/ Recepty /

Jednoduché a rýchle jedlá, na ktoré vám stačí len 5 ingrediencií

Špagety alla norma
Zdroj: iStock

Niekedy máte chladničku a špajzu nabitú rôznymi ingredienciami. Inokedy si musíte vystačiť s tým, čo máte práve po ruke. Prinášame vám recepty na tie horšie časy – nepočítajúc základné veci ako olej, soľ, korenie a maslo, každý má len päť ingrediencií. Jednoduché a chutné.

Slaný koláč zo šunky a syra

Ak máte v chladničke alebo v mrazničke lístkové cesto, existuje mnoho spôsobov, ako z neho vytvoriť rýchle a lacné jedlo. Vyskúšajte jednoduchú syrovo-šunkovú plnku s paradajkovou omáčkou.

Slaný koláč
Zdroj: iStock

Ingrediencie

  • 2 pláty lístkového cesta
  • 125 g paradajkovej omáčky alebo kečupu
  • 150 g plátkového syra
  • 150 g šunky alebo salámy
  • 1 vajce rozšľahané so štipkou soli

Postup

Predhrejte rúru na 200 °C. Cesto rozbaľte a prvý plát roztiahnite na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite ho paradajkovou omáčkou, pričom nechajte asi 2 cm čistý okraj. Poukladajte plátky syra a šunky a prikryte druhým plátom cesta. Na vrchu nožom vytvorte plytké diagonálne zárezy – kosoštvorcový vzor. Kraje cesta pritlačte k sebe, aby plnka pri pečení nevytiekla. Potrite tenkou vrstvou rozšľahaného vajíčka. Špičkou ostrého noža urobte do cesta asi 10 malých dierok, aby mohol uniknúť vzduch. Koláč nechajte 10 minút odpočívať v chladničke a potom ho opäť potrite vajíčkom. Pečte 20 minút, potom teplotu znížte na 170 °C a pečte ďalších 10–15 minút.

Špagety alla norma

Cestoviny sú kráľom rýchlych obedov či večerí. Stačí klasická paradajková omáčka, baklažán a ricotta. Trošku korenia, olivového oleja a oregana a máte plný tanier dokonalých cestovín.

Špagety alla norma
Zdroj: iStock

Ingrediencie

  • 400 g špagiet
  • 200 g baklažánu nakrájaného na 1 cm kocky
  • 80 g ricotty
  • 400 g paradajkovej omáčky
  • 2 lyžice sušeného oregana
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 štipka soli a mletého čierneho korenia

Postup

Kocky baklažánu opečte na oleji a štipke soli a korenia asi 4–5 minút. Pridajte oregano, paradajkovú omáčku a duste 20 minút. Medzitým uvarte cestoviny, sceďte ich a pridajte do omáčky. Dobre premiešajte. Servírujte v miske, pokvapkajte olivovým olejom a pred podávaním ozdobte ricottou.

Kukuričné placky

Dajú sa jesť samotné, s rôznymi omáčkami, k polievkam alebo so slaninou, mäsom, údeným lososom. Kukuricu môžete nahradiť aj strúhanou cuketou, len treba vytlačiť všetku vodu.

Kukuričné placky
Zdroj: iStock

Ingrediencie

  • 1 vajce
  • 120 ml plnotučného mlieka
  • 85 g hladkej múky
  • 0,5 ČL prášku do pečiva
  • 145 g kukuričných zŕn, scedených z plechovky
  • 1 štipka soli a čerstvo mletého korenia
  • 4 lyžice rastlinného oleja

Postup

V strednej miske vyšľahajte vajíčko a mlieko. Pomaly pridajte múku a prášok do pečiva, šľahajte do hladka. Vmiešajte kukuricu a dochuťte soľou a korením. V liatinovej panvici zohrejte olej. Lyžicou nalejte do oleja asi 60 ml cesta, aby ste vytvorili 2 okrúhle lievance naraz. Zľahka ich opečte z oboch strán dozlatista, asi 2 minúty z každej strany. Preložte na papierové obrúsky, aby stiekol prebytočný tuk. Opakujte so zvyšným cestom.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Kura s parmezánom z jedného hrnca

Rýchly recept na taliansku klasiku, ktorý sa dá jesť aj s cestovinami namiesto cukety, ak túžite po jedle bohatšom na sacharidy.

Kura s parmezánom
Zdroj: iStock

Ingrediencie

  • 500 g filé z kuracích pŕs, nakrájané na pásiky
  • 300 ml paradajkovej omáčky
  • 100 g strúhaného syra
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 1 ČL sušeného tymiánu

Postup

Zohrejte olej v panvici vhodnej aj do rúry a na prudkom ohni opečte kurča, kým nie je celé zhnednuté. Pridajte sušené bylinky a paradajkovú omáčku, dochuťte soľou a korením. Ak chcete pridajte cuketové alebo klasické špagety a zahrievajte, kým trochu nezmäknú. Po povrchu panvice posypte syr, prípadne ho zmiešajte so strúhankou. Zapekajte pod grilom 4–5 minút. Podávajte posypané lístkami bazalky.

Pražená ryža

Ideálne jedlo zo zvyškov ryže. Stačí pridať akékoľvek zostatky vareného mäsa alebo niekoľko mrazených kreviet či zeleninu.

Pražená ryža
Zdroj: iStock

Ingrediencie

  • 3 lyžice masla
  • 2 vajcia
    4 šálky uvarenej a vychladenej ryže (preferujte krátkozrnnú bielu ryžu)
  • 3-4 lyžice sójovej omáčky alebo viac podľa chuti
  • nakrájanú zelenina alebo mäso – podľa toho, čo máte

Postup

Zohrejte ½ polievkovej lyžice masla vo veľkej panvici, kým sa neroztopí. Pridajte vajcia a za občasného miešania varte, kým nestuhnú. Preneste ich na samostatný tanier. Do panvice pridajte ďalšiu 1 polievkovú lyžicu masla a zahrievajte, kým sa neroztopí. Pridajte zeleninu alebo mäso a dochuťte výdatnou štipkou soli a korenia. Restujte asi 5 minút. Zvýšte teplotu, pridajte zvyšnú 1 1/2 lyžice masla a miešajte, kým sa neroztopí. Teraz do panvice vložte uvarenú ryžu a sójovú omáčku a miešajte. Pokračujte v restovaní ďalšie 3 minúty, aby sa ryža smažila, občas premiešajte. Potom pridajte vajcia a ešte premiešajte. Odstráňte z tepla a podľa potreby dochuťte.

Dobrú chuť!

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Komentáre

  1. Takéto recepty zbožňujem – zopár ingrediencií a skvelá večera. Problémom však býva, že niekedy okrem tej rýže so zvyškov mäsa a zeleniny, či cestovín (baklažán bežne nemávam v chladničke), je problém si niečo výživné a chutné narýchlo uvariť.

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.

Ak už registráciu máte, prihláste sa.