/ Recepty /

Ako si pripravíme tradičný veľkonočný mazanec

image 21348 25 v1

Na Veľkú noc je tradičným raňajkovým pečivom mazanec. Výborne sa hodí s čerstvým maslom v kombinácii s medom či vašim obľúbeným džemom.

Ingrediencie:

500 g hladkej múky
250 ml mlieka
3 PL kryštálového cukru
120 g masla (rozpusteného)
2 vajcia
štipka soli
25 g droždia
50 g hrozienok (namočených v rume)
citrónová kôra z jedného menšieho citróna
1 vajce na potretie

Postup:

Zo 100 ml vlažného mlieka, 1 PL cukru a droždia, urobíme kvások. Jemne poprášime múkou a prikryjeme pokrievkou alebo malým tanierikom. Necháme na teplom mieste podkysnúť. Do misky preosejeme múku, pridáme soľ, postrúhanú citrónovú kôru a zvyšný cukor premiešame.

Do múky pridáme nakysnutý kvások, vajcia, zvyšné mlieko, rozpustené maslo a vypracujeme hladké cesto. Hrozienka scedíme a zapracujeme ich do cesta. Najprv to miesenie ide ťažšie (ja miesim kysnuté cesto zásadne ručne), ale keď sa cesto dobre spracuje, oddeľuje sa do misky a je mierne elastické.

Vytvarujeme bochník a preložíme ho na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť asi pol hodiny. Ostrým nožom urobíme zárez do kríža, aby nepraskal pri pečení. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme vo vopred nahriatej rúre pri teplote 200 stupňov 10 minút. Potom stíšime teplotu na 170 stupňov a pečieme ešte asi 30 minút. V prípade, že sa vám vrch mazanca pripeká, stačí položiť na vrch papier na pečenie. Kontrola špajlou. Pred pečením môžete posypať aj plátkami mandlí.

mazanec

mazanec

mazanec


http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.