/ Recepty /

Rýchle jedlá z lístkového cesta, ktoré oceníte nielen na sviatky

Mini hot-dogy
Zdroj: iStock

Každej gazdinke po vianočnom pečení a varení padne dobre trochu pauzy. Ak hľadáte nejaké jednoduché tipy na varenie medzi sviatkami, či po nich, zvážte zásobu lístkového cesta. Lístkové cesto kúpite aj mrazené a kedykoľvek budete chcieť, môžete z neho pripraviť slané i sladké recepty. Je univerzálne, ušetrí vám čas i námahu a výsledok bude nielen chutný, ale aj estetický. Vyskúšajte niektorý z týchto receptov.

Mini hot-dogy z lístkového cesta

Ingrediencie

  • 340 g uvarených kuracích párkov
  • 1 balík lístkového cesta
  • ⅓ šálky horčice

Zahrejte rúru na 200 °C. Párky prekrojte na polovicu. Lístkové cesto nakrájajte na pásiky dlhé zhruba 7,5 centimetra a široké 2,5 centimetra. Párky obaľte pásikmi lístkového cesta a preložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte dozlatista, 15 až 20 minút. Podávajte s horčicou alebo kečupom.

Mini hot-dogy
Zdroj: iStock

Parmezánovo-cibuľové hniezda

Ingrediencie

  • 1 list mrazeného lístkového cesta
  • 1 veľké vajce, rozšľahané
  • 3 mladé cibuľky, nakrájané na tenké plátky
  • ¼ šálky strúhaného parmezánu
  • 2 PL strúhaného parmezánu na posypanie
  • soľ a čierne korenie

Predhrejte rúru na 200 °C. Plech vyložte papierom na pečenie. Rozvaľkajte cesto a potrite ho vajíčkom. Posypte cibuľkou, pridajte ¼ šálky parmezánu, ¼ lyžičky soli a ⅛ lyžičky korenia. Pevne zrolujte. Zrolované plnené cesto dajte na chvíľu do mrazničky, aby spevnelo, ale stále sa dalo krájať – asi na 20 minút. Roládu nakrájajte na 8 milimetrov hrubé kolieska a položte na pripravený plech. Posypte zvyšnými 2 lyžicami parmezánu a pečte dozlatista 12 až 15 minút.

Hniezda
Zdroj: iStock

Kuracie vankúšiky s hráškom a syrom

Ingrediencie

  • 1 a ½ šálky mletého alebo nadrobno nakrájaného vareného kuracieho mäsa (môže byť aj zvyškové z polievky či iných receptov)
  • 1 šálka strúhaného syra
  • 1 šálka mrazeného hrášku
  • 1 balík lístkového cesta
  • 1 veľké vajce, rozšľahané
  • ¼ šálky dijonskej horčice

Predhrejte rúru na 200 °C. V strednej miske zmiešajte kuracie mäso, syr a hrášok. Plát lístkového cesta prekrojte na polovicu a ešte raz – aby vznikli 4 obdĺžniky, tie uložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Na polovicu každého obdĺžnika rovnomerne naložte kuraciu zmes. Preložte a utesnite okraje. Potrite vajíčkom. Pečte dozlatista 20 až 25 minút.

Kuracie vankúšiky
Zdroj: iStock

Jablkové pirôžky z lístkového cesta

INGREDIENCIE

  • 4 pláty rozvaľkaného lístkového cesta, čiastočne rozmrazeného
  • 2 šálky jablkového pyré so škoricou
  • 2 PL medu
  • 1 lyžica mlieka

Predhrejte rúru na 200 °C. Dva plechy vysteľte papierom na pečenie. Z každého plátu vyrežte kolieska s priemerom 14 cm. Na polovicu každého kolieska naneste ¼ šálky jablkového pyré, nechajte okraj 1 cm. Pokvapkajte medom a preložte druhú polovicu cesta, aby ste vytvorili pirôžky. Pomocou vidličky utesnite okraje a koláčiky preložte na plech. Vrch potrite mliekom, posypte troškou cukru a pečte 10 minút. Nechajte vychladnúť 10 minút na stojane a môžete podávať. Výborne chutia ešte teplé so smotanou.

Jablkové pirôžky
Zdroj: iStock

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.

Ak už registráciu máte, prihláste sa.