduchý urýchľujúci trik. Nastrúhajte maslo na hrubom struháku a rozprestrite ho na väčšom tanieri. Dobu zmäkčenia skrátite minimálne na polovicu. Ešte lepšie funguje, keď misku s nastrúhaným maslom položíte na kastrólik s horúcou vodou alebo na teplý radiátor. Alebo vložte maslo do nepremokavého vrecúška a ohrievajte pod tečúcou teplou vodou. Vyskúšajte, čo pre vás funguje najlepšie a ušetríte veľa času.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.

Ak už registráciu máte, prihláste sa.