Mrazenie, sušenie či konzervovanie? Ako si čo najefektívnejšie uchovať zeleninu a ovocie

zavarané ovocie a zelenina
Zdroj: istock

Leto je sezónou čerstvých plodov ovocia a zeleniny. Teraz je dostatok všetkého v prírodnom stave, to však nedokážeme spotrebovať. Navyše, potrebujeme si urobiť zásoby vitamínov aj na ostatné obdobia roka. Našťastie, existujú zdravé spôsoby, ako si zachovať chutné plody aj na mesiace po zbere.

Domáce konzervovanie úrody je hospodárnou voľbou, ale keďže je v hypermarketoch celoročne dostať čerstvé plody, ocitla sa na vedľajšej koľaji. Navyše, klasické konzervovanie, ako ho robili naše babičky, nie je ani veľmi zdravé, najmä kvôli vysokému obsahu cukru. Dá sa však konzervovať aj zdravšie a jednoduchšie.

Najobľúbenejšie metódy uchovania úrody

mrazené ovocie
Zdroj: istock

Mrazenie

Je skvelým spôsobom, ak plánuje mrazené ovocie použiť do smoothies alebo na pečenie. Zamraziť môžete najmä banány, bobuľové ovocie, čerešne, zo zeleniny brokolicu, fazuľu, mrkvu, hrášok, kukuricu. Pozitívne je, že táto metóda uskladnenia potravín je rýchla a nevyžaduje špeciálne zručnosti. Mrazené potraviny však nemajú takú trvanlivosť ako konzervované, navyše po rozmrazení sa môže vytvoriť kašovitá textúra.

mrazenie ovocia a zeleniny
Zdroj: istock

Náš tip: Väčšinu zeleniny je potrebné pred zamrazením krátko povariť alebo zapariť. Zhnednutiu nakrájaného ovocia a zeleniny zabránite namočením vo vode s citrónovou šťavou. Ovocie, ktoré zamrazíte, by malo byť suché – nechajte ho odkvapkať!

Sušenie (dehydratácia)

Sušením odstránite všetku vodu z ovocia alebo zeleniny. Tým, že jej chýba vlhkosť, nemôžu na nej rásť ani plesne a baktérie. Sušené ovocie alebo zelenina vám vydrží 4 mesiace až rok, ale musíte rátať s tým, že niektoré živiny sa sušením vytratia. Ak máte radi túto úpravu plodov, oplatí sa investovať do sušičiek ovocia a zeleniny.

sušenie ovocia
Zdroj: istock

Nakladanie v soli alebo v octe

Jedna z najstarších metód konzervovania je konzervovanie soľou, neskôr octom. Na konzervovanie octom sú vhodné najmä biele destilované jablkové octy s kyslosťou 5 percent. Ak chcete vyskúšať konzervovanie soľou, nepoužívajte bežnú kuchynskú, ale konzervačnú soľ, respektíve soľ na morenie potravín. Nakladané potraviny je vhodné spotrebovať do jedného roka.

zavarané ovocie a zelenina
Zdroj: istock

Konzervovanie v horúcej vode

Potrebujete sklené nádoby určené na zaváranie a viečka vyrobené pre metódu, akú použijete. I keď je pravdou, že konzervovaná zelenina z obchodov často obsahuje veľa sodíka, pri domácom konzervovaní môžete množstvo soli ovplyvniť. Podobne aj množstvo cukru alebo použitie iného prípravku (napríklad stévie) pri zaváraní ovocia. Pri zaváraní zeleniny používajte soľ určenú na konzervovanie, bežná soľ nie je vhodná, pretože zeleninu rozmočí.

Zaváranie v horúcej vode je vhodné pre plody, ktoré sú kyslé (pH < 4,6): uhorky, kyslá kapusta, rôzne druhy ovocia. Vždy skontrolujte, či je tesnenie na viečkach nepoškodené. V prípade želé alebo džemov je vhodné nádoby i viečka sterilizovať vopred.

zaváraninové poháre so zeleninou
Zdroj: istock

Konzervovanie tlakom

Druhou metódou je konzervovanie tlakom – v tlakovom hrnci. Je vhodná najmä pred plody s pH vyšším ako 4,6, teda väčšinu zeleniny okrem paradajok (ale všetky potraviny, ktoré konzervujeme v horúcom vodnom kúpeli môžu byť konzervované tlakom). Netreba vopred sterilizovať poháre ani viečka, tento druh konzervovania ničí všetky baktérie a predlžuje trvanlivosť potravín.

Náš tip: Na konzervovanie vyberajte plody z vlastnej záhrady alebo od miestnych farmárov, ktoré sú úplne čerstvé – do 6 až 12 hodín po zbere.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.