Paradajková omáčka varenie

Máte doma prebytok rajčín? Urobte si vynikajúcu domácu omáčku (nielen) na cestoviny!

Pestujete rajčiny? Potom práve v týchto týždňoch máte najkrajšiu úrodu. Ak ju nedokážete spotrebovať priamo, môžete si pripraviť rôzne varené či konzervované dobroty. Okrem kečupu a leča určite oceníte aj domácu omáčku na cestoviny. Vlastne, nie je len na cestoviny – dá sa použiť aj na pečené a grilované mäso, ako dip na hrianky alebo paradajkový základ na pizzu.

Na recept, ktorý sme pre vás pripravili, nepotrebujete tony paradajok, viete si ho prispôsobiť podľa toho, koľko plodov sa vám urodilo, či koľko máte navyše (alebo koľko ste na tento účel kúpili na trhu). Domáce paradajkové omáčky sa najlepšie robia z rajčín, ktoré majú hrubú dužinu a malé jadro semien (odrody Roma, San Marzano alebo Amish Paste). Samozrejme, môžete ich pripraviť z akýchkoľvek rajčín, avšak v niektorých prípadoch bude trvať dlhšie, kým omáčka zhustne. Prvým krokom k chutnej omáčke je olúpanie paradajok.

Ako z paradajok odstrániť šupku?

Do stredne veľkého hrnca pridajte vodou, mala by tvoriť 75 % objemu hrnca. Potom vodu priveďte do varu. Keď začne vrieť, vložte do nej celé paradajky na 1 minútu. Potom ich preložte do ľadového vodného kúpeľa a nechajte namočené, kým nevychladnú natoľko, že sa s nimi dá manipulovať.

Olúpané paradajkyĎalej to už je jednoduché: paradajky vyberajte po jednej, na každej urobte malý zárez v šupke pomocou noža a šupku olúpte. Ide to úplne jednoducho! Olúpané paradajky prekrojte na polovicu a vyberte alebo vytlačte z nich semienka. Teraz zostáva rajčiny už len nakrájať na kocky a najdôležitejšiu prípravu chutnej domácej omáčky máte za sebou.

Priveľkú kyslosť skrotíte pridaním mrkvy

Pre niektorých ľudí je omáčka z paradajok priveľmi kyslá a majú problém s jej trávením. Namiesto toho, aby ste do omáčky pridávali lyžice cukru, pridajte do nej mrkvu. Mrkva pomôže zmierniť kyslú chuť paradajok a omáčka bude ľahšie stráviteľná. Nastrúhajte ju najemno a varte spolu s paradajkami.

Akú konzistenciu omáčky preferujete?

Konzistencia domácej omáčky na cestoviny sa môže výrazne líšiť v závislosti od druhu paradajok, ktoré použijete, ale aj dĺžky prípravy a ďalšieho spracovania. Ak máte radi hladkú a jemnú omáčku, môžete uvarenú zmes rozmixovať na pyré ponorným mixérom a podľa potreby rozriediť. Ak uprednostníte hustejšiu omáčku s kúskami paradajok, jednoducho mixér nepoužite, ale nechajte v omáčke kúsky paradajok, ktoré sa nerozvarili.

Paradajková omáčka v miske

Recept na domácu omáčku na cestoviny

Z tohto množstva získate približne 4 malé poháre (4 x 250 ml)

INGREDIENCIE

  • ¼ šálky olivového oleja
  • 3 stredne veľké sladké cibule, nakrájané na kocky
  • 8 strúčikov cesnaku, nastrúhaného najemno
  • ½ veľkej mrkvy, nastrúhanej najemno
  • ½ veľkej mrkvy, vcelku
  • 2,2 kg čerstvých paradajok, olúpaných a zbavených semien
  • 2 a ½ lyžice sušenej bazalky
  • ½ lyžičky sušeného tymianu
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička sušenej petržlenovej vňate
  • ¼ lyžičky čerstvej mletej papriky
  • 1 lyžička morskej soli
  • 3 suché bobkové listy

Postup

Vo veľkej nádobe na olivovom oleji podusíme cibuľu a restujeme 5 minút alebo do zmäknutia. Pridáme cesnak a strúhanú mrkvu do hrnca, za stáleho miešania (aby cesnak nezhnedol) restujeme ďalšie 2-3 minúty. Do hrnca pridáme paradajky, bazalku, tymian, oregano, petržlenovú vňať, soľ, korenie a bobkové listy. Zmes premiešame a privedieme do varu. Stále často miešame, aby sa paradajky neprilepili na dno hrnca. Keď sa zmes dostane do varu, znížime teplotu na minimum. Omáčku necháme dusiť na slabom plyne, aby sa spojili chute a zredukovala sa na požadovanú hustotu.

Kľúčom k chutnej omáčke je pomalé varenie na miernom ohni. Zmes necháme podusiť 2 hodiny, aby sa paradajky rozpadli a paradajková šťava zredukovala a zhustla. Po dvoch hodinách pridáme celú polovicu mrkvy a dusíme ďalej, kým omáčka nedosiahne požadovanú hustotu. Bude to trvať približne 30 minút až hodinu. Vyberieme bobkové listy a kúsok mrkvy. Podľa preferencií omáčku môžeme rozmixovať ponorným mixérom.

Paradajková omáčka v pohároch

Ako skladovať hotovú omáčku?

Omáčku môžete podávať hneď, keď je hotová, alebo si ju odložte. Stačí ju nechať vychladnúť a v zakrytej nádobe vložiť do chladničky či mrazničky. V chladničke vydrží 1 týždeň, v mrazničke až 6 mesiacov. Alebo omáčku naložte do pohárov, pevne uzatvorte a dajte na 15 minút sterilizovať – tak vydrží aj rok.

Sabína Zavarská
Zdroj: oldworldgardenfarms.com
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje