Rýchle jedlá z lístkového cesta, ktoré oceníte nielen na sviatky
Každej gazdinke po vianočnom pečení a varení padne dobre trochu pauzy. Ak hľadáte nejaké jednoduché tipy na varenie medzi sviatkami, či po nich, zvážte zásobu lístkového cesta. Lístkové cesto kúpite aj mrazené a kedykoľvek budete chcieť, môžete z neho pripraviť slané i sladké recepty. Je univerzálne, ušetrí vám čas i námahu a výsledok bude nielen chutný, ale aj estetický. Vyskúšajte niektorý z týchto receptov.
Galéria
Mini hot-dogy z lístkového cesta
Ingrediencie
- 340 g uvarených kuracích párkov
- 1 balík lístkového cesta
- ⅓ šálky horčice
Zahrejte rúru na 200 °C. Párky prekrojte na polovicu. Lístkové cesto nakrájajte na pásiky dlhé zhruba 7,5 centimetra a široké 2,5 centimetra. Párky obaľte pásikmi lístkového cesta a preložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte dozlatista, 15 až 20 minút. Podávajte s horčicou alebo kečupom.
Parmezánovo-cibuľové hniezda
Ingrediencie
- 1 list mrazeného lístkového cesta
- 1 veľké vajce, rozšľahané
- 3 mladé cibuľky, nakrájané na tenké plátky
- ¼ šálky strúhaného parmezánu
- 2 PL strúhaného parmezánu na posypanie
- soľ a čierne korenie
Predhrejte rúru na 200 °C. Plech vyložte papierom na pečenie. Rozvaľkajte cesto a potrite ho vajíčkom. Posypte cibuľkou, pridajte ¼ šálky parmezánu, ¼ lyžičky soli a ⅛ lyžičky korenia. Pevne zrolujte. Zrolované plnené cesto dajte na chvíľu do mrazničky, aby spevnelo, ale stále sa dalo krájať – asi na 20 minút. Roládu nakrájajte na 8 milimetrov hrubé kolieska a položte na pripravený plech. Posypte zvyšnými 2 lyžicami parmezánu a pečte dozlatista 12 až 15 minút.
Kuracie vankúšiky s hráškom a syrom
Ingrediencie
- 1 a ½ šálky mletého alebo nadrobno nakrájaného vareného kuracieho mäsa (môže byť aj zvyškové z polievky či iných receptov)
- 1 šálka strúhaného syra
- 1 šálka mrazeného hrášku
- 1 balík lístkového cesta
- 1 veľké vajce, rozšľahané
- ¼ šálky dijonskej horčice
Predhrejte rúru na 200 °C. V strednej miske zmiešajte kuracie mäso, syr a hrášok. Plát lístkového cesta prekrojte na polovicu a ešte raz – aby vznikli 4 obdĺžniky, tie uložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Na polovicu každého obdĺžnika rovnomerne naložte kuraciu zmes. Preložte a utesnite okraje. Potrite vajíčkom. Pečte dozlatista 20 až 25 minút.
Jablkové pirôžky z lístkového cesta
INGREDIENCIE
- 4 pláty rozvaľkaného lístkového cesta, čiastočne rozmrazeného
- 2 šálky jablkového pyré so škoricou
- 2 PL medu
- 1 lyžica mlieka
Predhrejte rúru na 200 °C. Dva plechy vysteľte papierom na pečenie. Z každého plátu vyrežte kolieska s priemerom 14 cm. Na polovicu každého kolieska naneste ¼ šálky jablkového pyré, nechajte okraj 1 cm. Pokvapkajte medom a preložte druhú polovicu cesta, aby ste vytvorili pirôžky. Pomocou vidličky utesnite okraje a koláčiky preložte na plech. Vrch potrite mliekom, posypte troškou cukru a pečte 10 minút. Nechajte vychladnúť 10 minút na stojane a môžete podávať. Výborne chutia ešte teplé so smotanou.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre