image 43542 25 v1

Špeciálne domáce pesto za pár minút: Špargľa, bazalka, parmezán a pistácie!

Máte radi rôzne omáčky či pesto, ktoré sa dajú využiť nielen na cestoviny, ale aj ako nátierky, a tiež k zemiakom a mäsu? 

Pesto obľubujú aj deti, jeho výhodou je, že ochutí jedlo a dodá dôležité živiny – samozrejme, ak je vyrobené z kvalitných surovín. Niet nad lepšie pesto, ako to, ktoré si urobíte sami doma! Okoštujte špargľové s pistáciami. Je nielen chutné, ale aj zdravé. Obsahuje veľa vlákniny, antioxidanty zdravé tuky a bielkoviny.

Čo potrebujete?

• 1 zväzok zelenej špargle

• 1 hrnček čerstvých bazalkový listov – optimálne z bazalky, ktorú si sami pestujete na okne, balkóne, či záhradke

• ½ hrnčeka najemno nastrúhaného parmezánu

• 3 lyžice nesolených vylúpaných pistácií (vyskúšať môžete tiež píniové alebo iné orechy)

• 1 lyžička najemno nastrúhanej limetkovej alebo citrónovej kôry – neošetrovanej chemicky

• morská soľ, mletá paprička podľa chuti

• ¾ hrnčeka extra panenského olivového oleja

•limetková šťava podľa chuti

Aký je postup?

I keď tento recept môže kvôli množstvu ingrediencií vyzerať náročný, robí sa ľahko a rýchlo. Najskôr je potrebné počas dvoch minút povariť zelenú špargľu vo vriacej osolenej vode. Potom ju preložte do ľadového vodného kúpeľa, aby vychladla, vodu zlejte.

Do mixéra vložte špargľu, bazalku, parmezán, pistácie, limetkovú kôru, cesnak, štipku soli a korenia a najemno rozmixujte. Pri zapnutom mixéri vlejte ¾ hrnčeka olivového oleja a mixujte, kým sa nevytvorí pasta. Potom dochuťte limetkovou šťavou a nechajte oddýchnuť.

Toto pesto je veľmi chutné napríklad s cestovinami s fazuľkou a hrachom. Ak máte rady strukoviny a zdravé jedlá, nenechajte si ich ujsť.

Potrebujete:

• 1 strúčik cesnaku

• špargľové špičky

• 2 lyžice olivového oleja – oddelene

• 1 hrnček čerstvého hrášku

• 1 hrnček varenej fazule fava alebo inej

• Syr feta

• 1/3 až ½ šálky olív

Stačí uvariť obľúbené cestoviny podľa návodu, na panvici ohriať 2 lyžice oleja, pridať hrášok, fazuľu, špargľové špičky, pretlačený cesnak. Duste 3-4 minúty a dochuťte soľou a korením. Cestoviny naložte na taniere, pridajte špargľovo-pistáciové pesto, navrstvite na ne dusenú zeleninovú zmes, nakrájaný feta syr a olivy. Zvyšné pesto uložte do vzduchotesnej nádoby do chladničky a skonzumujte počas týždňa. Dobrú chuť!

Sabína Zavarská

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.