Zeleninový džem? Vyskúšajte tento všestranný a delikátny z červenej papriky!
Veríte tomu, že džemy sa dajú pripraviť aj zo zeleniny, nielen z ovocia? Džem z červenej papriky chutí fantasticky a dá sa všestranne použiť. Ak vám z úrody paprík niečo zostalo, vyskúšajte náš recept. Výsledkom je hustá hmota s nádychom pikantnosti, ktorá sa perfektne hodí ako dochucovadlo, omáčka k mäsu, marináda alebo ako súčasť predjedla. Vydrží vám až jeden rok!
Ako pripraviť džem z červenej papriky?
INGREDIENCIE
- 3 šálky jemne nasekanej červenej papriky
- 1 šálka jemne nasekanej zelenej papriky
- ¼ šálky jemne nasekanej papričky jalapeňos1 šálka jablčného octu
- 50 g práškového pektínu
- 5 šálok bieleho cukru
Postup
Nasekajte všetky druhy paprík na jemné kocky, najlepšie v kuchynskom robote alebo v elektrickom sekáčiku. Kľúčom k dobrému výsledku je nechať zmes prejsť varom nie raz, ale dvakrát. Po pridaní papriky do veľkého hrnca pridajte ocot a pektín. Zmes zahrievajte, kým sa nedostane do varu. Potom za stáleho miešania pridajte cukor. Akonáhle začne zmes vrieť druhýkrát, nastavte časovač a varte presne 1 minútu. Vďaka tomu zmes stuhne na vhodnú konzistenciu.
Potom už zostáva len jedno: naliať džem do horúcich sterilizovaných pohárov a pripraviť ich na spracovanie v nádobe s vodným kúpeľom. Utrite okraje pohárov dočista a zatvorte poháre vrchnákmi. Potom poháre preložte do veľkého hrnca s vodným kúpeľom a keď voda začne vrieť, nastavte časovač na 5 minút. Poháre opatrne vyberte a položte na hrubú utierku. Džem zo sladkej papriky nechajte 24 hodín odstáť a pred uskladnením skontrolujte, či vrchnáky správne tesnia. Neutesnené nádoby vložte do chladničky a spotrebujte do mesiaca. Poháre, ktoré sú riadne utesnené, skladujte na chladnom tmavom mieste – vydržia až rok.
Ako zužitkovať džem z červenej papriky?
Ako predjedlo – Môžete ho podávať ako predjedlo spolu s pečivom a rôznymi druhmi syra, s čipsami, krekrami alebo s tyčinkami z čerstvej či pečenej zeleniny. Vynikajúco dochutí fašírky, pečené mäsové guľôčky, pečené zemiaky.
Ako marináda alebo glazúra – jedným z obľúbených spôsobov použitia džemu zo sladkej papriky je marinovanie a glazovanie kuracieho a bravčového mäsa. Mäso jednoducho natrieme džemom a necháme odležať aspoň hodinu alebo cez noc. Bude jemnejšie a sladká chuť papriky prenikne dovnútra. Potom mäso upečte alebo ugrilujte ako obvykle.
Omáčka ku kuracím krídelkám – táto kombinácia je hotová dobrota. Krídelká po uvarení/upečení vhoďte do paprikovej omáčky alebo džem k ním podávajte samostatne v miske.
Na ochutenie ryže – Ak chcete do bielej alebo hnedej ryže pridať chuť, pridajte do misky pár lyžičiek paprikového džemu a premiešajte. Je to skvelý spôsob, ako ochutiť ryžu, ktorú podávate s kuracím, bravčovým mäsom alebo s lososom.
Namiesto kečupu – Džem z papriky je skvelou alternatívou namiesto kečupu, medovej horčicovej omáčky či tatárskej omáčky.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre